Votulastkrant logo

Wijkverhalen

Fijn plekje voor mens en pad

Het Griftpark: speels, vrolijk en vol mensen. Behalve één plekje: verscholen naast de bloementuin en omheind door een stevig hek ligt een stil watertje. Of eigenlijk zijn het er twee: het waterrijk van de pad.

De paddenpoel is het stille succes van het Griftpark. Een rijke variëteit aan plant en dier, onderhouden door vrijwilligers. Een van hen is Rudolf de Bos Kuil. Hij is wekelijks te vinden bij de poel. "Wat veel mensen niet weten, is dat het eigenlijk twee poelen zijn. Er is een poel van 110 centimeter diep voor de salamander en eentje van 60 centimeter. Dat is de echte paddenpoel."

een pad is net een gans
Die pad is de Bufo Bufo, de gewone pad. De Bos Kuil: "De pad is geen waterdier. Hij zit gewoon op het land, woont onder stenen en komt bij nat weer en in het donker tevoorschijn." In de poel zitten dus bijna nooit volwassen padden. "Een mannetje is er maar één dag in het jaar, ergens in het voorjaar, op het hoogtepunt van de paddentrek. Het vrouwtje blijft nog een paar dagen. Zodra ze de paddensnoeren, de bevruchte eitjes, in het water afgezet heeft, vertrekt ze." De padden zijn de rest van het jaar te vinden in het Griftpark of in de tuinen van omwonenden." De Bos Kuil lacht: "Een pad
is net een gans: ze zijn eigenlijk vooral op het land te vinden."

magisch moment
In het voorjaar trekken de padden van alle kanten op naar de poel. Ze volgen hun instinct: ze paren en leggen eitjes op de plek waar ze zelf ook geboren zijn. Parkbeheerder Wim Horst: "De paddentrek is een magisch moment. Als het zover is, mogen ze me altijd bellen." Hij is niet de enige die alert is. De Bos Kuil: "Let dan maar eens op de reigers. Die weten precies waar de padden lopen en wachten ze op om ze weg te happen."

zeldzame inheemse planten
Een tiental vrijwilligers zorgt ervoor dat de poel floreert. De Bos Kuil: "De poel is aangelegde natuur. We snoeien, maaien en poten er nieuwe planten. Ook vullen we de poelen regelmatig bij om het water op peil te houden." De vrijwilligers vormen een vaste groep: vijf zijn al meer dan tien jaar bezig
met het onderhoud in en om het Griftpark. "In die jaren hebben we steeds meer kennis opgedaan. We kweken zelf zeldzame inheemse planten op om ze vervolgens in het park weer uit te zetten. Kweken is een hele kunst. Zo bleek dat sommig zaad pas kiemt als het eerst een paar dagen in de vriezer ligt."

neem een kijkje
De poelen zijn niet vrij toegankelijk, maar even een kijkje nemen kan wel. De Bos Kuil: "Van maart tot november werken we er iedere woensdagochtend. Mensen die een kijkje willen nemen, kunnen dat altijd even vragen." En het blijft stadsnatuur. De Bos Kuil: "Mensen komen wel eens padden brengen om in de poel uit zetten. Dat heeft geen enkele zin. Een paar uur later zitten ze weer bij je in de tuin." NVDH

Lees meer over: Griftpark Natuur in Votulast Wijkverhalen Duurzaamheid en milieu

Reacties

Wij beide mijn vrouw T.P.GREEP en ik, J.OSINGA zijn op zoek naar Rudolf de Boskuil. Is hij op enerlei wijze betrokken
bij de Votulastkrant.Bijvoorbaat dank voor uw reactie. jurjen.osinga
door Jurjen Osinga op zaterdag 15 september 2018 om 21:36

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 4, juli, augustus & september

Welzijnswerk op de schop; Cumulus stopt
lees artikel

Kinderen in de Griftparkboom
lees artikel

De Staatslieden Art Community
lees artikel

Een goed gesprek en gezelligheid
lees artikel

Supermarkt uit nostalgie
lees artikel

Fijn plekje voor mens en pad
lees artikel

Stampen als beren, sluipen als muisjes
lees artikel

Four wheel Delftsblauw
lees artikel