Votulastkrant logo

Meer fietsenstallingen in de buurt? Ja, graag!

Als je door Votulast fietst, zie je overal fietsen staan: in klemmen of naast klemmen, voor huizen in woonstraten, bij winkels, op hoeken van straten: eigenlijk overal waar nog een beetje vrije ruimte is. Niet altijd fraai en ook niet handig voor voetgangers. Kan dat ook anders?

Foto: Marcel Venderbosch
Foto: Marcel Venderbosch

Volgens cijfers van de gemeente heeft in Votulast 62% van de huishoudens een auto en 95% van de huishoudens één of meer fietsen. We zijn een van de wijken met het laagste auto- en hoogste fietsbezit (ter vergelijking: in Overvecht heeft bijna 25% van de huishoudens geen fiets, dat is het laagste van de stad). Als je kijkt naar de (on)tevredenheid over het aantal beschikbare fietsenstallingen in de openbare ruimte in Votulast, scoren we ook het hoogste van de stad: maar liefst 49% van de bewoners vindt dat er te weinig fietsenstallingen zijn. Toch hebben we ook veel inpandige stallingen: negen stuks (zie voor locaties u-stal.nl). Ook hebben we meer dan twintig fietstrommels (voor vier of vijf fietsen) in Votulast. Er zijn echter lange wachtlijsten voor zowel de inpandige stallingen als voor de fietstrommels.

Meer fietstrommels
Neem Franky en Lieke, zij wonen met hun twee kinderen vlakbij het Willem van Noortplein. Franky: “Het is chaotisch bij ons op de stoep, de fietsklemmen staan vol, er staan meer fietsen rond de klemmen dan erin en dan staan er ook nog fietswrakken in de klemmen.” Hun bakfiets staat nu voor de deur op de stoep en dan hebben ze ook ieder nog een stadfiets. Lieke heeft een e-bike die ze graag in een inpandige stalling of fietstrommel zou willen zetten, zodat de kans op beschadiging of diefstal een stuk kleiner is. Lieke: “Toen we hier 1 jaar woonden, heb ik mij aangemeld voor een plek in de fietstrommel verderop. Ik sta nu al drie jaar op de wachtlijst!” Het lijkt hen alleszins redelijk om extra fietstrommels te plaatsen in de buurt. En er zouden ook meer inpandige stallingen moeten komen.

Fietswrakken sneller verwijderen
Het zou helpen als de gemeente meer trommels zou plaatsen; soms moeten daar autoparkeerplaatsen voor wijken. Wat ook helpt, is als de gemeente vaker weesfietsen en fietswrakken zou verwijderen zodat er meer klemmen beschikbaar komen voor fietsen die gebruikt worden. De Utrechtse Fietsersbond ziet graag dat deze (niet meer gebruikte) fietsen beschikbaar komen om opgeknapt te worden voor mensen die geen fiets kunnen betalen. Ook pleiten zij voor inleverpunten zodat mensen eenvoudig oude fietsen kunnen inleveren en deze niet eindeloos op straat blijven staan. HvdS

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2025 No. 3, Mei

Nieuw Buurland van start
lees artikel

Je woont in de wijk en je wilt wat
lees artikel

Verhalen van de straat
lees artikel

Café zoekt kunst
lees artikel

Meer fietsenstallingen in de buurt? Ja, graag!
lees artikel

Activiteit toendertijd
lees artikel

Kinderwijkraad Noordoost
lees artikel

Welkom in de wijk!
lees artikel