Votulastkrant logo

Verborgen geschiedenis

Een opvallende groen met witte poort naast het huis op de Jacob van der Borchstraat 47, geeft toegang tot een aan het oog ontrokken groot binnenterrein. Het terrein van ongeveer achthonderd vierkante meter wordt afgebakend door huizen aan de Jacob van der Borchstraat, de Antonius Matthaeuslaan en de Maria van Reedestraat, en is afgesloten voor publiek. Toch was er altijd veel bedrijvigheid op het terrein. Daar komt nu een eind aan. Er wordt in samenspraak met de bewoners naar een nieuw invulling voor het terrein gezocht.

De geschiedenis van het binnenterrein gaat een eind terug. In 1938 opende fietsenmaker en smid Freek Trapman zijn fabriekje op het binnenterrein. Hij woonde op nummer 47, het huis met de toegangspoort. Op het binnenterrein stond een aantal kleine gebouwen. Hier werden onder andere fietsen gemaakt en er was een kleine smederij met paardenstal. In die tijd was er nog een schillenwagen en een groenteboer die door de wijk reden met paard en wagen. Op hun rondes voorzag de smid hen van water en als het nodig was kregen de paarden nieuwe hoefijzers.




paardenstallen
Trapman was zo ongeveer 35 jaar eigenaar van het binnenterrein. Tussen 1970 en 1975 gingen het binnenterrein en het huis over naar meneer de Goede. De kleinschalige gebouwen op het binnenterrein verdwenen. Op één dag bouwde hij maar liefst vier nieuwe loodsen op het terrein. In
deze loodsen werd het aannemersbedrijf De Goede gehuisvest. Er was onder andere een houtzagerij, een werkplaats voor ijzer en een grote opslagruimte. Deze loodsen staan nu nog steeds op het terrein. Ook de oude paardenstallen verdwenen, maar hiervoor in de plaats kwamen nieuwe stallen. Hier stonden de paarden van de dochters.
carnaval en toneel
Rond 1995 is het binnenterrein verkocht aan aannemersbedrijf Hoogland van de familie Pauw. De loodsen bleven staan maar deze werden voor meer doeleinden gebruikt. De carnavalsvereniging van Wijk C maakte hier de praalwagens voor carnaval, het was de repetitieruimte van een toneelvereniging en er werd een barbecue voor de bewoners van de straat gehouden. En de paarden? Ook de dochters van de familie Pauw hadden eigen paarden. De meeste omwonenden vonden dat erg leuk. Op sommige plaatsen zijn de schuttingen zelfs zo aangepast zodat ze de paarden konden blijven voeren.
protest
De familie Pauw was de voorlaatste eigenaar. Het terrein is wederom van eigenaar veranderd en opnieuw zou hier een bedrijf gehuisvest worden. De omwonenden hebben hier echter protest tegen aangetekend. De gemeente is hiermee akkoord gegaan en zo komt een einde aan de bedrijvigheid op het binnenterrein van de Jacob van der Borchstraat.
binnentuin
Hoe het er in de toekomst uit zal zien is nog niet duidelijk. Het liefst zouden de bewoners het binnenterrein opkopen en er een binnentuin van maken. Maar dat lijkt financieel niet haalbaar. De huidige eigenaar werkt nu met de bewoners aan een alternatief plan. De komende maanden zal het verder uitgewerkt worden. MT

Lees meer over: Historische panden

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

no. 5, oktober 2011

Verborgen geschiedenis
lees artikel

Verbroedering op de fiets bij de fietsclub
lees artikel

Koffie met iets Mooijs erbij
lees artikel

Steun voor dier en baas
lees artikel

Studentenfiets met garantie
lees artikel

Actieve inbreng van bewoners bij (nieuw) groen in de wijk
lees artikel

Fotografeer Votulast!
lees artikel

De Van Swindenstraat
lees artikel

Geertje leest voor!
lees artikel

Bewoners ontdekken website Votulastkrant
lees artikel