Votulastkrant logo

Rubriek: Wijkverhalen

Fietsenwinkel Van Bunnik

Wie langs het pand op de hoek van de Hopakker 59 en de Havikstraat loopt, ziet de letters Rivertown Rijwielen op de gevel staan. Ze verwijzen naar de fietsenwinkel 'De Nieuwe Rijwielhal', die in 1936 door Chris van Bunnik werd geopend. De zaak bestaat bijna tachtig jaar later nog steeds en is steeds van vader op zoon overgegaan. De huidige eigenaar, Paul van Bunnik, is de derde generatie. Wij spraken met hem in zijn werkplaats.

In de beginjaren van de rijwielhandel verliepen de zaken anders dan in onze tijd. Van grote, landelijk opererende fabrikanten als Batavus en Gazelle was voor de oorlog nog geen sprake. In plaats daarvan hadden veel Utrechtse rijwielhandelaren hun eigen fietsmerken, die vaak ter plaatse in de winkel werden gemaakt. "Er werden lang niet zo veel fietsen verkocht als tegenwoordig," vertelt Paul. "Veel mensen kwamen vooral langs om een fiets te huren. Je kon op die manier voor 50 cent al een step of kinderfiets mee krijgen."

PETROLEUM
In 1956 werd de winkel verplaatst naar een vlakbij gelegen pand aan de Lijsterstraat. Paul groeide op in dit pand en kreeg er het fietsvak van huis uit mee: "Toen ik nog een jochie van 14 was, moest ik fietsen poetsen en banden plakken. Iets dat niet altijd makkelijk te combineren was met mijn huiswerk."

Paul van Bunnik voor zijn fietsenwinkel aan de Lijsterstraat
Paul van Bunnik voor zijn fietsenwinkel aan de Lijsterstraat


Niet iedere klant kwam destijds langs voor een fiets. "In mijn jeugd stond een groot vat in de werkplaats waar zo'n 250 liter aan petroleum in kon," vertelt Paul. "Mensen stookten hier hun kachel mee of gebruikten het voor hun gasstel. Nog tot ver in de jaren zeventig kwamen ze bij ons petroleum kopen." Onder invloed van nieuwe milieuregels verdween het petroleumvat uiteindelijk uit de winkel.

Strengere wetgeving had ook invloed op de verkoop van bromfietsen, die van de jaren 60 tot in de jaren 80 het belangrijkste verkoopproduct waren geweest. "Voor ons kwam daarmee een tijdperk ten einde," vertelt Paul. "Vanaf dat moment zijn we weer helemaal overgeschakeld op de verkoop en reparatie van race- en stadsfietsen."

TROUWE KLANTEN
Veel van de klanten uit vroeger jaren komen nog altijd langs in de winkel, of maken gebruik van de mogelijkheid om fietsen thuis te laten bezorgen. Het doet Paul denken aan de manier waarop zijn vader te werk ging: "Mijn vader ging vroeger regelmatig langs bij de mensen zelf, om een kapotte bakfiets of electrokar te maken. Door mijn internetverkopen persoonlijk af te leveren kan ik nu eenzelfde soort service leveren."

Zijn er ook trouwe klanten die al hun hele leven in de zaak komen? Paul: "Jazeker! Er zijn mensen die hun fiets nog bij mijn vader of zelfs bij mijn opa hebben gekocht en daar al tientallen jaren op rijden." Hij lacht: "Al is dat laatste misschien niet zo goed voor de economie."

Kijk voor meer informatie op www.vanbunnikfietsen.nl. IK

Lees meer over: Vogelenbuurt

Reacties

Wat een leuk verhaal.Ik heb in de jaren 1939-1962 gewoond in de Lijsterstraat
20 bis.lk heb Chris gekend.Als ik liep te voetballen tegen de muur van de Fam.de Groot moest hij altijd sleutelen.Ik

.ben inmiddels bijna 78 jaar maar ik vond het leuk om jouw bedrijf weer eens te zien.Leeft je vader nog Paul?
door Hennie pijper op maandag 5 december 2016 om 15:59

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 3, Mei

Koekoekstraat fietstraat
lees artikel

Luuk Emmink, imker te Griftsteede
lees artikel

Votulast kleurt geel
lees artikel

Nijntje pleintje
lees artikel

Je haar verven met koffie
lees artikel

Fietsenwinkel Van Bunnik
lees artikel

Zwemmen in de Singel
lees artikel

De gashouder / het Griftpark
lees artikel