"Wat is er nou niet leuk aan klei?"
Naast het creatieve verzamelgebouw aan de Gruttersdijk vind je links een deurtje met daarachter een nieuw keramiekatelier: Kleiwerk Utrecht. Het atelier is van Puck (38), die zelf op de Zaagmolenkade woont. “Er zijn bizar veel keramiekateliers in Utrecht: mensen willen dit blijkbaar graag.”
Foto: Leonie Kostman
Hoewel het atelier de eerste cursisten nog moet verwelkomen, zijn de eerste cursussen nu al volgeboekt, op één plekje na. Welkom in de wondere wereld van klei-ateliers. Kleien lijkt booming business. “Het is echt heel populair!” verzekert ook onze fotografe, met wie ik op bezoek ben bij het nieuwe atelier. Ook zij zou stiekem eigenlijk graag een cursus volgen.
Meedraaien
Het klopt, leert een rondje Google: er zijn meerdere keramiekateliers in de stad, en bij alle is een wachtlijst om mee te kunnen draaien. Dat draaien is letterlijk. Puck geeft een demonstratie: met een voetpedaal bepaalt ze het tempo van de draaischijf waarna ze met natte handen (vandaar alle emmertjes die klaarstaan in de stellingkasten) de klei tot een cilinder vormt. Het ziet er rustgevend uit, en eerlijk is eerlijk: als ik zelf de klei onder mijn handen voel, word ook ik even helemaal ‘zen’.
Vak apart
Het atelier op de Gruttersdijk is het eerste klei-atelier aan ‘onze’ kant van de stad. Er staan acht nieuwe draaischijven klaar in de lichte ruimte, waarop je klei kan vormen tot bijvoorbeeld een schaal, kopje of vaas. Een grote ronde oven - die 24 uur per dag aan blijft - bakt vervolgens de vormen af. Het klinkt simpel, maar er komt heel veel vakkennis bij kijken. Het glazuur maakt Puck zelf, want dat is ook weer een vak apart. Ze huurt de ruimte van De Plaatsmaker, een organisatie die werkplekken aan creatieven verhuurt. “Ik werkte al in een keramiekatelier aan de andere kant van de stad, maar ik wilde toch een keer heel graag iets voor mezelf. Toen ik deze ruimte mocht bekijken, was ik meteen enthousiast, en ik kan er ook nog eens lopend heen.”
Gaat duizend jaar mee
Puck werkte - na een opleiding aan de kunstacademie - jarenlang in de textiel, maar na het volgen van een keramiekcursus was ze meteen verkocht. Ze begon (eerst als assistent) in een keramiekatelier te werken en volgde een opleiding in Gouda tot keramist. “Daar ben je de hele dag met mensen die keramiek ook leuk vinden en dat is natuurlijk heerlijk.” Waarom is werken met klei zo leuk? Puck lacht. “Tja, wat is er niét leuk aan? Met klei kun je zoveel dingen maken! Het is divers én een natuurproduct, wat ik ook heel mooi vind. Als je voorzichtig omgaat met je product, kan het duizend jaar meegaan.”
www.kleiwerkutrecht.nl
i: keramiekvanpuck FK
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2025 No. 1, Februari
Groener, rustiger en mooier
• lees artikel
Je woont in de wijk en je wilt wat
• lees artikel
Verhalen van de straat
• lees artikel
"Wat is er nou niet leuk aan klei?"
• lees artikel
Nieuw in de wijk! Bieb aan huis
• lees artikel
Activiteit toendertijd
• lees artikel
Groener kunnen we het niet maken
• lees artikel
Welkom in de wijk!
• lees artikel