Votulastkrant logo

Artikelen door Norbert van der Hulst

Onenigheid plannen Talmalaan
Onenigheid plannen TalmalaanTerwijl de eerste woningen gebouwd worden en de Talmalaan zelf geheel vernieuwd is, zijn er nog steeds geen concrete plannen voor de Staatsliedenbuurt. Inspraak van de bewoners leverde nauwelijks duidelijkheid, maar wel onenigheid op tussen oude en toekomstige bewoners.
Votulastkrant no. 1, januari - februari 2011
lees artikel 2 reacties

Huisduif zoekt spullen
Huisduif zoekt spullenDie theekopjes bij het antieke servies, zijn die ergens te vinden? En die mooie bureaustoel, zou daar nog een tweede van te krijgen zijn? Het kan moeilijk zijn om zulke bijzondere spullen voor het interieur op de kop te tikken. Voor degenen die daar zelf geen tijd voor hebben, of geen idee hebben waar ze het moeten zoeken, is er een alternatief: de Huisduif.
Votulastkrant no. 1, januari - februari 2011
lees artikel reageer

Vrijwilliger in de wijk
Vrijwilliger in de wijkVeel activiteiten in de wijk worden gedaan door vrijwilligers. Wie zijn dat en waarom doen ze dit werk? Deze keer: Ab Kools, voorzitter van de Wijkraad Noordoost.
Votulastkrant no. 2, maart 2011
lees artikel één reactie

Herinrichtingsplannen stuiten op onwil bewoners
Tuinwijk krijgt geen eigen landgoed. De ideeën om van het gebied tussen de Kardinaal de Jongweg en de Keizersgracht een aaneengesloten gebied te maken met natuur, horeca, speelmogelijkheden en cultuur lijken niet uitgevoerd te gaan worden. De bewoners zijn het de afgelopen maanden niet met elkaar eens geworden over de invulling van het gebied.Votulastkrant no. 3, april 2011
lees artikel één reactie

Steun voor dier en baas
Steun voor dier en baas"Een huisdier wordt ziek of krijgt een ongeluk, en voor je het weet ligt er een rekening van de dierenarts van honderden euro's. Sommige mensen kunnen dat niet betalen, hoeveel ze ook van hun dier houden. Die mensen bieden we de helpende hand," vertelt Liesbet ten Cate, oprichtster en voorzitter van de Stichting Veterinair Steunfonds.
Votulastkrant no. 5, oktober 2011
lees artikel één reactie

"Bewoners kunnen de overlast helpen oplossen."
"Bewoners kunnen de overlast helpen oplossen."Geschreeuw en gefluit in de nacht, ongure types die rondhangen in portieken en vensterbanken. Het afgelopen jaar zorgen drugsdealers en hun klanten voor overlast op de Bemuurde Weerd en de nabijgelegen Gietershof en Gruttersdijk. In de herfst verergerde de situatie en luidden enkele bewoners de noodklok. Politie en gemeente besteden vanaf november veel aandacht aan de klachten, maar juist de bewoners hebben een belangrijke rol bij het verminderen van de overlast.
Votulastkrant no. 6, december 2010
lees artikel reageer

Zonder winkels een dooie boel
Berny Tieland is al meer dan twintig jaar eigenaar van speelgoed- en cadeauwinkel Berny's Biebelebons aan de Antonius Matthaeuslaan. In die tijd zag ze in haar straat veel winkels komen en gaan. Maar de laatste jaren gaan meer winkels dan dat ze komen. Berny, voorzitter van de -slapende- winkeliersvereniging, ziet het met lede ogen aan. Niet alleen omdat een karig winkelaanbod gevolgen heeft voor de eigen winkel, maar ook omdat het slecht is voor de wijk.

De winkel Berny's Biebelebons
De winkel Berny's Biebelebons


Votulastkrant no. 6, november-december 2011
lees artikel 2 reacties

Belastingkantoor heeft zijn langste tijd gehad
Belastingkantoor heeft zijn langste tijd gehadDe Belastingdienst heeft onze wijk al verlaten, nu lijkt ook het pand zelf zijn langste tijd te hebben gehad. Het voormalige belastingkantoor aan de Gerbrandystraat wordt waarschijnlijk gesloopt om plaats te maken voor een nieuw flatgebouw. Waarom wordt een gebouw van net dertig jaar oud al weer gesloopt?
Votulastkrant 2012 no. 1, januari 2012
lees artikel 2 reacties

Votulast gaat groen
Votulast gaat groenDit jaar besteedt de Votulastkrant in een 6-delige rubriek aandacht aan duurzame initiatieven in de wijk. In dit nummer: energiecentrales in de Van Swindenstraat.
Votulastkrant 2012 no.2, maart 2012
lees artikel reageer

School, stappen en...
School, stappen en...Justin Bieber, zoveel mogelijk Uggs verzamelen of halsbrekende skateboard-trucs perfectioneren? Wat houdt jongeren in Votulast eigenlijk van de straat? Of wat brengt ze misschien juist óp straat? Wat laat ze van de daken schreeuwen: "Dit is mijn ding!" Deze keer de achttienjarige atlete Laura Mulder. Laura beoefent een technisch moeilijk onderdeel: de hinkstapsprong. Laura: "Mijn trainer heeft er vertrouwen in dat ik volgend jaar tot de top 5 van Nederland kan behoren. Daar ga ik alles voor doen én laten. Op één ding na: ik blijf wel hoge hakken dragen."
Votulastkrant 2012 no. 3, Mei 2012
lees artikel reageer

Torenkamertje voor Torteltuin
Torenkamertje voor TorteltuinDe Torteltuin krijgt een eigen torenkamertje. Niet boven op een flat, maar boven in een boom. Het twintigjarig bestaan van de tuin in 2013 moet bekroond worden met de bouw van een heuse boomhut.
Votulastkrant 2012 no. 4, juni
lees artikel reageer

Sloop en nieuwbouw Troelstralaan op de tocht
Mitros mag de flats aan de Troelstralaan niet slopen als de woningbouw-vereniging er geen nieuwe woningen voor terugzet. Dit heeft de gemeenteraad afgelopen zomer aangegeven in reactie op het nieuws dat Mitros sommige renovatieprojecten tot één fase wil beperken: de sloop van het gebouw.Votulastkrant 2012 no. 5, september oktober 2012
lees artikel één reactie

Klein prijsje, hoge waarde
Voor een paar euro een set nieuwe kleren kopen in een winkel waar het personeel de echte waarde vertegenwoordigt. De Willem Dreeslaan stond bekend om kantoren zoals de Belastingdienst en het UWV, maar sinds de afgelopen zomer is daar een bijzondere winkel te vinden: de winkel van waarde.Votulastkrant 2012 no. 6, december 2012
lees artikel reageer

Blik in de Wijk
Blik in de WijkSoms zie je ze ineens staan of rijden in onze wijk. Zo'n auto waar je toch even je hoofd voor omdraait en denkt: ??
De Volvo van Susan
De Volvo van Susan


Votulastkrant 2013 no. 1, februari - maart 2013
lees artikel reageer

Huren, kraken, slopen, kopen?
Huren, kraken, slopen, kopen?Ze hebben de laatste jaren een roerig bestaan gekend. Op het nippertje gered van de sloop, jarenlang tijdelijk bewoond en afgelopen januari woedde er brand - vermoedelijk aangestoken. Nu wil de gemeente ervan af en biedt ze te koop aan. De karakteristieke panden op de hoek van de Stieltjesstraat en Menno van Coehoornstraat blijven daarmee overeind staan. De renovatieplannen roepen echter vragen op.
Votulastkrant 2013 no. 2, maart 2013
lees artikel één reactie

Wijkverhalen
WijkverhalenHet Griftpark: speels, vrolijk en vol mensen. Behalve één plekje: verscholen naast de bloementuin en omheind door een stevig hek ligt een stil watertje. Of eigenlijk zijn het er twee: het waterrijk van de pad.


Votulastkrant 2013 no. 4, juli, augustus & september
lees artikel één reactie

Bouw je eigen huis
Zelf een huis bouwen, naar eigen inzicht en eigen ontwerp. Woningcorporatie Mitros biedt de mogelijkheid om in de Verenigingstraat een kavel te kopen en te bebouwen. De kopers mogen zelf aan de gang gaan.

Projectontwikkelaar worden? Vul hier uw naam in...
Projectontwikkelaar worden? Vul hier uw naam in...


Votulastkrant 2013 no. 5, oktober en november
lees artikel één reactie

De geur van speculaas
Sommige winkels in Votulast zijn een begrip. De bakker in de Nieuwe Koekoekstraat hoort daarbij. Al sinds mensenheugenis zit er in het pand een bakkerij en al meer dan vijftig jaar draagt de winkel een Friese naam. De laatste jaren prijkt de naam Brandsma op de etalageruit. Vader, moeder en zoon Remko Brandsma leggen hun hart en ziel in de winkel.

Vader en zoon Brandsma voor de bakkerij
Vader en zoon Brandsma voor de bakkerij


Votulastkrant 2013 no. 6, december januari
lees artikel reageer

Elfhonderd krantjes in vijfenzeventig minuten
De Votulastkrant, wie bezorgt die eigenlijk? Als u in de Staatsliedenbuurt of de Vogelenbuurt woont, is de kans groot dat Ries Adriaansen hem bij u in de bus stopt. Maar niet voor lang meer. Ries, die al sinds 1975 in onze wijk woont en vanaf 1985 bij de Votulastkrant betrokken is, stopt met bezorgen. Hij verhuist naar Wittevrouwen. "En dat terwijl dit echt mijn wijk is."

Ries Adriaans op zijn geliefde Koekoeksplein
Ries Adriaans op zijn geliefde Koekoeksplein


Votulastkrant 2014 no. 1, februari en maart
lees artikel reageer

Speelplekcheck
SpeelplekcheckIs er in Votulast genoeg ruimte om buiten te spelen? De redactie van de Votulastkrant gaat met een speciale kinderjury op pad om te onderzoeken hoe het is gesteld met de speelplekken in de buurt, en zoekt vooral de minder bekende plekjes. Waar kun je lekker buitenspelen in de wijk?

het speelplechcheckteam in actie
het speelplechcheckteam in actie


Votulastkrant 2014 no. 2, maart 2014
lees artikel reageer

Beest & Baas
Beest & BaasWat huist er zoal achter de voordeuren van Votulast aan gedierte? Naast de bekende exemplaren zoals vuilnisbakkenrashondjes en -katten blijken de inwoners van onze buurt nog heel andere beesten te huisvesten. Dit keer: een bijenvolk in Griftsteede.
Votulastkrant 2014 no. 4, juli augustus september
lees artikel reageer

Wijkverhalen
WijkverhalenEen prentenboek. Over een monstertje. Dat graag wil spelen, maar geen vriendjes heeft omdat iedereen van hem schrikt. Het monstertje is namelijk nogal groot en anders dan de meeste anderen. Schrijfster Herke Sanders, uit de Kwartelstraat, presenteert eind september samen met illustrator Dick Rinck een prentenboek over vriendschap. Een verhaal met een bijzondere ontstaansgeschiedenis en een bijzonder persoon aan wie het is opgedragen.
Votulastkrant 2014 no. 5, september
lees artikel reageer

Beest & Baas
Beest & BaasMet Fokke valt niet meer te fokken...
Met Fokke valt niet meer te fokken...


Wat huist er zoal achter de voordeuren van Votulast aan gedierte? Naast de bekende exemplaren zoals vuilnisbakkenrashondjes en -katten blijken de inwoners van onze buurt nog heel andere beesten te huisvesten. Dit keer: Fokke is de baas in Griftsteede!
Votulastkrant 2014 no.6, december
lees artikel reageer

St. Josephkerk gaat sluiten
De St. Josephkerk aan de Draaiweg zal aan het einde van dit jaar zijn deuren sluiten. De ruim honderd jaar oude kerk, de enige katholieke kerk in onze wijk, zal naar alle waarschijnlijkheid eind november dicht gaan. Parochianen die een mis willen bijwonen moeten vanaf december de reis ondernemen naar de St. Rafaëlkerk in Overvecht.Votulastkrant 2015 no. 1, februari
lees artikel reageer

Oehoe in het Griftpark
Oehoe in het Griftpark (Tijgerbosje) 17 februari 2015, foto: Herman Bouman
Oehoe in het Griftpark (Tijgerbosje) 17 februari 2015, foto: Herman BoumanOp 17 februari jl. een wel heel bijzondere gast in onze wijk: een pracht van een Oehoe.
Votulastkrant 2015 no. 1, februari
lees artikel één reactie

Brieven worden boek
Brieven worden boekEen brievenboek. Een boek als resultaat van een jarenlange briefwisseling tussen twee vriendinnen: Waarover wij schreven. Brieven over het ouder worden, geloof, reizen, muziek en literatuur. Brieven die volgens Votulastbewoonster Elly de Vries (1940) een boek móesten worden: "Door een brief te schrijven graaf je in jezelf en komen er andere zaken naar boven dan in een gesprek. En na enkele jaren brieven schrijven, dachten we: dit moeten we uitgeven."
Votulastkrant 2015 no. 2, maart
lees artikel reageer

De molen gaat weer draaien
De molen gaat weer draaienVotulast moet de komende tijd zijn vertrouwde beeld missen: de molen aan de Adelaarstraat zal eind juni worden ontdaan van zijn wieken en kap. De molenkap zal vervolgens elders worden gerestaureerd. De kap krijgt een nieuw wiekenkruis, waarna de molen weer moet kunnen draaien. De restauratie zal waarschijnlijk zes tot acht maanden gaan duren. Vreemd genoeg speelt de huidige bewoner, molenaar en molenbouwer Jan Wilten, geen rol bij de restauratie.
Votulastkrant 2015 no. 4, Juni
lees artikel 2 reacties

Zelfbouwers in Lauwerecht
Zelfbouwers in LauwerechtEen hek, puin, sloopmachines en een hoop modder. Dat is wat er nu te zien is in de Verenigingstraat, waar dit najaar oude woningen worden gesloopt. De plannen voor wat er daarna gebouwd gaat worden zijn al klaar. Dertien nieuwe bewoners van Lauwerecht zetten er hun eigen wijkje neer. Eind 2016 staat in de Verenigingstraat de droom-in-baksteen van deze zelfbouwers.
Votulastkrant 2015 no. 5, September
lees artikel reageer

Brinkers Tapijten stopt
Brinkers Tapijten stoptPeter Brinkers, al veertig jaar verkoper van vloerbedekking en gordijnen, heeft met ingang van dit jaar zijn zaak in de Koekoekstraat gesloten. Hiermee komt een einde aan een winkel waar buurtgenoten zestig jaar terecht konden voor tapijten, zonweringen, gordijnen én een vakkundige mening daarover. Met het verdwijnen van Brinkers Tapijten verdwijnt één van de laatste winkels uit de Koekoekstraat.
Votulastkrant 2016 no. 1, Januari
lees artikel één reactie

Liesbeth vertelt...
Hoe was het vroeger in de wijk? In deze rubriek laten we wijkbewoners over verschillende decennia vertellen. Deze keer: Liesbeth Jansen over de jaren 40.
Votulastkrant 2016 no. 2, Maart
lees artikel reageer

Alles in een zak proppen werkt niet
Alles in een zak proppen werkt nietIn de loop van dit jaar zal de grijze vuilniszak uit het straatbeeld verdwijnen. Gekleurde containers en afvalbakken zullen hun plaats innemen. Al voor de zomer gaat de gemeente in een groot deel van de wijk afval ophalen volgens ‘Het Nieuwe Inzamelen’, waarbij we anders zullen moeten omgaan met ons afval. Bewoners kunnen voortaan thuis zelf hun afval opdelen in vijf soorten: papier, glas, gft-afval, plastic/blik/pak (PBP) en restafval. Elke bewoner krijgt daarvoor drie containers voor in de tuin, op het balkon of de plaats. De wijk krijgt meer dan vijftig ondergrondse containers. Wat betekent dit voor de wijkbewoner?
Votulastkrant 2016 no. 3, Mei
lees artikel één reactie

Het nieuwe inzamelen = zelf wegbrengen?
Het nieuwe inzamelen = zelf wegbrengen?Afgelopen voorjaar kondigde de gemeente aan dat in grote delen van onze wijk Het Nieuwe Inzamelen ingevoerd wordt. In de vorige Votulastkrant berichtten we daar al over. Voortaan zou de gemeente niet alleen GFT-afval maar ook plastic, blik, pakken (PBP) en papier voor de deur komen ophalen. Alleen het restafval zouden de bewoners dan zelf naar nieuw te plaatsen ondergrondse containers moeten brengen. Nu blijken de plannen gewijzigd.
Votulastkrant 2016 no. 4, Juli augustus september
lees artikel 2 reacties

Duifstraat leeft op straat
Duifstraat leeft op straatWie er deze zomer tovallig langs of doorheen kwam, zal even raar opgekeken hebben: Een straat zonder auto’s, maar met kunstgras, strobalen en picknicktafels. Volop ruimte om te spelen, te picknicken en ’s avonds buiten een film te kijken. De afgelopen zomer was de Duifstraat toneel van een uniek experiment: de leefstraat.
Votulastkrant 2016 no. 5, Oktober
lees artikel reageer

Ook Votulast krijgt stadsboulevard
Ook Votulast krijgt stadsboulevardIn 2023 is de Kardinaal de Jongweg geen vierbaansweg meer. De gemeenteraad heeft voor de zomer ingestemd met plannen van het college van Burgemeester en Wethouders om ook aan de noordoostkant van Utrecht diverse doorgaande wegen om te bouwen tot stadsboulevards. Volgens deze plannen zal de Kardinaal de Jongweg voortaan twee rijstroken tellen en geldt er een lagere maximumsnelheid. De vrijgekomen ruimte wordt omgezet in groen.
Votulastkrant 2016 no. 6, December
lees artikel reageer

Maak er een 30 kilometerzone van!
Maak er een 30 kilometerzone van!Weinig zaken roepen meer emoties op bij bewoners van Votulast dan het verkeer. Een nieuwe route voor de bus, minder parkeerplaatsen, introductie van eenrichtingsverkeer of een nieuwe fietsstraat. Alleen al een advies voor een aanpassing kan hele straten in beweging brengen. Dat ondervond ook Wijkraad Noordoost. Hun advies om het verkeer terug te dringen door in de Pieter Nieuwlandstraat eenrichtingsverkeer in te stellen leidde tot veel commotie bij bewoners van omliggende straten.
Votulastkrant 2017 no. 1, Januari
lees artikel reageer

Een garage voor de buurt
Een garage voor de buurtOp de Weerdsingel Oostzijde zit al decennia lang garagebedrijf Autoweerd. Inmiddels is het een van de laatste garagebedrijven in de stad, maar als het aan eigenaar Werner Krispin ligt, zit zijn bedrijf er nóg enkele decennia. Werner is druk bezig om zijn bedrijf toekomstbestendig te maken en hij denkt te weten wat daarvoor nodig is: de buurt vormt de sleutel naar de toekomst.
Votulastkrant 2017 no. 2, Maart
lees artikel reageer

Weg met het verkeer!
Weg met het verkeer!Votulast is helemaal klaar met de onveilige verkeerssituatie in de wijk. Met name de ‘doorgaande route’ over de Adelaarstraat, Willem van Noortstraat en de Anthonius Matthaeuslaan of Pieter Nieuwlandstraat levert veel overlast op. Bewoners balen van de vele auto’s, bussen en scooters die dwars door de wijk rijden, ook op plaatsen waar dat helemaal niet de bedoeling is, zoals de dertig kilometerzone. Bewoners maken ook dagelijks gevaarlijke situaties mee door het vele verkeer en de onhandige indeling van deze straten. Grootste ergernis is asociaal rijgedrag.
Votulastkrant 2017 no. 3, Mei
lees artikel 2 reacties

Zoeken in votulastkrant.nl

Kranten