Votulastkrant logo

Licht aan het einde van de tunnel

In juni j.l. maakte wethouder Kees Geldof de eerste vierkante meter schoon van de Gasthuismolenbrug en gaf daarmee het officiële startsein voor het opknappen van deze spoor- en voetgangersbrug. De brug overspant de Vecht en verbindt vier Utrechtse wijken. Al jaren voeren bewoners een actieve lobby om deze op te knappen. De onderdoorgang roept een onveilig gevoel op door onder andere graffiti, duivenpoep en duisternis.



Al eerder besteedde de Votulastkrant aandacht aan het bewonersinitiatief. In 2014 schreven we onder de titel ‘Tunnel slaat brug’ dat de brug in het middelpunt van de belangstelling stond en twee prijzen had gewonnen om de brug op te knappen. De bewoners hoopten dat dit spoedig zou gebeuren.

Gebed zonder einde
Uiteindelijk zijn er bijna drie jaar verstreken. Klaas Kromhout van initiatiefgroep Gasthuismolenbrug heeft er gemengde gevoelens over: “We zijn al zes tot zeven jaar bezig en het wordt bijna een gebed zonder einde, daarentegen is iedere stap reden tot een feestje. Vaak blijkt echter dat werkzaamheden worden uitgesteld. Ik vrees dat dit jaar de brug alleen een grondige schoonmaakbeurt krijgt.”

Een teleurstelling was de opstelling van eigenaar Prorail, die geen extra geld beschikbaar stelt voor het opknappen. Prorail zoekt nu mogelijkheden om opknapwerkzaamheden te combineren met het reguliere onderhoud. Wanneer dit zal plaatsvinden is echter onduidelijk.

“Doordat wethouder Geldof zijn schouders eronder heeft gezet en mensen heeft vrijgemaakt is er daadwerkelijk schot in de zaak gekomen, anders waren we niet verder gekomen,” aldus Kromhout. Belangrijk was dat de gemeente in 2016 geld beschikbaar heeft gesteld.

Een brug als kunstwerk
Samen met kunstenaar Hans van Lunteren hebben de initiatiefgroep en gemeente Utrecht een uitwerking gemaakt, die de titel draagt ‘Een Brug als Kunstwerk’. Uitgangspunt is om bij de brug van architect Sybolt van Ravesteyn zoveel mogelijk van zijn architectonische beeldkwaliteiten weer tot hun recht te laten komen.

Na het schoonmaken van de brug, zoals verwijderen van graffiti en duivenpoep, wordt de brug in verschillende kleurstellingen geschilderd. De hekwerken langs het spoor zijn vanwege de veiligheid onvermijdelijk, de oude worden vervangen voor andere die het karakter en de vormgeving van de Vechtbrug in hun waarde laten. Onder de trappen wordt een taludtuin en schaduwtuin aangelegd. Er worden voorzieningen getroffen om het ongewenst zitten (hangen) tegen te gaan.

Ook wordt er verlichting aangebracht, waarbij niet alleen aan de mens is gedacht, maar ook aan de fauna. Om de vleermuizen die veel onder de brug vliegen zo min mogelijk te storen, wordt gedacht aan amberkleurige LED verlichting. Uit onderzoek blijkt dat deze kleur vleermuizen het minst verstoort.

Feestje
Tenslotte krijgt de brug ook weer zijn naam terug, het idee is de naam te snijden uit een dikke ijzeren plaat en deze te bevestigen op één van de muren. Maar zover is het nog niet. Het startsein is gegeven, maar een opleverdatum is er nog niet. Het is een ingewikkeld proces met meerdere partijen en werkzaamheden in de omgeving die op elkaar moeten worden afgestemd.

Wanneer het allemaal gerealiseerd is, is het tijd voor een feestje. Want dat is iets waar de initiatiefnemers het toch regelmatig over hebben: dat dat er een keer moet komen. tvdb

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2017 no. 5, September

Licht aan het einde van de tunnel
lees artikel

Buurtbaasjes
lees artikel

Een halve eeuw ervaring in de Teleshop
lees artikel

Straatpraat
lees artikel

Update verkeersonderzoek
lees artikel

Oud en Nu
lees artikel

Bankhangen voor gevorderden
lees artikel

Check m'n plek
lees artikel