Votulastkrant logo

Rubriek: Verkeer verleden tijd

Werken aan verkeerssituaties in de wijk is actueler dan ooit, de fietsroute om de Noord, herinrichting van de Weerdsingel O.Z., de verkeersroute door Votulast. Over verkeer en vervoer in het verleden is ook een en ander te vertellen. Dit doe ik aan de hand van historische foto’s. Het laatste artikel in deze serie gaat over de verkeersbrigadiers, jarenlange bekende verschijningen in onze wijk.

In 1947 verschenen voor het eerst verkeersbrigadiers in het Nederlandse straatbeeld, zo ook in Utrecht en Votulast. Verkeersbrigadiers helpen basisschoolkinderen met oversteken op hun weg van en naar school. De verkeersbrigadiers waren vrijwilligers. Destijds en ook vele jaren daarna droegen de verkeersbrigadiers een felgekleurde oranje jas met in hun hand een stopbord.

Klaar-over
Zo’n stopbord werd ook wel ‘lollypop’ of ‘spiegelei’ genoemd. Als de verkeersbrigadier op de weg stond met de lollypop omhoog werd er “Klaar? Over!” geroepen en konden de kinderen of andere voetgangers oversteken. Daarom is de verkeersbrigadier ook wel bekend als klaar-over.

Foto: Redactie
Foto: Redactie


Andere tijden
Eind jaren zeventig van de vorige eeuw heeft het Utrechts Centraal Instituut voor Verkeers Opvoeding (U.C.I.V.O.) een fotoserie gemaakt van verkeersbrigadiers in actie in Utrecht, ook op verschillende plekken in onze wijk. Drie foto’s zijn aan dit artikel toegevoegd. Zo zien we het Willem van Noortplein. Het wegdek, de auto’s en de aankleding van de openbare ruimte vallen op. In de panden rechtsvoor zit tegenwoordig Albert Heijn.

Foto: Redactie
Foto: Redactie


Verandering
Rond 1979 zat Albert Heijn in de Antonius Matthaeuslaan, wat op de foto is te zien. Het jongetje dat oversteekt ben ikzelf. Met mijn ouders en broertje woonde ik destijds op nummer 33, pal naast de oversteekplaats. Bijzonder is dat ik in een lopende beweging ben vastgelegd, want nog geen twee jaar later ging ik gebruik maken van een rolstoel. Op de derde foto zien we klaar-overs in de Talmalaan. Hier is het straatbeeld compleet veranderd. De flats rechts zijn in 2000 gesloopt. Op de achtergrond het in aanbouw zijnde en intussen weer gesloopte Belastingkantoor aan de Gerbrandystraat.

Foto: Redactie
Foto: Redactie


Deze tijd
In Utrecht zie je geen verkeersbrigadiers meer; de gemeente heeft voor een andere aanpak gekozen en zet meer in op het aanpassen van de omgeving en op het rijgedrag van met name automobilisten. Landelijke gezien zijn er op dit moment nog 27.000 verkeersbrigadiers, een flinke daling ten opzichte van de 55.000 in 2014. GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2024 No. 6, December

Votulast viert kerst
lees artikel

Clubbin' de wijk
lees artikel

Straatstijl
lees artikel

In de Pastorie
lees artikel

Verhalenroute door het Griftpark
lees artikel

Verkeer verleden tijd
lees artikel

Kiek!
lees artikel

25 jaar verhalen uit de straat
lees artikel

Wat doet u hier?
lees artikel