Nieuwe koper voor de kerk
De St. Josephkerk aan de Draaiweg heeft een nieuwe eigenaar. Tegen alle verwachtingen in, is het monumentale gebouw uit 1901 - na slechts vier weken in de verkoop te hebben gestaan - verkocht voor bijna negen ton. Omwonenden zijn niet tevreden over de communicatie door vorige eigenaar Roland Verheij van onderneming Wonen in Arnhem.
De kerk is verkocht voor twee ton meer dan Verheij er twee jaar terug voor betaalde. Toen stond de kerk aanzienlijk langer te koop. Tijdens dit schrijven was nog niet bekend wie de nieuwe eigenaar is: de makelaar laat desgevraagd weten dat de koper verzocht heeft hier (nog) niet mee naar buiten te treden. Dit zal hij op een later moment mogelijk zelf doen. Met de koop aanvaardt de nieuwe eigenaar in elk geval de huidige toestand van het gebouw, in alle opzichten. Dit betekent dat ook achterstallig onderhoud voor zijn rekening komt. Het lijkt erop dat de vorige eigenaar al een tijd terug zijn handen van de kerk heeft afgetrokken. “Eerlijk gezegd ben ik verbaasd dat alle ramen er nog in zitten,” stelt omwonende Peter Dobbinga. Net zoals veel buren uit de naast de kerk gelegen Grave van Solmsstraat is hij heel betrokken bij de toekomst van het kerkgebouw. Eerder maakte hij een film over de St. Joseph, waarin ook het orgel én rijksmonument van orgelbouwer Friedrich Meyer uit 1792 een prominente rol speelt.
Foto: Lars Beekman
Samen met de buurt
Het begon twee jaar geleden zo mooi. Eigenaar Roland Verheij van Wonen in Arnhem zou samen met de buurt gaan onderzoeken wat een mooie invulling voor het gebouw zou kunnen zijn. Er werd een klankbordgroep met omwonenden opgericht en er werd een feestelijke bijeenkomst voor de buurt georganiseerd. Peter: “De beloofde klankbordgroep is nooit van de grond gekomen. We mailden om dingen aan te geven, maar je hoorde nooit iets van hem, of hij reageerde heel korzelig. Vorig jaar stond het onkruid bij de voordeur bijna een meter hoog! De aandacht van de eigenaar was écht niet bij deze kerk. Er heerst dus ook een soort opluchting dat híj het in elk geval niet meer gaat ontwikkelen.”
Zorgen
Peter maakt zich ook zorgen over de staat van het orgel. “Het geldt voor alles, maar zeker voor oude instrumenten: als je er niks mee doet, gaat het stuk. Mijn vrees is dat een man zoals Verheij zo’n orgel op een dag in een container smijt en dan zegt dat hij niet wist dat dat niet mocht. Ik heb de indruk dat de heer Verweij weinig scrupules heeft als het gaat om de staat en toekomst van deze specifieke kerk.”
Breaking news
Dat Wonen in Arnhem de kerk te koop had gezet, hoorden betrokken buurtbewoners niet van de eigenaar zelf, maar via via. Niet netjes, vindt Peter. “Het was voor ons breaking news dat de kerk weer in de verkoop stond, we wisten van niks: exemplarisch voor de problemen in de communicatie die er steeds waren.” Wonen in Arnhem laat ons in een reactie slechts weten dat er inmiddels een koper is. Op overige vragen blijft het antwoord uit.
Iets moois
De bestemming van het kerkgebouw blijft maatschappelijk. Dit houdt in dat het gebruik voor scholen, medische en paramedische diensten, kinderdagverblijf en buurtactiviteiten in elk geval is toegestaan. Hopelijk maakt de nieuwe eigenaar er iets moois van, in samenspraak met de toekomstige gebruikers van het gebouw: de wijkbewoners. FK
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2023 No. 6, December
Nieuwe koper voor de kerk
• lees artikel
Dit vind ik
• lees artikel
Kiek!
• lees artikel
Al 40 jaar Averechts en 100 keer DJ Jacob
• lees artikel
Zeelandschap aan de Willem Arntszkade?
• lees artikel
Van filmhelden tot buurtbarista's
• lees artikel
Natuurlijk!
• lees artikel