Zorgen om het orgel
Het is nog steeds stil rond de St. Josephkerk aan de Draaiweg. Afgelopen december werd het gebouw na twee jaar leegstand doorverkocht. De nieuwe eigenaar heeft onkruid weggehaald en er zijn coniferen geplant. De buurt is blij met de opgeknapte entree, maar verder is er nog niets duidelijk. Buurman Peter Dobbinga, filmmaker en pianostemmer, maakt zich vooral zorgen om het monumentale orgel in de kerk.
Foto: Marcel Venderbosch
Rijksmonument
In Dobbinga’s film ‘Gaat tot Jozef’ (juni 2021) klinkt het orgel van de St. Josephkerk prachtig helder en zuiver. Het instrument van orgelbouwer Friedrich Meyer is sinds 2003 rijksmonument. In 2021 werd vastgoedbedrijf Wonen in Arnhem de nieuwe eigenaar van de kerk. Sinds die tijd klinkt er geen muziek meer. “Voor die tijd mochten er soms studenten van het conservatorium op het orgel spelen. Zo’n instrument moet gebruikt worden, het is net als met auto’s: als je die te lang stil laat staan, krijg je ook schade.” Dat werd aangekaart: “Na wat herinneringen kregen we uiteindelijk een reactie: een offerte!” (voor het gebruik/mogen bespelen van het orgel, red.) “En studenten hebben natuurlijk helemaal geen geld.”
Zorgplicht
Wie zorgt er dan nu voor het orgel? Het is een rijksmonument, maar de gemeente heeft het bevoegd gezag. Marloes Veringa van de afdeling Erfgoed vertelt dat de gemeente kan handhaven op de instandhoudingsplicht waar de eigenaar zich aan moet houden vanuit de Erfgoedwet. Het orgel mag dus geen schade toegebracht worden, en de gemeente kan ingrijpen als er een vermoeden is dat een eigenaar niet goed voor het monument zorgt. Maar handhaven is soms lastig: het is moeilijk te controleren hoe beschadigd een instrument raakt door er twee jaar niet op te spelen. Er vinden geen controles plaats. En als het fout gaat? Veringa: “De gemeente krijgt meestal snel meldingen van omwonenden als er gesloopt wordt in historische panden. De gemeente mag een bouwstop afroepen wanneer er gesignaleerd wordt dat er iets gebeurt wat niet kan. Op basis van de instandhoudingsplicht kan dan geëist worden dat de sloper een pand, of in dit geval het orgel, reconstrueert. En een orgel kun je ook niet zomaar snel uit elkaar halen, dus dat zullen mensen vlug signaleren.”
Plannen
Dobbinga signaleert vooralsnog dat het nog steeds donker is in de kerk. Hij is benieuwd naar de plannen. Makelaar Molenbeek kan nog weinig zeggen maar geeft aan dat de nieuwe eigenaar een liefhebber is van het pand die de monumentale status respecteert. Veringa zegt: “Het instrument moet werkend blijven dus we gaan ervanuit dat het in de herbestemming een goede plek krijgt.”
www.klankenvanger.nl/gaat-tot-jozef MV
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2024 No. 3, Mei
Hoe gaat onze molen eruitzien?
• lees artikel
Clubbin' de wijk
• lees artikel
Straatstijl
• lees artikel
Liefde voor tuinen
• lees artikel
Zorgen om het orgel
• lees artikel
Verkeer verleden tijd
• lees artikel
Duifstraat wordt vredesduifstraat
• lees artikel
Wat doet u hier?
• lees artikel