Liefde voor tuinen
Als kind kreeg buurtbewoonster Lea (35) van haar moeder in hun stadstuin in Den Bosch een vierkante meter grond. Daar mocht ze mee doen wat ze wilde. Al snel experimenteert ze met vaste beplanting, bouwt een vijvertje en plant onbewust een spreekwoordelijk zaadje. Ze merkt dat ze er blij van wordt; een repeterend werkje dat je hoofd rustig maakt. Zo’n twintig jaar later, tijdens één van hun zoveelste bezoekjes aan een tuinevenement, vraagt haar moeder: “Waarom niet eens van die tuinenhobby je werk maken?”
Foto: Jan van Hassel
Aanvankelijk koos Lea voor een Cultuur- en Maatschappij-profiel op school (“bij het vak Biologie dacht ik altijd meer aan dieren”) en een studie Vrijetijdsmanagement. Voor haar scriptie belandde ze nog even in Zwitserland, waar ze voor de Internationale Wielerfederatie over het verduurzamen van wielrenevenementen schreef. Met meerdere banen in de competitieve wereld van de sales bij sportbedrijven tot gevolg. Tot vorig jaar, toen haar moeder die ene vraag stelde en Lea op internet op de studie ‘Ecologisch Tuinontwerpen’ stuitte: “Toen wist ik: hier zit eigenlijk alles in voor mij.”
Het roer om
Lea komt tot een besluit: baan opzeggen, starten met de nieuwe studie en langzaam alvast als tuinontwerper aan de slag. Het leidt tot eerste opdrachten, het afronden van diverse ontwerp-, teken- en bodemmodules en al snel maakt ze deel uit van het bestuur van Wilde Weelde. Een landelijke vakgroep van hovenieren, kwekers en ontwerpers, waarin wordt samengewerkt en kennis gedeeld. Met als gemeenschappelijke deler: milieuvriendelijk en natuurlijk tuinieren. Lea licht toe: “Geen kunstgrasmatten dus! En voor bijvoorbeeld een echt grasveld is de paardenbloem, door veel mensen vaak als onkruid gezien, een perfecte bemester doordat ‘ie met zijn lange steekpen uitstekend voedingstoffen uit de bodem kan halen.”
Chop and drop
De kennis en kunde van Lea doet vragen naar meer. Bladeren opruimen of laten liggen? Lea: “Alles wat gebloeid heeft en wat je gesnoeid hebt, laten liggen: chop and drop! Op die manier creëer je bodemleven, wat weer voedingstoffen voor planten en bomen oplevert. Het functioneert ook in de winter als beschermlaagje tegen kou en in warme zomers houdt het juist weer de bodem vochtig.” En hoe kun je vergroenen op een balkon? Lea: “Schaf een ruime plantenbak aan, creëer met je planten een bloeiboog zodat er het hele seizoen iets kan groeien en anticipeer op wat je ziet gebeuren. Dat geldt voor iedereen: tuinieren is echt een kwestie van uitproberen en ervaar zelf wat het je oplevert!”
Extra tuin(ontwerp)advies? Neem contact op met Lea via: www.gardenfull.nl.
Of kijk op www.biotuinwijzer.nl, een website ‘vol met groene adresjes, webshops, evenementen, boeken, links en blogposts, ter inspiratie voor een natuurvriendelijke tuin, balkon of dakterras.’ ML
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2024 No. 3, Mei
Hoe gaat onze molen eruitzien?
• lees artikel
Clubbin' de wijk
• lees artikel
Straatstijl
• lees artikel
Liefde voor tuinen
• lees artikel
Zorgen om het orgel
• lees artikel
Verkeer verleden tijd
• lees artikel
Duifstraat wordt vredesduifstraat
• lees artikel
Wat doet u hier?
• lees artikel