Votulastkrant logo

Rubriek: Over de grens

Voormalige penitentiaire inrichting Wolvenplein

Votulast, ons eigen stukje stad. Begrensd door wegen en water. We mijmeren over het Griftpark in de zomer en zien overal 'onze' molen bovenuit torenen. Maar als je langs die denkbeeldige grens fietst, rijdt of vaart, is er aan de overkant óók veel moois te zien. Wat ligt er achter Kardinaal de Jongweg, Blauwkapelseweg, Singel en Vecht? De Votulastkrant verruimt voor één keertje haar blik en zoekt de grens op.



Het is op zijn minst een opvallend gebouw, het bolwerk aan de overkant van de Weerdsingel. Imposant, misschien zelfs dreigend door de hoge muren. Als van een oude vesting, maar dan eentje die mensen binnen moet houden, in plaats van buiten. We kijken naar voormalig penitentiaire inrichting Wolvenplein. Voormalig, omdat de gevangenis per 1 januari - vanwege een grote bezuinigingsoperatie van de overheid - haar deuren heeft moeten sluiten. De laatste gevangenen werden al in juni naar Nieuwegein verhuisd, waarna het gebouw leeg kwam te staan. Normaal gesproken zaten in de gevangenis meer dan 120 mensen die veroordeeld waren voor lichte vergrijpen, of in voorarrest waren vastgezet.

EENZAME OPSLUITING
Tot de recente sluiting was het de oudste penitentiaire inrichting van Nederland die nog gebruikt werd: de inrichting werd in 1856 geopend. Het was in Nederland pas de tweede gevangenis met cellen. Het eenzaam opsluiten van criminelen werd gezien als nieuwe methode om ze tot inkeer te laten komen. Later kwam men hier enigszins op terug, en mochten gevangenen weer wat contact hebben met elkaar buiten hun cel. Zo werd er in 1900 een kerk op het terrein gezet. De inrichting werd in de loop van 158 jaar meerdere keren verbouwd.

ONTSNAPPINGEN
Beroemde ex-gevangenen van Wolvenplein zijn onder andere Ferdinand Domela Nieuwenhuis (in 1887 zeven maanden vastgezet wegens majesteitsschennis), Simon Vinkenoog (in 1965 zes weken wegens marihuanabezit) en Herman Brood (waarschijnlijk voor een soortgelijk vergrijp). Er probeerden uiteraard ook wel eens gevangenen te ontsnappen. Zo zwom in 2005 een gevangene de Singel over. Hij werd echter nat en wel opgepakt door de politie, die hem al op stond te wachten. Ook in 2007 en 2009 vonden ontsnappingspogingen plaats.

BEWAAKT EN BEWOOND
Het Wolvenplein wordt vanaf eind maart beheerd door het relatief kleine antikraakbedrijf Bewaakt en Bewoond, en zal dan beschikbaar worden voor wonen, werken en horeca. Vooral de creativiteit en diversiteit van het plan van Bewaakt en Bewoond sprak het Rijk aan, daarom zijn zij uitverkoren het pand te beheren tot er een koper is. De 180 cellen, die op dit moment definitief worden ontruimd, kunnen worden verhuurd, maar ook in de gymzaal, de kerk, bidplaatsen, de luchtplaats en de bibliotheek is ruimte genoeg. Volgens de beheerders komt er in elk geval een pop-up restaurant in het complex. Ook zal er begin april een kunstexpositie plaatsvinden, en rond de Tour de France zal op de voormalige luchtplaats voor gedetineerden iets worden georganiseerd voor kinderen. Verder zijn er nog heel veel spannende ideeën: zo kan de buitenplaats als drive-in-bioscoop een nieuwe functie krijgen. FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 1, februari

Oehoe in het Griftpark
lees artikel

St. Josephkerk gaat sluiten
lees artikel

Postbezorger Bas Sijstra
lees artikel

Niemand hoort op straat
lees artikel

Voormalige penitentiaire inrichting Wolvenplein
lees artikel

Lief en leed delen bij Wing Fung
lees artikel

Eten over? zet het in de kast!
lees artikel

Dagdromen en Idealen
lees artikel

De molen aan de Adelaarstraat
lees artikel