Votulastkrant logo

Hoe gaat onze molen eruitzien?

De houten stelling - de omloop rondom de molen - van molen Rijn en Zon staat op het punt om vernieuwd te worden. De houten stelling wordt vervangen door een metalen variant, die zal voldoen aan strenge veiligheidseisen voor bezoekers. Molenaar Jan Wilten vreest voor het aanzicht van ‘zijn’ molen door het ontwerp, en is ook niet van plan om na de restauratie grote aantallen bezoekers rond te leiden. “Ik ben geen gids, maar molenaar. Ik wil ook gewoon weer kunnen malen.”

Foto: Marcel Venderbosch
Foto: Marcel Venderbosch

In juni is het waarschijnlijk zover: dan wordt de omloop in een paar maanden in delen stapsgewijs vervangen door een veiliger exemplaar: de oude houten omloop is verrot. Het hardhout is lang meegegaan: zo’n vijftig jaar geleden werd de constructie al geplaatst. Dat het hout nu deels vervangen wordt door metaal, daar kan de molenaar zich wel in vinden. Wilten heeft indrukwekkend veel (technische) kennis van molens. “In 1912 werd er ook staal toegepast voor de stelling, maar die werd begin jaren zeventig gesloopt, omdat ze bang waren dat hij door de verslechterde staat naar beneden zou storten.”

Toeristische attractie?
De molen had dus oorspronkelijk ook een metalen stelling. Wat is dan het probleem? “Nou, dat de gemeente van plan lijkt om hier een soort toeristische attractie van te maken: de nieuwe stelling is berekend op een gewicht van meer dan dertig personen, maar de trappen zijn daar helemaal niet geschikt voor! Door dat grove geschut krijgt de stelling een heel andere, massieve uitstraling. Het hek wordt ook hoger - met gehard glas tussen de schroten - want men is bang dat er anders iemand overheen zal klimmen: pure angst. Het is een aantasting van het monument vanwege problemen die geen problemen zijn.”

Molen moet weer malen
Wilten woont sinds 1987 in de molen, en tekende een huurcontract waarin staat dat hij recht heeft op een ambachtelijke, malende en werkende molen. Dat is nu niet het geval: de molen heeft niet voldoende trekkracht om te malen en heeft een vochtprobleem, waardoor meel gaat schimmelen. “Ik zeg weleens gekscherend: de molen is zo lek, dat als het regent, we buiten moeten schuilen.” Als hij nu de molen draait, valt er binnen vrij weinig te zien: een verticale as die ronddraait maar niets aandrijft. Rondleidingen in de huidige staat ziet hij dan ook niet zitten; eerst moet de molen weer malen. “Dat lijkt me redelijk. Het is toch ook veel leuker als je een malende molen bezoekt, die het proces laat zien van korrel tot brood? Ik zou ook best iemand willen opleiden en mijn kennis doorgeven, maar dat kan niet als je al dertien jaar niet kunt malen. De energie is er in elk geval wel.”

Veiligheidseisen
De gemeente laat in een reactie weten dat de molenaar zijn inzichten en kennis op verschillende momenten in het proces heeft kunnen inbrengen. Maar: “Het uiteindelijke plan wijkt op onderdelen af van de inbreng van de molenaar. Zoals ook in de raadsbrief staat, is er voor de ontwerpkeuzes een integrale afweging gemaakt, waarbij we hebben gekeken naar cultuurhistorie, functionaliteit, wettelijke (veiligheids) eisen en duurzaamheid. Over de verdere toekomst van de molen worden gesprekken met de molenaar gevoerd; op dit moment is daar nog niet meer over te zeggen.” FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2024 No. 3, Mei

Hoe gaat onze molen eruitzien?
lees artikel

Clubbin' de wijk
lees artikel

Straatstijl
lees artikel

Liefde voor tuinen
lees artikel

Zorgen om het orgel
lees artikel

Verkeer verleden tijd
lees artikel

Duifstraat wordt vredesduifstraat
lees artikel

Wat doet u hier?
lees artikel