Votulastkrant logo

Veertig jaar zorgen voor de buurt

Huisartsenpraktijk Tuinwijk, op de hoek van de Antonius Matthaeuslaan en de Willem Arntzkade, viert dit jaar een bijzonder jubileum: Huisarts Hans Kootte (66) is veertig jaar huisarts in Tuinwijk. Zijn collega Virginia Straal tipte de redactie, met de kanttekening dat haar praktijkgenoot eigenlijk niet zo graag in de belangstelling staat. Gelukkig houdt de dokter wél van een goed gesprek. Het liefst met zijn patiënten, maar vooruit.

Dokter Kootte woont zelf al jaren in Overvecht. Was een praktijk in Tuinwijk een bewuste keuze? “Nee. Veertig jaar geleden kon je als net afgestudeerde huisarts moeilijk aan een praktijk komen, dus ik was blij dat ik er een kon overnemen: Willem van Noortstraat 106, een woonhuis. Daar ben ik begonnen in 1981. Eerst alleen, en vanaf 1986 met huisarts Liesbeth Redeke.”

Hans Kootte. foto: Marcel Venderbosch
Hans Kootte. foto: Marcel Venderbosch


Diens ouders hadden overigens vanaf de jaren veertig ook al een praktijk in Tuinwijk (ze begonnen op de Van Swindenstraat). In 1990 - toen de winkel van Staffhorst vertrok - trok hij na een verbouwing in het huidige pand met twee anderen: Redeke en een huisarts uit de Van Humboldtstraat, Minne Bouta. “Alleen is ook maar alleen.”

Verpaupering
“In de jaren tachtig waren er in mijn praktijk veel meer oudere mensen, die al bij mijn voorganger Egbert Molijn kwamen. Er waren ook opvallend veel allochtone mannen zonder gezin: de eerste generatie, die zo nu en dan onder schrijnende omstandigheden woonden en leefden. Mensen die in shifts werkten. Dan sliepen er in feite twaalf mensen in een slaapkamer met twee stapelbedden, waar er vier tegelijk konden slapen. Het is onvoorstelbaar. Er is best wat verpaupering geweest hier in de wijk. Je beweegt je dan vaak op de grens tussen gezondheidszorg en welzijnswerk.”

Verborgen wijsheid
“De wijk is natuurlijk wel veryupt en verjongd, zeker als je kijkt naar het gebied rond de Talmalaan. Het interessante van het werk zit hem in het contact met de individuele patiënt. Ik vond het werken met veel oudere mensen, met multimorbiditeit, wel een uitdaging. Dat heb ik altijd erg leuk gevonden. Kinderen zijn vaak simpeler. Even zwart-wit gezegd: de kans op echte somatische (lichamelijke, red.) problemen is bij kinderen natuurlijk veel kleiner dan bij ouderen. Bij ouderen zit de uitdaging meer in: wat willen mensen eigenlijk nog? Een heel actueel thema, nu ook met Covid. Moet je mensen met een slechte prognose nog wel op de IC leggen? Er zit bij ouderen vaak veel verborgen wijsheid. En als je die aan kunt boren, kun je mensen denk ik heel goed helpen.” FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 6, November

Adverteren in de Votulastkrant
lees artikel

Erop of eronder voor de horeca
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Veertig jaar zorgen voor de buurt
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Het verdwenen beeld
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Een verdwaalde pauw en een oude koe
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel