Votulastkrant logo

Artikelen door Florinda Kraaijeveld

De Votulastkrant online!
De Votulastkrant online!"Hebben jullie ook een website?" Die vraag kreeg onze redactie regelmatig. Tot nu toe moesten we die altijd ontkennend beantwoorden. Nu is het eindelijk zover: het antwoord is voortaan: "Ja"! De Votulastkrant is online.
Votulastkrant no. 3, april 2011
lees artikel reageer

Bezinning bij Ki Tov
Bezinning bij Ki TovEen rondje Griftpark lopen kan zorgen voor rust in het hoofd. Maar soms heb je meer nodig. Je kunt de leegheid van je kantoorbestaan natuurlijk rigoureus aanpakken door weken in een kloostercel op het platteland te bivakkeren. Óf je kunt het wat dichter bij huis zoeken. Woon eens het avondgebed bij van Ki Tov aan de Grave van Solmsstraat, en neem iets van de rust en spiritualiteit van deze oecumenische leefgemeenschap mee naar huis.
Votulastkrant no. 4, juni 2011
lees artikel reageer

Vrijwilliger in de wijk
Vrijwilliger in de wijkVrijwilligerswerk komt in allerlei vormen. Waar houden onze vrijwilligers in de wijk zich eigenlijk mee bezig? Waar zetten zij zich onbaatzuchtig en met hart en ziel voor in? Deze keer: de VoorleesExpress, waarvoor Geertje (26) uit de Adriaen Beyerkade al vijf jaar vol enthousiasme een uur per week voorleest.
Votulastkrant no. 5, oktober 2011
lees artikel één reactie

Koekoekstraat fietsstraat?
Een straat waar alleen voetgangers en fietsers het verkeersbeeld bepalen. Hoe heerlijk moet dat zijn? Die utopie deelden de bewoners uit de Koekoekstraat met elkaar toen de straat afgelopen zomer lag opgebroken. Even geen ronkende vrachtwagens die de ramen doen trillen, maar alle ruimte voor de fiets. Zo werd het bewonersinitiatief 'Koekoekstraat Fietsstraat' geboren. Bewoners uitten in mails aan de gemeente hun ongenoegen over het verkeer in de straat. Maar de aanvankelijke inzet - een autovrije
fietsstraat- lijkt onhaalbaar.

De Koekoekstraat
De Koekoekstraat


Votulastkrant no. 6, november-december 2011
lees artikel 3 reacties

School, stappen en...
School, stappen en...Justin Bieber, zoveel mogelijk Uggs verzamelen of halsbrekende skateboardtrucs perfectioneren? Wat houdt jongeren in Votulast eigenlijk van de straat? Of wat brengt ze misschien juist óp straat? Wat laat ze van de daken schreeuwen: "Dit is mijn ding!" Olmo Mpho van Herwaarden houdt het sportief en gaat voor waterpolo.
Votulastkrant 2012 no. 1, januari 2012
lees artikel reageer

Alle neuzen dezelfde kant op
Alle neuzen dezelfde kant opWorkshops, ontmoetingen, een expositie én er komt een nieuw kunstwerk aan de zijkant van de flat aan de Nolenslaan te hangen: 'Alle neuzen dezelfde kant op' is de titel van Het Neus Project. Het kunstwerk wordt gemaakt met verzamelde foto's van 'buurtneuzen' uit de Staatsliedenbuurt en op 29 april onthuld. Op die dag wordt ook de happening 'Staatslieden vooraan!'georganiseerd. "Het wordt absoluut niet iets hoogdrempeligs kunstzinnigs kils. Gewoon samen gezellig een feestje vieren!" Community art als sociaal bindmiddel.
Votulastkrant 2012 no.2, maart 2012
lees artikel reageer

Votulast verandert
Votulast verandertEen buurtbewoner met een bijzonder verhaal krijgt een metamorfose door Servaas Hair + Beauty. Deze keer neemt de David van Tongeren (44) uit de B.F. Suermanstraat plaats in de stoel. Hij hielp de uitgeprocedeerde asielzoeker Etienne Diouf aan een bus, zodat hij daarmee zijn boterham kan verdienen in zijn land van herkomst. David reed de bus helemaal naar Senegal.
Votulastkrant 2012 no. 3, Mei 2012
lees artikel reageer

Votulast gaat groen
Votulast gaat groenDit jaar besteedt de Votulastkrant in een 6-delige rubriek aandacht aan duurzame initiatieven in de wijk. In dit nummer: poepveldje wordt parkje aan de Talmalaan.
Votulastkrant 2012 no. 4, juni
lees artikel reageer

Doe het zelf!
Op de begane grond aan de Troelstralaan nummer 25 verwacht je, zoals elders in de flat, een berging. De ramen met aangeplakte folders verraden echter dat hier meer gebeurt dan het stallen van fietsen. Vanuit dit kantoor wordt door de Sociaal Makelaar druk gewerkt aan het verbeteren van de wijk. Maar wat doet een Sociaal Makelaar precies? Wies Kool en Dien van Strien vertellen. "De verantwoordelijkheid voor een fijne buurt komt meer bij de bewoners zelf te liggen."

Dien en Wies adviseren: doe het zelf!
Dien en Wies adviseren: doe het zelf!


Votulastkrant 2012 no. 5, september oktober 2012
lees artikel reageer

"Donker Utrecht gaat eigenlijk over licht"
Merijn van der Vliet (39) woont aan de Gruttershof en is initiatiefnemer van het fotoproject Donker Utrecht: een steeds verder uitbreidende serie sfeervolle foto's van een Utrecht waar de lichtjes aangaan en de stad een sprookjesachtige aanblik geven. Ja: zelfs die saaie kantoorgebouwen en flats.
Votulastkrant 2012 no. 6, december 2012
lees artikel reageer

"Later krijgen ze spijt "
De Torteltuin is het doelwit van treiterijen en vernielingen. Hoewel er niks te halen is, drongen de vandalen tot vier keer toe naar binnen. Om door de glijbaan naar beneden te plassen. Of één van de prachtige grote parasols te scheuren. Zelfs een gat graven onder het hek door met één van de schepjes uit de tuin bleek voor de pestkoppen niet te gek. "Wie heeft het gemunt op de Torteltuin? Wie loopt er zo te plagen?"Votulastkrant 2013 no. 1, februari - maart 2013
lees artikel reageer

Wijkkunsten
Hoe creatief is Votulast? Op zoek naar kunstenaars blijken er veel in Votulast te wonen en werken. In de tweede aflevering van deze 6-delige rubriek: ambitieus kunstenaarsinitiatief Subup.
Votulastkrant 2013 no. 2, maart 2013
lees artikel reageer

Wijkkunsten
Hoe creatief is Votulast? Op zoek naar kunstenaars blijken er veel in Votulast te wonen en werken. In de derde aflevering van deze 6-delige rubriek: onze eigen vormgevers van ontwerpstudio Detour! Van alle boeiende plaatsen in de wereld, kozen ze na wat omzwervingen voor Utrecht om er zich te vestigen. De restyling van de Votulastkrant was de eerste echte klus van de net gestarte studio. Detour nu - naast in beeld - ook eens aan het woord.
Temporary architecture op de Troelstralaan
Temporary architecture op de Troelstralaan


Votulastkrant 2013 no. 3, mei
lees artikel reageer

Supermarkt uit nostalgie
Supermarkt uit nostalgieOp de deur van het immer gesloten lijkend zaakje 't Hofje Klokkenreparatie aan de Samuel van Houtenstraat, hangt een bordje 'geopend'. Het is er donker als altijd. Ernaast Spa Bali: een afgeplakte etalage met wuivende palmen. Er lijkt geen spa te bekennen. Maar met de komst van nieuwe huurders in de straat, lijkt leegstand in elk geval verleden tijd.
Votulastkrant 2013 no. 4, juli, augustus & september
lees artikel reageer

Mens en Wijk
Grafisch ontwerpster Puck 't Hart doet waar ze altijd al van droomde. Ze maakt haar eigen magazine voor Noordoost, waar ze ook woont en werkt: Mens en Wijk. Hoe stoer! Afgelopen zomer verscheen het eerste nummer. Nu - ongeveer tegelijk met deze krant - valt nummer twee op de deurmat. Full color en met een oplage van 20.000 stuks. Hoe doet ze dat? En waarom eigenlijk? Een gesprek met onze 'concurrent'.Votulastkrant 2013 no. 5, oktober en november
lees artikel reageer

Wijkkunsten
Hoe creatief is Votulast? Op zoek naar kunstenaars blijken er veel in Votulast te wonen en werken. In de zesde en laatste aflevering van deze rubriek: illustratrice/grafisch ontwerpster Christine Thau, van o.a. Olifantje Appelmoes uit Sesamstraat.
Votulastkrant 2013 no. 6, december januari
lees artikel één reactie

Rara wat gebeurt daar...?
Rara wat gebeurt daar...?Bij de molen haal je gehakt en bij de fietsenmaker plakken ze je band. Maar er zijn ook plekken in de wijk waarvan je écht niet weet wat daar gebeurt, en waar je minder snel naar binnen stapt. De Votulastkrant gaat je in deze nieuwe rubriek voor. Dit keer: het Yoga café aan de Bemuurde Weerd.
Votulastkrant 2014 no. 1, februari en maart
lees artikel reageer

Behoud van Buurland
Het is over het algemeen goed wonen in buurtgemeenschap Buurland: een jaarlijks buurtfestival en bewoners vol idealen en plannen om het er nog leuker te maken. Buurland wordt gevormd door vier blokken sloopwoningen tussen Troelstralaan en Willem van Abcoudeplein. Een groot deel van de bewoners wil inmiddels nooit meer weg. Ze laten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de panden van Mitros over te nemen en zelf te laten renoveren. Bewoner Stijn (28): "Er is de afgelopen jaren best iets bijzonders ontstaan hier."

Totempaal in Buurland
Totempaal in Buurland


Votulastkrant 2014 no. 2, maart 2014
lees artikel reageer

Sppelplekcheck pocketparkjes
Is er in Votulast genoeg ruimte om buiten te spelen? De redactie van de Votulastkrant gaat met een speciale kinderjury op pad om te onderzoeken hoe het is gesteld met de speelplekken in de buurt, en zoekt vooral de minder bekende plekjes. Waar kun je lekker buitenspelen in de wijk?

Fender, Josephine en Elliott op de leuke heuvel (Foto: FK)
Fender, Josephine en Elliott op de leuke heuvel (Foto: FK)


Votulastkrant 2014 no. 3, mei juni
lees artikel reageer

Oogsten in de buurtmoestuin
"Veel mensen hebben een tuin, maar doen er niks mee. Dat is natuurlijk zonde." Esther van Keulen (29) is samen met Annemiek Vlaming van Stichting WADT (Werken Aan De Toekomst) initiatiefneemster van een buurtmoestuin in Buurland. "Het gaat er niet om dat we straks dertigduizend zakken courgettes gaan krijgen, maar om verwaarloosde tuinen op te knappen, en om samen voor langere tijd ergens aan te kunnen werken."
Votulastkrant 2014 no. 4, juli augustus september
lees artikel reageer

Onrust rondom bouw Schermerhornstraat
Onrust rondom bouw SchermerhornstraatIn juli viel er een wijkbericht op de deurmat dat voor aardig wat onrust zorgde in de buurt Lauwerecht Noord: in plaats van groen komt er een woonvoorziening voor verstandelijk beperkten met psychische problemen aan Schermerhornstraat en Oudlaan. Bewoners maakten inmiddels bezwaar bij de gemeente. Ze vrezen voor een aanzienlijke achteruitgang van sociale veiligheid en woongenot wanneer het plan doorgang vindt.
Votulastkrant 2014 no. 5, september
lees artikel reageer

Speelplekcheck
SpeelplekcheckIs er in Votulast genoeg ruimte om buiten te spelen? De redactie van de Votulastkrant gaat met een speciale kinderjury op pad om te onderzoeken hoe het is gesteld met de speelplekken in de buurt, en zoekt vooral de minder bekende plekjes. Waar kun je lekker buitenspelen? Zand- of kattenbak?
Zand- of kattenbak?


Votulastkrant 2014 no.6, december
lees artikel reageer

Leuk straatinitiatief: Minibieb
Naast de voordeur van Bucheliusstraat 1 hangt een kastje gevuld met boeken. Het is een minibibliotheek, die beheerd wordt door bewoonster Doete. Wereldwijd schijnen er inmiddels 20.000 van zulke bibliotheekjes te zijn, met als motto: 'Take a book, leave a book'.
Openbaar boekenkastje
Openbaar boekenkastje


Votulastkrant 2014 no.6, december
lees artikel reageer

Over de grens
Votulast, ons eigen stukje stad. Begrensd door wegen en water. We mijmeren over het Griftpark in de zomer en zien overal 'onze' molen bovenuit torenen. Maar als je langs die denkbeeldige grens fietst, rijdt of vaart, is er aan de overkant óók veel moois te zien. Wat ligt er achter Kardinaal de Jongweg, Blauwkapelseweg, Singel en Vecht? De Votulastkrant verruimt voor één keertje haar blik en zoekt de grens op.
Votulastkrant 2015 no. 1, februari
lees artikel reageer

Oscarnominatie voor buurtgenoten
Oscarnominatie voor buurtgenotenKen je Job, Joris en Marieke al? Ze werken in Hooghiemstra - dat is dat prachtige hoge gebouw vol kleine raampjes langs het water bij het Griftpark - en maakten de animatieserie De Tumblies, de clip voor 'Ik neem je mee' van Gers Pardoel en het Tour de France promotiefilmpje 'Bon Voyage'. Maar het meest bekend zijn ze toch wel door de recente Oscarnominatie voor hun korte animatiefilm 'A Single Life'. Een nadere kennismaking met deze beroemde buurtgenoten.
Votulastkrant 2015 no. 2, maart
lees artikel reageer

"Schoonheid biedt troost"
"Schoonheid biedt troost"Op de begane grond van het grote kunstenaarsverzamelpand aan de Gruttersdijk zit de werkplaats van grafkistenmaker Radboud Spruit. Honderden stukken - en stukjes - blank hout liggen her en der verspreid door de ruimte. Op één van de werkbanken liggen lange planken die al wat meer aan de gevreesde doodskist doen denken. Het is het atelier van een meubelmaker, maar dan anders. Over een kunstenaar die altijd met de dood bezig is.
Votulastkrant 2015 no. 2, maart
lees artikel reageer

Zwemmen in de Singel
Zwemmen in de SingelOp zondag 14 juni 2015 start de eerste editie van de Utrechtse SingelSwim. Buurtbewoonster én RTV Utrecht-presentatrice Margreet van Gils (40) is een van de 750 deelnemers die straks twee kilometer door de Singel gaat zwemmen. Doel van dit evenement: geld ophalen voor meer onderzoek naar één van de grootste erfelijke spierziektes ter wereld, FSHD.
Votulastkrant 2015 no. 3, Mei
lees artikel reageer

Over de grens
Votulast, ons eigen stukje stad. Begrensd door wegen en water. We mijmeren over het Griftpark in de zomer en zien overal 'onze' molen bovenuit torenen. Maar als je langs die denkbeeldige grens fietst, rijdt of vaart, is er aan de overkant óók veel moois te zien. Wat ligt er achter Kardinaal de Jongweg, Blauwkapelseweg, Singel en Vecht? De Votulastkrant verruimt voor één keertje haar blik en zoekt de grens op.
Votulastkrant 2015 no. 4, Juni
lees artikel reageer

Belastingkantoor gaat tegen de grond
Belastingkantoor gaat tegen de grond“Gaat er gesloopt worden met explosieven?” vraagt iemand tijdens de informatieavond over de nieuwbouwplannen aan de Gerbrandystraat. Een medewerker van de gemeente lacht. “Die vraag heb ik vaker gehoord deze avond. Het lijkt wel de stiekeme wens van veel buurtbewoners, dat het gebouw in één klap wordt opgeblazen.” Het gebeurt dan wel niet met een ontploffing, maar het voormalig belastingkantoor aan de Gerbrandystraat gaat komende zomer wél volledig tegen de grond. Er komen ongeveer 450 huurappartementen voor in de plaats. Als alles meezit, is de nieuwbouw in 2018 klaar.
Votulastkrant 2015 no. 6, December
lees artikel reageer

Hoe verder met de Josephkerk?
Hoe verder met de Josephkerk?De St. Ludgerusparochie waar de gemeenschap van de Josephkerk toe behoort, heeft besloten vijf van de zes kerken te sluiten. Alle diensten gaan plaatsvinden in de Rafaëlkerk in Overvecht, de andere vijf kerken staan te koop. Na 13 maart worden er geen zondagsvieringen meer in de Josephkerk gehouden. De gemeenschap verwacht niet dat de kerk snel verkocht wordt. Anne-Marieke Koot: “De koper mag bijvoorbeeld wel de banken eruit halen, maar wat van waarde is - zoals de lambrisering - moet blijven.”
Votulastkrant 2016 no. 1, Januari
lees artikel reageer

Marktplaats in de wijk
Marktplaats.nl; wie kent het niet? Sinds 1999 zijn er dagelijks 1.3 miljoen mensen actief op de grootste advertentiesite van Nederland. Er worden gemiddeld 350.000 nieuwe advertenties per dag geplaatst. Ook onze mede-Votulastbewoners zijn actief op het platform. Wat verkopen zij zoal of waarnaar zijn zij op zoek? In deze serie zoeken we contact met verkopers van opmerkelijke goederen.
Votulastkrant 2016 no. 2, Maart
lees artikel één reactie

Tussen – religieuze – Kunst en Kitsch in de Josephkerk
Tussen – religieuze – Kunst en Kitsch in de JosephkerkOp zaterdagmiddag 14 mei vindt er in de Josephkerk een bijzonder evenement plaats: een religieuze versie van het populaire programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’. Je kunt die middag in de kerk je religieuze voorwerpen laten zien aan deskundigen van Museum Catherijneconvent, die je er van alles over kunnen vertellen. Verder kun je rozenkransen of andere dierbare voorwerpen laten wijden door een pastor.Maar ook zonder spullen ben je natuurlijk van harte welkom.
Votulastkrant 2016 no. 3, Mei
lees artikel reageer

Pluk geluk
Pluk gelukGeluksbrengers en geluksplukkers. Op 28 en 29 mei waren ze - in het kader van de Geluksroute - in Buurtcentrum De Leeuw te vinden om elkaar te ontmoeten. Organisator van de activiteiten in De Leeuw was Stichting Zin in Utrecht, Centrum voor levensvragen. De Votulastkrant was er ook, en probeerde wat geluk te plukken
Votulastkrant 2016 no. 4, Juli augustus september
lees artikel reageer

Anneke en Kees vertellen
Hoe was het vroeger in de wijk? In 2016 laten we in deze rubriek verschillende decennia langskomen. Wijkbewoners vertellen. Dit keer: Anneke en Kees vertellen over de jaren '70.
Votulastkrant 2016 no. 5, Oktober
lees artikel reageer

Te gast in Votulast
Utrecht trekt toeristen uit de hele wereld. Ook in Votulast strijken ze neer. Onze wijk telt verschillende Bed & Breakfasts; van luxe appartementen tot kamers drie hoog achter. Én natuurlijk het enige echte hotel van Votulast: Badhu aan het Willem van Noortplein. Een mooie uitsmijter voor deze rubriek.
Votulastkrant 2016 no. 6, December
lees artikel reageer

Huiskamer voor koffie en meer
Huiskamer voor koffie en meerDe Huiskamer van de Wijk is een plek vlakbij huis waar (oudere) buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten voor bijvoorbeeld een bakje koffie, of om mee te doen aan activiteiten die aansluiten bij hun interesses. Net als in het project SamenNoordOost werken hier verschillende sociale organisaties en bewoners samen, zodat ouderen langer prettig thuis kunnen wonen.
Votulastkrant 2017 no. 1, Januari
lees artikel reageer

Check m'n plek
Wat vind jij de leukste plek in de wijk? Dit keer Josephine Sof (6) die er een tekening van maakte.
Votulastkrant 2017 no. 2, Maart
lees artikel reageer

De muziekdoosjes van Rob de Looff
De muziekdoosjes van Rob de LooffVan de plataan die in 2013 bij de Bemuurde Weerd in het water stortte, zijn door houtbewerker Rob de Looff honderden muziekdoosjes gemaakt. Ze zijn onder meer te koop bij Museum Speelklok én bij Het Muzieklokaal aan de Bemuurde Weerd O.Z, waar ze worden uitgestald in een vitrine die ook van de plataan is gemaakt. Zie ook www.solarishoutatelier.com.
Votulastkrant 2017 no. 2, Maart
lees artikel één reactie

Doodgewoon
DoodgewoonDe vlag die uithangt is het teken dat op z’n minst één van de drie dames aanwezig is. Voor een praatje of een vraag: gewoon over de dood. Want de dood is gewoon: ze hoort bij het leven, vinden Nel van Ratingen en Annemieke Zwanenburg, twee van de drie ondernemers van De Zwaan. De Zwaan Uitvaarten is al bijna vier jaar gevestigd in een pand op de hoek van de Snelliuskade – waar een smal water langs sluisjes stroomt - en Nieuwe Koekoekstraat. Een vrolijke en warme plek, herkenbaar aan de geel met rode kozijnen.
Votulastkrant 2017 no. 3, Mei
lees artikel reageer

Buurt in de Steigers
Buurt in de SteigersDe Staatsliedenbuurt en Lauwerecht staan aan de vooravond van grote veranderingen. Door sloop en transformatie zullen er minstens 800 woningen bijkomen in dit stukje Votulast: van luxe zelfbouwwoningen tot gestoffeerde studentenkamers in het omgebouwde UWV-kantoor. Mét alle bijbehorende nieuwe buurtgenoten. Hoe kunnen huidige en toekomstige bewoners meedenken met gemeente en bouwende partijen om tot een zo groot mogelijke kwaliteitsverbetering van het te ontwikkelen gebied te komen? Waar ziet men problemen en, belangrijker nog: waar liggen er kansen?
Votulastkrant 2017 no. 4, Juli
lees artikel reageer

Check m'n plek
Wat vind jij de leukste plek in de wijk? Dit keer Elliot (8) die er een tekening van maakte.
Votulastkrant 2017 no. 5, September
lees artikel reageer

Shoppen zonder geld
Shoppen zonder geldRuilen is hip. Want: hartstikke duurzaam én leuk. Je geeft jouw oude spul een fijn nieuw thuis, en shopt ondertussen gratis voor nieuwe, zónder dat het milieu en je portemonnee daaronder hoeven te lijden. In Buurtcentrum De Leeuw kun je sinds september elke tweede zaterdag van de maand kinderkleding ruilen. ‘KrijgdeKleertjes’ is een landelijke vrijwilligersorganisatie met ruilpunten voor kinderkleding door heel Nederland. Jolanda van Iersel startte zo’n ruilpunt in Buurtcentrum De Leeuw.
Votulastkrant 2017 no. 6, December
lees artikel reageer

Einde aan overlast
Einde aan overlastWie door de Van Humboldtstraat komt, kan zien dat daar hard gewerkt wordt. Steigers en containers belemmeren het zicht op de vijfendertig vooroorlogse woningen die in opdracht van woningcorporatie Bo-Ex grondig gerenoveerd worden. Ook de populaire hofjeswoningen uit de aangrenzende J.D. van der Waalsstraat worden flink onder handen genomen.
Votulastkrant 2018 no. 1, Januari
lees artikel reageer

Weer leerlingen op het plein
Weer leerlingen op het pleinHet schoolgebouw aan de Maria van Reedestraat is - drie jaar na het verhuizen van de Dr. Bosschool naar de Nolenslaan - weer een school. De kunstenaars zijn vertrokken uit hun tijdelijke ateliers. Rond de honderdvijftig bovenbouwleerlingen van de Taalschool bevolken sinds begin februari de lokalen, en spelen er op het plein.
Votulastkrant 2018 no. 2, Maart
lees artikel reageer

De torteltuin viert jubileumfeest
De torteltuin viert jubileumfeestDe Torteltuin is al 25 jaar de leukste speeltuin voor de allerkleinsten, en beheerder Jannie Wemmenhove draagt daar al tien jaar haar steentje aan bij. Een dubbel jubileum dus, wat in april met een drukbezocht feest werd gevierd. Vooral Jannie werd door niemand minder dan burgemeester Jan van Zanen in het zonnetje gezet. Het bestuur van de speeltuin blikt echter niet alleen terug, maar vooral vooruit.
Votulastkrant 2018 no. 3, Mei
lees artikel reageer

Aan de keukentafel
Ook zo benieuwd hoe het er in een studentenhuis aan toe gaat? Dit jaar schuift de redactie zes keer aan tafel aan in een studentenhuis in de wijk. Dit keer in de keuken van Schepenmakerssteeg 2, waar maar liefst elf studenten wonen.
Votulastkrant 2018 no. 3, Mei
lees artikel reageer

Griftpark: geen Vondelpark toestanden
Ouders met jonge kinderen, hardlopers, studenten die proberen wat zon te vangen: op mooie dagen wordt het Griftpark intensief gebruikt. Ook de bootcampers zijn een bekend verschijnsel: met name de heuvel is populair voor een stevige workout voor de beenspieren. Om het gezellig te houden in het park én klachten voor te zijn, hebben zeven grote Utrechtse buitensportaanbieders gezamenlijk een gedragscode opgesteld. Doel: dat iedereen groepstrainingen kan blijven geven in Utrechtse parken zonder overlast te veroorzaken voor andere parkbezoekers en omwonenden.
Votulastkrant 2018 no. 4, Juli
lees artikel één reactie

De Josephkerk wil er zijn voor de wijk
De Josephkerk wil er zijn voor de wijk“Het is een groot misverstand in de wijk: dat de Josephkerk gesloten is,” vertelt koster Dick van der Horst. “Mensen zijn nog altijd welkom.” De kerk staat weliswaar te koop, maar is niet dicht. Hij hoopt dat er nog eens goed gekeken wordt door het bestuur naar de rol die de Josephkerk voor de gemeenschap kan vervullen, voordat besloten wordt de kerk te sluiten.
Votulastkrant 2018 no. 5, Oktober
lees artikel reageer

Tekenen in het huis van betekenis
Tekenen in het huis van betekenisHet nieuw opgerichte Huis van Betekenis is gevestigd in een opvallend houten pand aan de Lauwerecht, van een houtbedrijf wat er ooit een opslag had. Het is een vrijplaats voor tekenaars en tekencultuur. Iedereen is welkom een kijkje te komen nemen bij de illustratoren en ontwerpers die er werken óf om zelf mee te doen.
Votulastkrant 2018 no. 6, November
lees artikel reageer

De tuin van...de flat
Soms verraden ze zich door een overhangende tak of piept er iets door een schutting of over een dakrand. Wij gaan dit jaar op zoek naar verborgen groen in Votulast. Geheime tuinen, daktuinen, binnentuinen en meer.
Votulastkrant 2018 no. 6, November
lees artikel reageer

Fit om de hoek
Fit om de hoekGoede voornemens: grote kans dat ze alweer vergeten zijn of gewoonweg mislukt. Een patatje halen op weg naar huis bleek toch wat makkelijker dan het bereiden van een stoommaaltijd met quinoa, en hardlopen in de regen viel zelfs met die nieuw aangeschafte kekke outfit tegen. Maar hé, het is nog niet te laat. Want er zijn veel plekken in Votulast waar je lekker dichtbij terecht kan om aan je lijf te werken.
Votulastkrant 2019 no. 1, Januari
lees artikel reageer

Zwemmen in de buurt
Vanaf 16 januari kan er met een groep buurtgenoten gezwommen worden in het zwembad van de Van der Hoeven Kliniek. Op woensdagavond kun je wekelijks in het diepe springen en zwemmend werken aan je conditie in het verwarmde water van het 25-meterbad. Lekker dichtbij én niet te vergeten: gezellig. In elke groep is plek voor maximaal twintig deelnemers.
Votulastkrant 2019 no. 1, Januari
lees artikel reageer

Meer kunst, licht en groen in Lauwerecht
Meer kunst, licht en groen in LauwerechtRoos Polman en Marith Hameter van Spoken Art Community, zijn bezig met een bijzonder (en omvangrijk) kunstproject in de wijk Lauwerecht. Roos: “Wij zijn samen met - maar ook vooral vanuit - het Ondernemersfonds in Lauwerecht gaan kijken hoe je deze buurt bekender en prettiger kan maken.”
Votulastkrant 2019 no. 2, Maart
lees artikel 2 reacties

Op de bank bij Bram en Trix
Op de bank bij Bram en TrixBram van der Kamp en Trix van Lieshout wonen al sinds 1981 in de Van Humboldtstraat. Ze besloten onlangs samen een nieuw avontuur te beginnen: een praktijk voor relatietherapie. Naast professionals zijn ze ervaringsdeskundigen die weten welke hobbels er allemaal op de weg kunnen komen in een relatie: ze zijn zelf al 50 jaar bij elkaar. “Maar we zitten hier zeker niet als een soort heiligen die pretenderen alles te weten.”
Votulastkrant 2019 no. 2, Maart
lees artikel reageer

De soap rond onze molen draait door
De soap rond onze molen draait doorDe soap rond de restauratie van korenmolen Rijn en Zon, een van de vijf hoogste molens van ons land, startte in 2010 toen het draaien van de wieken stopte door een breuk van een houten balk in de kap. De molen, eigendom van de gemeente, was in 1975 voor het laatst gerestaureerd; alleen de kapotte balk vervangen bleek onvoldoende. Inmiddels zijn in 2015 en begin dit jaar, grootscheepse restauraties aan voonamelijk kap en wieken uitgevoerd. Maar ... de molen draait niet. Molenaar Jan Wilten: "Met deze manier van restaureren is iedereen verliezer geworden."
Votulastkrant 2019 no. 3, Mei
lees artikel reageer

Sloop en bouw in Staatsliedenbuurt
Sloop en bouw in StaatsliedenbuurtIn 2021 gaan de laatste sloopwoningen in de Staatsliedenbuurt tegen de grond. Het gaat om 150 verouderde portiekwoningen, waarin nu nog studenten via de SSH wonen. Mitros wil er 320 woningen voor terug bouwen, een substantiële toename van het aantal huishoudens in dit stuk van de wijk. Norbert Drenthe, wijkconsulent bij Mitros: “We willen groeien in Utrecht, en dan vooral in wijken waar we relatief weinig woningen hebben, zoals in Noordoost.”
Votulastkrant 2019 no. 4, Juli
lees artikel reageer

Verbetering plein draaiweg
Verbetering plein draaiwegSucces voor het bewonersplatform Staatslieden & Lauwerecht: de gemeente stelt 30.000 euro vanuit het budget voor verkeersveiligheid beschikbaar om het plein op de hoek Draaiweg, Talmalaan en Merelstraat aantrekkelijker en vooral veiliger te maken. Half april vond een ontwerpbijeenkomst plaats waarbij bewoners en belanghebbenden, samen met een ontwerper van de gemeente, een ontwerpschets voor een verbeterd plein maakten.
Votulastkrant 2019 no. 3, Mei
lees artikel reageer

Samen in de tipi
Samen in de tipiIn het Griftpark, op het terrein van Griftsteede, staat een prachtige tipi. De tipi is een initiatief van Sociaal Makelaar Jeugd, Rosa Balrak. Zij organiseert daar bijeenkomsten voor kinderen en/of ouders, geïnspireerd op de ‘Rode Tent’. Daarnaast wordt er ook een Rode Tent georganiseerd. Rosa: “Het is een plek waar je ontdekt dat je niet alleen staat in onzekerheden, dat je beseft dat je heel veel kunt hebben aan iemand die je niet kent.”
Votulastkrant 2019 no. 4, Juli
lees artikel reageer

Bij ons op de...
Gietershof
Doorgaande wegen, kleine straatjes, kades, steegjes, hofjes; Votulast heeft het allemaal. Hoe is het om daar te wonen? Wij gaan het vragen!
Votulastkrant 2019 no. 5, Oktober
lees artikel reageer

Samen met tbs’ers op de planken
Samen met tbs’ers op de plankenDit is dé kans voor alle buurtbewoners die ervan dromen om ooit op het toneel te staan. De Van der Hoeven Kliniek werkt vanaf september aan een ambitieus project: een toneelvoorstelling waarin buurtbewoners, personeel van de kliniek en tbs’ers samen schitteren. Er wordt een documentaire over het proces gemaakt én een onderzoek aan gekoppeld. Fons Diepenmaat, theaterdocent en coördinator in de kliniek: “De enige voorwaarde om deel te nemen, is dat je het leuk moet vinden om iets met theater te doen én dat je het leuk vindt om dat met deze populatie te doen.”
Votulastkrant 2019 no. 5, Oktober
lees artikel reageer

Meer groen, kunst en licht
Meer groen, kunst en lichtEen groene muur vol Utrechtse planten is het laatste kunstwerk dat nog gerealiseerd gaat worden in de nieuwe kunstroute in Lauwerecht met veertien bijzondere kunstwerken. Over de route is een boekje gemaakt dat ook online komt te staan. De route is ontwikkeld om de wijk meer groen, kunst en licht te geven; een wens van zowel ondernemers als bewoners.
Votulastkrant 2019 no. 6, November
lees artikel reageer

Hoe verder met de tipi?
Hoe verder met de tipi?Voor de zomer spraken we met sociaal makelaar Rosa Balrak over de prachtige tipi in Grifsteede die er op haar initiatief kwam, en welke mooie plannen ze er mee had. Helaas werd de tipi aan het einde van de zomer verwoest door vandalen. Rosa: “Ik was nét terug van vakantie, toen ik opeens een fotootje kreeg geappt met een verscheurde tipi. En ik dacht echt: hè? Wat is dit nou?”
Votulastkrant 2019 no. 6, November
lees artikel reageer

Onvrede bij buren van Nieuw Buurland
Onvrede bij buren van Nieuw BuurlandMitros is samen met de gemeente bezig om de nieuwbouwplannen van ‘Nieuw Buurland’ in de Staatsliedenbuurt vorm te geven. Belangrijk onderdeel in dit proces is het betrekken van de omwonenden bij de ontwikkeling van de plannen. Mitros en een groep buurtbewoners zijn het echter over veel onderdelen nog niet eens.
Votulastkrant 2020 no. 1, Januari
lees artikel één reactie

Toneel achter de tralies
Toneel achter de tralies“Mijn leven is uiteengevallen!” spreekt een speelster en patiënt tot het publiek. “Medication, tbs, prison!” “Keep on living!” antwoorden de anderen achter haar in koor. Een zin die regelmatig terugkeert. In de Van der Hoeven Kliniek spelen vijftien patiënten samen met elf buurtbewoners en drie stafleden in het toneelstuk ‘Reflections’. We schreven eind vorig jaar al over de plannen; inmiddels zijn de repetities in volle gang.
Votulastkrant 2020 no. 2, Maart
lees artikel reageer

Verzameld werk
Kopjes, vaasjes, beeldjes, speelgoedautootjes: je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het verzamelen. Ook in onze wijk wordt heel wat bij elkaar verzameld. Wij nemen dit jaar een kijkje bij deze verzamelaar.
Votulastkrant 2020 no. 4, Juli
lees artikel reageer

Een mini-bos in tuin en buurt
Een mini-bos in tuin en buurt“Ik wil mijn kinderen meegeven dat boterhammen niet in de supermarkt groeien,” aldus Robbert Stam; vader, bioloog en initiatiefnemer van de aanleg van een Tiny Forest in Staatsliedenbuurt en Lauwerecht. Een Tiny Forest is een minibos met inheemse soorten, dat aan een aantal eisen moet voldoen om zo te mogen heten, één daarvan is: betrokkenheid van kinderen uit de buurt. Op de site van organisatie voor natuureducatie IVN staat te lezen: “Een Tiny Forest in de buurt verkleint de kloof tussen mens en natuur en brengt ook buurtbewoners dichter bij elkaar.”
Votulastkrant 2020 no. 5, September
lees artikel reageer

Veertig jaar zorgen voor de buurt
Veertig jaar zorgen voor de buurtHuisartsenpraktijk Tuinwijk, op de hoek van de Antonius Matthaeuslaan en de Willem Arntzkade, viert dit jaar een bijzonder jubileum: Huisarts Hans Kootte (66) is veertig jaar huisarts in Tuinwijk. Zijn collega Virginia Straal tipte de redactie, met de kanttekening dat haar praktijkgenoot eigenlijk niet zo graag in de belangstelling staat. Gelukkig houdt de dokter wél van een goed gesprek. Het liefst met zijn patiënten, maar vooruit.
Votulastkrant 2020 no. 6, November
lees artikel reageer

Nieuwe school, nieuw plein
Nieuwe school, nieuw pleinHet schoolgebouw van De Fakkel aan de Nolenslaan wordt verbouwd. Het schoolplein - een populaire speelplek voor buurtkinderen - is nu een afgesloten bouwplaats. “Het is een heel oud gebouw,” vertelt directrice Iris Hekkert. “Het staat al lang gepland om het te renoveren en duurzamer te maken. En we wilden ook iets kunnen groeien.”
Votulastkrant 2021 no. 1, Januari
lees artikel reageer

Buurt niet blij met nieuwbouwplannen Buurland
Buurt niet blij met nieuwbouwplannen BuurlandEr staan sloop en nieuwbouw op de planning in de Staatsliedenbuurt. Het bestemmingsplan uit 2013 is echter achterhaald: bijna tweeënhalf keer meer woningen moeten er komen. Daarom ligt er een Stedenbouwkundig Programma van Eisen, op basis waarvan in juni een nieuw bestemmingsplan wordt vastgesteld. Buurtbewoners hebben kritiek op de plannen. Biem Lap, bewoner van seniorencomplex Vitae Veste: “Hoogbouw neemt de zon weg in onze huizen en valt ook totaal uit de toon in deze wijk.”
Votulastkrant 2021 no. 2, Maart
lees artikel reageer

Mondkapjes voor het keukenraam
Nu we vaker thuis zijn met zijn allen wordt er meer geklust, gelezen en gewandeld. De coronatijd zorgt er ook voor dat mensen soms hobby’s ontwikkelen die ze anders nooit hadden opgepakt. Anouk kroop samen met haar moeder achter de naaimachine en bekwaamde zich in het maken van mondkapjes.
Votulastkrant 2021 no. 3, Mei
lees artikel reageer

Nolenslaan wordt schoolstraat
Nolenslaan wordt schoolstraatDe Nolenslaan is een van de eerste twee straten in Nederland waar het fenomeen ‘schoolstraat’ is ingevoerd. School, ouders en gemeente zijn enthousiast, maar bij bewoners uit omliggende straten zijn er nog wat zorgen. “We hopen dat het in september mee zal vallen met het extra verkeer in onze straat. Dan zullen we zien wat de werkelijke situatie zal zijn.”
Votulastkrant 2021 no. 4, Juli
lees artikel reageer

Makers
Wat wordt er allemaal gemaakt in onze wijk en door wie? Dit jaar gaan we daarnaar op zoek. Dit keer: borduurkunstenaar Daniëlle Balfoort geeft workshops Magisch Borduren.
Votulastkrant 2021 no. 5, Oktober
lees artikel reageer

Plan voor brug weer terug
Als alles volgens plan verloopt, komt er een voetgangersbrug over de Wittevrouwensingel die het te herontwikkelen Wolvenplein verbindt met onze wijk. Hierdoor ontstaat er een nieuwe groene wandelroute van het Griftpark richting de stad en vice versa én wordt het straks mogelijk om buiten langs de oude gevangenismuren en singel te wandelen.
Votulastkrant 2021 no. 6, November
lees artikel reageer

Makers
Wat wordt er allemaal gemaakt in onze wijk en door wie? Dit jaar gaan we daarnaar op zoek. Dit keer: Liesel Swart uit de Melis Stokestraat ontwerpt vilten laarzen en schoenen. “Schoenen zijn zó belangrijk voor hoe je je voelt en hoe je staat. Ze dragen je de hele dag.”
Votulastkrant 2021 no. 6, November
lees artikel reageer

Scheuren in de kerk
Scheuren in de kerkIn september is een reeks bijeenkomsten gestart van een klankbordgroep van omwonenden van de St. Josephkerk om te praten met Arnhemse eigenaar Roland Verheij over een goede bestemming voor het imposante gebouw. Maar wie denkt dat er maanden later inmiddels veel meer duidelijk is, vergist zich. De kerkbankjes zijn al wel weggehaald.
Votulastkrant 2022 No. 1, Februari
lees artikel reageer

Nieuwe plekken voor rekken en strekken
Nieuwe plekken voor rekken en strekkenBij veel sport- en yogascholen kun je tegenwoordig kennismaken met de bewegingsleer van Joseph Pilates, die zich met name richt op het versterken van je core. In Votulast kun je op twee ‘nieuwe’ plekken pilates beoefenen: bij Heart Yoga (onlangs verhuisd naar de Samuel van Houtenstraat) en bij Pilates Studio Utrecht, in het pand aan de Lauwerecht waarin zeefdrukkerij Spant zat. De studio’s hebben echter ieder hun eigen sfeer en kwaliteit.
Votulastkrant 2022 No. 2, April
lees artikel reageer

VerpakkingsLOOS
VerpakkingsLOOSIn Votulast is een supermarkt nooit ver weg, maar je kunt er nu zelfs eentje bij jou in de straat bestellen. De SRV-wagen van vroeger, maar dan in een fris, verpakkingsloos jasje.
Votulastkrant 2022 No. 2, April
lees artikel reageer

Fietsroute om de Noord
Fietsroute om de NoordTussen de Amsterdamsestraatweg en de Biltstraat werkt de gemeente aan een herkenbare ‘nieuwe’ fietsroute: Fietsroute om de Noord. Via deze route fiets je snel - aan de noordkant van de drukke binnenstad - van oost naar west. De nieuwe fietsroute loopt dwars door onze wijk, en vraagt om aanpassingen aan de betreffende straten. In het voorjaar van 2024 start de uitvoering van de werkzaamheden, nadat in het najaar van 2023 een definitief ontwerp wordt vastgesteld.
Votulastkrant 2022 No. 3, Mei
lees artikel reageer

Vluchtelingen bij je aan tafel
Vluchtelingen bij je aan tafelStichting Eet Mee biedt de mogelijkheid om iets te betekenen voor vluchtelingen die (tijdelijk) in onze stad verblijven. Via de site van Eet Mee kun je een etentje bij jou thuis organiseren: specifiek voor Oekraïners via ‘Oekraïners Aan Tafel’ of voor vluchtelingen uit de Utrechtse noodopvang via ‘Come & Eat’. Annelien van de Zaagmolenkade koos voor de laatste optie, en ontving een Egyptische familie bij haar thuis.
Votulastkrant 2022 No. 4, Juli
lees artikel reageer

Stukje Domtoren in Jan van Lingtuin
Stukje Domtoren in Jan van LingtuinDe Jan van Lingtuin is die prachtige openbare tuin aan de Bemuurde Weerd bij het bruggetje langs de Vecht. Deze plek trekt nu al veel bezoekers, maar wie weet worden het er straks nóg meer: na de zomer wordt een beeld geplaatst dat gemaakt is van stenen uit de Domtoren. Het beeld kan voor het eerst bewonderd worden tijdens kunstroute ‘Care Full’ in september.
Votulastkrant 2022 No. 4, Juli
lees artikel reageer

Einde buurland (nu echt) in zicht
Einde buurland (nu echt) in zichtIn onze wijk bevindt zich een bijzondere, maar voor velen onbekende plek: Buurland. Een gemeenschap van gelijkgestemde (ex-)studenten in sloopflats die sinds 2010 elk jaar samen een creatief festival in hun achtertuinen organiseert: het Zwemfest. Dit jaar vond het festival - met het thema Buurmuda driehoek - voor de twaalfde én laatste keer plaats. Mits de planning voor de nieuwbouw niet opnieuw uitloopt.
Votulastkrant 2022 No. 5, Oktober
lees artikel reageer

Strijd tegen asfalt gaat door
Strijd tegen asfalt gaat doorOm de stad fietsvriendelijker te maken en het centrum te ontlasten, worden rondom de binnenstad aantrekkelijke fietsroutes aangelegd. Door Votulast zijn er twee gepland. Hoewel omwonenden bij de plannen om inbreng wordt gevraagd, lijkt één element niet onderhandelbaar: het gebruik van rood asfalt. Betrokken bewoners hebben het idee dat door dit ‘asfaltdogma’ alternatieve plannen niet serieus wor- den onderzocht. Het actiecomité Weerdsingel Oostzijde geeft echter niet op: “Je moet een lange adem hebben.”
Votulastkrant 2022 No. 6, December
lees artikel reageer

Dit vind ik
Wat vind jij leuk of juist niet leuk in onze buurt? Als jij het voor het zeggen had, hoe zou onze wijk er dan uit zien? In deze rubriek laten we kinderen aan het woord. Deze keer Josephine (12) uit de Goeman Borgesiuslaan.

Foto: Jan van Hassel
Foto: Jan van Hassel


Votulastkrant 2023 No. 1, Februari
lees artikel reageer

Natuurlijk!
Mens en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat blijkt steeds duidelijker. Hoe is dat in onze wijk? Dat gaan we dit jaar onderzoeken. Deze keer spreken we met buurtbewoonster Kerstin Steinhart over de wadi die er eindelijk gaat komen aan het einde van het groen langs de Talmalaan.
Votulastkrant 2023 No. 2, April
lees artikel reageer

Natuurlijk!
Mens en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat blijkt steeds duidelijker. Hoe is dat in onze wijk? Dat gaan we dit jaar onderzoeken. Deze keer spreken we Maaike Sluis uit de Hopakker over het onderhoud van geveltuintjes en ‘haar’ boomspiegel met een beroemde kabouter.

Foto: Lars Beekman
Foto: Lars Beekman


Votulastkrant 2023 No. 3, Mei
lees artikel reageer

Buurland gaat flex
Buurland gaat flexNadat de sloop van Buurland wederom werd uitgesteld, is op 16 mei het bestemmingsplan door de gemeente vastgesteld en moeten de Buurlanders uiterlijk 12 oktober hun huizen verlaten. Dit betekent dat de creatieve gemeenschap uit elkaar valt. Hoewel? Misschien dat de Buurlanders op een andere plek - in flexwoningen - samen kunnen gaan wonen. Daarvoor hebben ze een toekomstplan uitgewerkt, waar bij zowel gemeente als woningcorporatie draagvlak voor lijkt te zijn. Nu nog een locatie vinden.
Votulastkrant 2023 No. 4, Juni
lees artikel reageer

Natuurlijk!
Mens en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat blijkt steeds duidelijker. Hoe is dat in onze wijk? Dat gaan we dit jaar onderzoeken. Deze keer bezoeken we drie verborgen hofjes in onze wijk. Welke zijn het meest geschikt voor een aangename verpozing op hete zomerdagen?
Votulastkrant 2023 No. 4, Juni
lees artikel reageer

Ouder worden doe je samen!
Ouder worden doe je samen!De papieren Votulastkrant wordt nog steeds huis-aan-huis bezorgd in Votulast. Je kunt je afvragen of dat eigenlijk nog wel van deze tijd is. Toch blijkt dat niet iedereen even goed de virtuele weg weet te vinden naar initiatieven of hulp in de wijk. Daarom is het fijn om deze info soms ook op je deurmat terug te vinden.
Votulastkrant 2023 No. 5, September
lees artikel reageer

Nieuwe koper voor de kerk
Nieuwe koper voor de kerkDe St. Josephkerk aan de Draaiweg heeft een nieuwe eigenaar. Tegen alle verwachtingen in, is het monumentale gebouw uit 1901 - na slechts vier weken in de verkoop te hebben gestaan - verkocht voor bijna negen ton. Omwonenden zijn niet tevreden over de communicatie door vorige eigenaar Roland Verheij van onderneming Wonen in Arnhem.
Votulastkrant 2023 No. 6, December
lees artikel reageer

Dit vind ik
Wat vind jij leuk of juist niet leuk in onze buurt? Als jij het voor het zeggen had, hoe zou onze wijk er dan uitzien? In deze rubriek laten we kinderen aan het woord. Deze keer Lenna (10) uit de Hopakker.

Foto: Leonie Kostman
Foto: Leonie Kostman


Votulastkrant 2023 No. 6, December
lees artikel reageer

Clubbin' de wijk
Het kan fijn zijn om bij een club te horen. Niet zo’n club waar je soms tegen wil en dank toe behoort; zoals de altijd-op-dieetclub, eeuwige vrijgezellenclub of club van jonge ouders die niet slapen, maar een groepje waar je zélf voor kiest. Welke clubs zijn er eigenlijk in Votulast? Misschien zit er wel een geschikte voor jou bij. Dit keer: de sportclub.
Votulastkrant 2024 No. 1, Februari
lees artikel reageer

Straatstijl
Jurrian (27)
11 januari, 16:14
Hooghiemstraplein

Jurrian moet nog wennen aan de kou: hij is pas drie weken geleden teruggekomen uit Afrika, waar hij drie jaar woonde en werkte. Hij is toevallig zelf ook fotograaf en denkt natuurlijk gelijk mee over het best mogelijke plaatje. Hij viel op door zijn afgestylede look in beigetinten, dus vroegen we hem naar zijn stijl.

Foto: Leonie Kostman
Foto: Leonie Kostman


Votulastkrant 2024 No. 1, Februari
lees artikel reageer

Griftpark bijna jarig: vier je mee?
Dit jaar bestaat het Griftpark 25 jaar, en dat moet natuurlijk gevierd worden! Het park zou nooit de plek geworden zijn zoals we die nu kennen zonder de doorlopende inzet van bewoners. Toepasselijk da ook nú bewoners de handen ineen slaan bij de voorbereidingen van de viering op 15 september. En het mooie is: jij kan ook meedoen!

Foto: Marcel Venderbosch
Foto: Marcel Venderbosch


Votulastkrant 2024 No. 2, April
lees artikel reageer

Frisse start voor de Torteltuin
De Torteltuin heeft de afgelopen periode geen makkelijke tijd gehad, maar met de komst van de lente bloeit ook de Torteltuin weer helemaal op: er zijn twee nieuwe beheerders aangesteld en er is nieuwe energie. Bestuursvoorzitter Guido: “Die ontspannen campingsfeer, dat je als ouder even achterover kunt leunen en genieten: dat gun ik iedereen.”

Foto: Leonie Kostman
Foto: Leonie Kostman


Votulastkrant 2024 No. 2, April
lees artikel reageer

Hoe gaat onze molen eruitzien?
De houten stelling - de omloop rondom de molen - van molen Rijn en Zon staat op het punt om vernieuwd te worden. De houten stelling wordt vervangen door een metalen variant, die zal voldoen aan strenge veiligheidseisen voor bezoekers. Molenaar Jan Wilten vreest voor het aanzicht van ‘zijn’ molen door het ontwerp, en is ook niet van plan om na de restauratie grote aantallen bezoekers rond te leiden. “Ik ben geen gids, maar molenaar. Ik wil ook gewoon weer kunnen malen.”

Foto: Marcel Venderbosch
Foto: Marcel Venderbosch


Votulastkrant 2024 No. 3, Mei
lees artikel reageer

Duifstraat wordt vredesduifstraat
In de Duifstraat kun je sinds Pasen tachtig versierde houten duiven in de bomen bewonderen, bewegend in de wind. Bewoonster Amparo is verantwoordelijk voor dit vredelievende initiatief.

Foto: Marcel Venderbosch
Foto: Marcel Venderbosch


Votulastkrant 2024 No. 3, Mei
lees artikel reageer

Clubbin' de wijk
Het kan fijn zijn om bij een club te horen. Niet zo’n club waar je soms tegen wil en dank toe behoort; zoals de altijd-op-dieetclub, eeuwige vrijgezellenclub of club van jonge ouders die niet slapen, maar een groepje waar je zélf voor kiest. Welke clubs zijn er eigenlijk in Votulast? Misschien zit er wel een geschikte voor jou bij. Dit keer: de redactie van de Votulastkrant.

Foto: Leonie Kostman
Foto: Leonie Kostman


Votulastkrant 2024 No. 4, Juni
lees artikel reageer

Straatstijl
Tessa (24)
Donderdag 30 mei, 18:32 uur
Merelstraat

Het is een komen en gaan van mensen bij de Jumbo rond deze tijd. Er lopen veel stijlvolle types naar binnen en buiten om nog even snel een boodschap te halen na werk of studie. Toch valt Tessa meteen op in de crowd, met haar gewaagde laarzen en regenboogkleurtjes in haar krullen. We wachtten haar op als ze met een volle kar weer naar buiten komt. Ze blijkt ver van huis.

Foto: Leonie Kostman
Foto: Leonie Kostman


Votulastkrant 2024 No. 4, Juni
lees artikel reageer

Kiek!


Votulastkrant 2024 No. 4, Juni
lees artikel reageer

Zoeken in votulastkrant.nl

Kranten