Groener, rustiger en mooier
Er gaat de komende jaren veel veranderen in Votulast. Niet alleen de Fietsroute om de Noord die door onze wijk gaat lopen en waar we al eerder over schreven, er zijn ook grootse plannen rond de Weerdsluis. Maar eerst gaat Weerdsingel OZ dit jaar op de schop.
Foto: Marcel Venderbosch
Weerdsluis
De omgeving van de Weerdsluis wordt ingericht als voetgangersdomein. Naast de auto is ook de fiets te gast. De hoofdfietsroutes lopen óm het gebied heen. Als de verkeerslichten op de Adelaarstraat gaan verdwijnen, zullen fietsers bijvoorbeeld sneller voor de route over de Hopakker kiezen. Het vele extra groen zal het regenwater beter vasthouden, de biodiversiteit stimuleren en hitte-eilanden voorkomen.
Fietsnetwerk
Om de fietsdruk in en rond het centrum van Utrecht te verminderen en drukte meer te spreiden, wil de gemeente bepaalde routes aantrekkelijker maken. In het kader van dit fietsnetwerk start na de zomer het uitvoerend werk aan de Weerdsingel OZ. Bij een aantal wijkbewoners stuitten deze plannen op bezwaren: de unieke en karakteristieke groene rotonde bij de Noorderbrug zal moeten verdwijnen. Een woordvoerder van de gemeente begrijpt de bezwaren: “We moeten afwegingen maken, de voorrang ligt op de singel. De rotonde neemt veel ruimte in en hindert de doorstroom van het verkeer. Die ruimte keert verderop weer groen terug. Uiteindelijk zo’n 1000 m2 extra groen, ook omdat de Weerdsingel wordt versmald van 6,5 tot 4,8 meter.”
Bushalte Adelaarstraat weg?
De Fietsroute Om de Noord, die fietsers sneller vanaf de Amsterdamsestraatweg naar de Biltstraat leidt, geeft fietsers meer ruimte. Het vraagt autobestuurders om maximaal 30 km per uur te rijden. Dat geldt ook voor de bus. De busrit duurt daardoor langer waardoor de huidige dienstregeling duurder wordt voor Qbuzz. Daarom ligt er nu een voorstel van de gemeente om de bushalte bij de molen aan de Adelaarstraat weg te halen en samen te laten vallen met de bushalte Willem van Noortstraat aan de kruising met de Nieuwe Keizersgracht. De gemeente stelt dat de loopafstanden vanuit de omgeving naar een halte binnen de norm van maximaal 400 meter blijven, daarbij verwijzend naar de halte op de Oudenoord.
Appels en peren
Tot half november konden bewoners reageren op de gepresenteerde plannen. En dat hebben ze ook gedaan. Een wijkbewoner schrijft: ‘Jullie vergelijken eigenlijk appels met peren. Halte Adelaarstraat is van buslijn 1 en die stopt niet op halte Oudenoord. Als die bij de Adelaarstraat verdwijnt, zit er maar liefst 950 meter tussen de halte St Jacobsstraat en halte Willem van Noortstraat. Dat is namelijk de volgende halte die lijn 1 aandoet na halte Adelaarstraat.’
Deze briefschrijver wacht nog op een reactie. Bij navraag bij de gemeente benadrukt de woordvoerder dat er nog geen besluit is gevallen en dat alle reacties zeker meegenomen worden. In februari krijgen de reageerders echt antwoord, verzekert zij.
Dit artikel geeft slechts een beperkte weergave van de uitgebreide plannen, kijk op de website van de gemeente voor uitgebreide beschrijvingen en impressies. EW
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2025 No. 1, Februari
Groener, rustiger en mooier
• lees artikel
Je woont in de wijk en je wilt wat
• lees artikel
Verhalen van de straat
• lees artikel
"Wat is er nou niet leuk aan klei?"
• lees artikel
Nieuw in de wijk! Bieb aan huis
• lees artikel
Activiteit toendertijd
• lees artikel
Groener kunnen we het niet maken
• lees artikel
Welkom in de wijk!
• lees artikel