Votulastkrant logo

Rubriek: Wat doet u hier?

Soms zie je ineens iets in de buurt wat je nog niet eerder was opgevallen en vraag je je af: Wat doet dit hier? In deze rubriek vragen we dat aan doorgewinterde én kersverse ondernemers. Wat doen ze, hoe zijn ze hier terechtgekomen en wat is hun relatie met de buurt? Deze keer: Imani Fortunat, een Congolese kapper in de Vogelenbuurt.

Foto: Leonie Kostman
Foto: Leonie Kostman

Meneer Peer bestaat niet meer, maar in hetzelfde pand runt nu Saron Tesfahuney sinds juni LiffNa Café, samen met haar broer Alex en vriendin Winta. Na haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht zocht Saron naar een mogelijkheid om haar idee voor een speciaal koffiecafé te realiseren. De huiskamersfeer van Meneer Peer sprak haar erg aan en daar wilde zij graag op voortbouwen. Hoewel het interieur is vernieuwd met enkele Afrikaanse accenten, is er dus bewust voor gekozen die huiskamersfeer te handhaven. Zo is de kinderspeelhoek gebleven en kun je er nog steeds terecht voor een cappuccino met croissant of appeltaart, een broodje brie of een salade. Koffie to-go, bijvoorbeeld voor mensen die met hun bootje liggen te wachten in de Weerdsluis, behoort ook tot de mogelijkheden.

Koffie to-stay
Maar Saron wil hier vanuit haar Eritrese achtergrond en haar beroep als theaterdocent een ander concept aan toevoegen. Dat is de koffieceremonie die zij kent vanuit haar jeugd. Die noemt zij heel toepasselijk ‘koffie to-stay’. Wij maakten kennis met dit ritueel, tijdens een avond die zij organiseerde in samenwerking met Verhalenhuis Utrecht. De ceremonie bestaat uit het ruiken, branden en malen van de koffiebonen, plus het maken van de koffie in een aardewerken pot met Liff (= filter). Volgens de traditie eet je popcorn bij de koffie. Tijdens dit proces gaan de deelnemers met elkaar in gesprek, vertellen ze elkaar hun verhalen. Die gaan op onze avond vooral over koffie, waarbij Saron en Winta ons meer vertellen over de achtergrond en doelstelling van de ceremonie. In Eritrea beslaat die drie rondes waarin families uit de buurt bij elkaar komen om samen de zaken des levens zoals geboorte, overlijden, scheiding en dergelijke te bespreken, en ideeën of adviezen met elkaar te delen. Zo sta je er nooit alleen voor. Het is de ambitie van Saron om vooral ook mensen uit de wijk te laten kennismaken met deze koffieceremonie en de sociale functie ervan te laten beleven. LiffNa gaat daarom vaker dit soort avonden inclusief Eritrese maaltijd organiseren. De naam LiffNa betekent letterlijk ‘onze filter’; het is naast een gewoon koffiecafé een bijzondere zaak die een brug wil slaan tussen twee culturen. BB

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2024 No. 6, December

Votulast viert kerst
lees artikel

Clubbin' de wijk
lees artikel

Straatstijl
lees artikel

In de Pastorie
lees artikel

Verhalenroute door het Griftpark
lees artikel

Verkeer verleden tijd
lees artikel

Kiek!
lees artikel

25 jaar verhalen uit de straat
lees artikel

Wat doet u hier?
lees artikel