Votulastkrant logo

Veilige buurten door DNA?

In september 2010 startte de gemeente een project met SelectaDNA (SDNA), een synthetische vloeistof waarmee waardevolle spullen te markeren zijn. Het doel van dit project is om het aantal inbraken terug te dringen. Een groot deel van de buurt Lauwerecht doet hieraan mee. Je kunt het op straat zien aan de oranje stickers op ramen en deuren van de bewoners en op grote borden langs de weg.

In totaal heeft de gemeente Utrecht vier buurten uitgekozen voor dit project. Het gaat om buurten waar meer dan gemiddeld wordt ingebroken. "Dat is in Lauwerecht ook het geval," aldus Jacotien Visser, gebiedsmanager Veiligheid van wijkbureau Noordoost. "Maar ook de overige bewoners van de wijk Noordoost hebben baat bij dit project. Zij krijgen 30 procent korting als ze het Selectadna-pakket zelf aanschaffen."

Selectadna
Een groot deel van de bewoners van de wijk Lauwerecht kreeg een setje met een witte substantie waarmee ze waardevolle spullen kunnen markeren. In de stof zit een unieke code verwerkt en deze code is in een database opgeslagen. Treft de politie deze spullen aan, dan is de rechtmatige eigenaar makkelijk op te sporen. Bovendien kan de politie snel zien dat de spullen gestolen zijn. Voor inbrekers zijn deze spullen minder aantrekkelijk. Zo wordt de kans op een woninginbraak kleiner.

twijfel
Buurtbewoners Simone en Michel doen ook mee aan het project. "Ze kwamen aan de deur met een pakketje. En het kan natuurlijk nooit kwaad om zoiets te proberen. Maar ik heb wel mijn twijfels of het werkelijk inbrekers tegenhoudt. Ik vraag me bijvoorbeeld af of het niet makkelijk te verwijderen is. Je kunt namelijk wel een beetje zien waar het zit. Sowieso letten we er altijd op dat waardevolle spullen niet in het zicht liggen en doen we deuren en ramen dicht als we niet thuis zijn. En in de buurt is veel sociale controle. Dat lijkt me het allerbeste om inbraken te voorkomen."



Jacotien Visser kan Simone en Michel gerust stellen. "De sdna-codes zijn moeilijk te verwijderen, daar is onderzoek naar gedaan. Er blijft altijd een heel klein beetje achter op het voorwerp. Dat is al voldoende om de code te kunnen lezen en de eigenaar op te sporen."

extra maatregelen
"Het project met SelectaDNA is niet het enige wat de gemeente doet om woning-
inbraak in Votulast te voorkomen," aldus Jacotien Visser. "De gemeente neemt ook andere maatregelen. Hierbij kun je denken aan extra surveillance en toezicht, voorlichting over wat mensen zelf kunnen doen en we nemen fysieke maatregelen. Dat zijn maatregelen zoals plaatsen van verlichting, snoeien en afsluiten van achterpaden."

veiliger?
In andere steden wordt ook al gewerkt met sdna. Volgens de producent is daar het aantal woninginbraken met 50 procent gedaald. Of dat in Lauwerecht ook het geval is, is nu nog niet bekend. Na een jaar evalueert de gemeente dit project. Dan weten we pas echt zeker of de buurt veiliger is geworden. MT

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

no. 2, maart 2011

Veilige buurten door DNA?
lees artikel

Een kaartclub
lees artikel

Webwinkel voor wielrenkleding
lees artikel

De Vogelenburcht: het laatste krakersnest van Votulast
lees artikel

"Het gaat om de verwondering, niet om het weten"
lees artikel

De Zwaluwstraat
lees artikel

Ab Kools, Voorzitter Wijkraad Noordoost
lees artikel

Topper uit Tuinwijk
lees artikel