Votulastkrant logo

Nieuw in de wijk! Bieb aan huis

Bibliotheek Tuinwijk, de wijkvestiging van Bibliotheek Utrecht in het Ingenhouszplantsoen, om de hoek bij het Willem van Noortplein is de meeste mensen wel bekend. Maar wat als je ondanks deze ‘bieb in de buurt’ niet zelf in staat bent hier naartoe te gaan, bijvoorbeeld door fysieke beperkingen? Daarvoor is er nu de ‘Bibliotheek aan Huis’: Een vaste vrijwilliger uit de wijk komt boeken en media bij je thuisbrengen en weer ophalen.

Foto: Jan van Hassel
Foto: Jan van Hassel

Eén van de mensen die daar gebruik van maakt is Lidwien Vrijhoef, die in Tuinwijk woont. Zij noemt zichzelf ‘een leesbeest’ en meldde zich bij deze nieuwe service aan. Net als haar vrijwilliger Mijnie is ze erg tevreden. “Ik heb in een boekje bijgehouden wat ik heb gelezen, zodat de vrijwilliger een beetje een idee heeft. Vaak kies ik psychologische romans waarover ik heb gelezen in de boekenbijlage van De Volkskrant, maar Mijnie neemt ook zelfgekozen boeken voor mij mee. Onze smaken komen aardig overeen, al brengt ze mij ook op nieuwe ideeën.” Dat leidt tot aardige gesprekjes over de boeken en tot verrassende ontdekkingen. Zo las Lidwien de autobiografische roman Zijn jongen van Carry Slee en vond dit een leuk boek, wat ze niet had verwacht. Nu is ze bezig in een boek van Kees van Beijnum: “Die schrijft ook goed!”

Sociaal randje
Martinke Kelder van de organisatie Bibliotheek aan Huis benoemt het ‘sociale randje’ dat aan deze praktische dienst zit. Je krijgt een buurtgenoot aan de deur, of op visite als je dat leuk vindt. “Het is aan de ontvanger hoe het contact verloopt, maar de ervaring leert dat boeken altijd gespreksstof opleveren,” zegt zij. Dat is dan ook vooral de meerwaarde, want in deze digitale tijd kun je de bibliotheekboeken ook downloaden zodat je niet meer de deur uit hoeft.

Langer lenen
Deelnemen kan met een normaal abonnement dus je hebt toegang tot de hele collectie, ook tot bijvoorbeeld dvd’s en bladmuziek. De leentermijn is daarentegen langer dan normaal, namelijk zes weken. Je hoeft niet permanent van de dienst gebruik te maken, het kan bijvoorbeeld zijn dat je tijdelijk niet zelf naar de bieb kunt. Lidwien Vrijhoef hoopt in de loop van dit jaar weer zelf naar de bibliotheek te kunnen gaan. Ze werkt er samen met een fysiotherapeut hard aan om straks ‘het leesbeest in haar’ weer zelf te kunnen voeden. BB

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2025 No. 1, Februari

Groener, rustiger en mooier
lees artikel

Je woont in de wijk en je wilt wat
lees artikel

Verhalen van de straat
lees artikel

"Wat is er nou niet leuk aan klei?"
lees artikel

Nieuw in de wijk! Bieb aan huis
lees artikel

Activiteit toendertijd
lees artikel

Groener kunnen we het niet maken
lees artikel

Welkom in de wijk!
lees artikel