Votulastkrant logo

Verhalenroute door het Griftpark

Op tien plekken in het Griftpark staan palen met een QR-code die je naar verhalen leiden van parkbezoekers. Uiteenlopende verhalen over de geschiedenis van het park en vooral over hoe de gebruikers het park vandaag de dag ervaren. Frans Soeterbroek uit Wittevrouwen maakte er, ter ere van 25 jaar Griftpark, een podcast over.

Foto: Jan van Hassel
Foto: Jan van Hassel

Soeterbroek is niet alleen de maker van de podcast ‘De ziel van het Griftpark’, maar ook de initiatiefnemer van de verhalenwandeling. Frans: “Ik heb honderdvijftig bezoekers geïnterviewd en hun verhalen vind je terug in de wandeling en in mijn podcast. Wat me vooral opviel was hoe fijn mensen het vonden dat ze iets mochten vertellen over het park. Bijna iedereen stond me enthousiast te woord; of het nu ging om zijn of haar mening over de grote beelden (de ‘drollenmannen’) of over de natuur, de vogels of de betekenis van het park voor iemand persoonlijk. Ik sprak twintigers die vol nostalgie praatten over hoe ze een deel van hun jeugd hebben doorgebracht in het park en ik sprak zeventigplussers die nog alles wisten over de acties van de buurten om een park te krijgen op de plek van de voormalige gasfabriek en over het gif dat later ontdekt werd.”

VOOR ELK WAT WILS
Frans sprak o.a expats, skaters en een groepje vrouwen dat regelmatig in het park wandelt en ‘de beelden in het park maar eng vindt’. “Het succes van het park is dat er voor iedereen wat is; of het nu gaat over de natuurwaarde, de vogels, de dieren in de kinderboerderij of gewoon over het maken van een wandeling.” Frans noemt het park dan ook wel een mini-samenleving; de achtertuin van de buurten. Frans: “Elk verhaal heeft een aantal componenten: iets vrolijks, iets om te lachen, iets leerzaams en soms mag het ook schuren.” Het Griftpark betekent dus voor veel mensen iets en voor iedereen weer wat anders. Dat laatste blijkt ook wel uit de verschillende verhalen. Wat Frans echter vooral opviel, is dat het park een positieve invloed heeft op hoe de mensen de buurt ervaren. Men ziet het park als iets van zichzelf waar je zuinig op moet zijn.

POSITIEVER MENSBEELD
Frans heeft ook het idee dat gebruikers naar elkaar omkijken in het park en makkelijk een praatje maken en elkaar zelfs te hulp schieten als dat nodig is. De gesprekken waren leuk, optimistisch en hebben zijn mensbeeld een stuk positiever gemaakt. Hij sprak ook een bezoeker uit Frankrijk die zich erover verbaasde dat het park ‘s nachts niet afgesloten werd; in Frankrijk zou het volgens hem allang vernield zijn. Er is een folder beschikbaar met de plekken waar de palen staan. Als Frans door het park loopt - en dat doet hij bijna elke dag - deelt hij de folders uit. Ze liggen ook in Griftsteede en in het restaurant. HvdS

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2024 No. 6, December

Votulast viert kerst
lees artikel

Clubbin' de wijk
lees artikel

Straatstijl
lees artikel

In de Pastorie
lees artikel

Verhalenroute door het Griftpark
lees artikel

Verkeer verleden tijd
lees artikel

Kiek!
lees artikel

25 jaar verhalen uit de straat
lees artikel

Wat doet u hier?
lees artikel