Votulastkrant logo

Drie vrienden doppen hun eigen (koffie-)boontjes

Drie vrienden zonder horeca-ervaring en zonder kennis van koffiezetten, die een koffietentje starten. Klinkt niet als een succesverhaal, maar is het wel. Ook de tweede vestiging van ’t Koffieboontje - op de Gruttersdijk - loopt lekker.

Het klinkt een beetje als een jongensboek. Drie Utrechtse vrienden - Mustapha, Brahim en Aziz - gaan studeren en werken. Small Business en Management, Bestuurskunde, Economie; leuk, maar het is het allemaal net niet. Alle drie zijn het fijnproevers met een zwak voor koffie. Ze besluiten: we starten een koffiezaakje. Op de Oudegracht vinden ze een leuk pandje, huren en verbouwen het, kopen een koffiemachine en starten. Hoe de koffiemachine precies werkt, weten ze niet. En alle drie hebben ze geen ervaring in de horeca.Een gok? “Is het hele leven niet een gok?”, kaatst Aziz Boutaga de bal terug. “We geloven erg in learning by doing. We leren elke dag bij en nemen onze klanten mee in onze reis. Als je maar de juiste ingrediënten hebt, komt alles goed. Met focus, doelgericht werken en visie kom je een heel eind.” Dat blijkt. Twee jaar nadat ze hun zaak op de Oudegracht openden, startten ze al een weede vestiging: op de Gruttersdijk, waar eerder Amanda’s bloemenzaak gevestigd was.

Beleving
Een specialty coffee bar, zo noemen ze ’t Koffieboontje. Goede, bijzondere koffie, duurzaam, met de juiste bonen gemaakt. Precies wat de consument wil, denkt Aziz. “Er is de afgelopen jaren bewustwording ontstaan bij mensen over de kwaliteit van koffie. Mensen waarderen vakmanschap. We gaan een beetje terug naar vroeger, toen er bijvoorbeeld nog goede kaasboeren en andere vaklui waren.”

Maar naast de koffie is ook ‘beleving’ - nog zo’n woord van nu - van belang, denkt Aziz. “We willen een goede sfeer creëren, met de juiste service, zodat mensen een leuke koffiebeleving kunnen hebben.” Op de Gruttersdijk hebben de vrienden verschillende zithoeken gecreëerd: gewone tafels, maar ook lage tafels en stoelen (handig voor mensen in een rolstoel), een werkplek en een hangstoel.

Gouden sleutel
De vrienden werken vooral op gevoel, doen alles zelf en blijken het beste in elkaar naar boven te halen. “Niemand van ons heeft de gouden sleutel in handen”, zegt Aziz. “Maar we proberen de krachten en talenten van iedereen goed in te zetten. Samen ondernemen is als een huwelijk; je moet er samen uit zien te komen.”

Meer zaken willen ze niet openen. Wel willen ze meer workshops geven, op het gebied van art, slow-coffee en barista-schap. De Gruttersdijk is daarvoor een prachtige plek. Aziz is blij zo open ontvangen te zijn door de wijk en neemt de buurtbewoners nu graag verder mee op hun lerende reis. AD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 1, Januari

Einde aan overlast
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

Drie vrienden doppen hun eigen (koffie-)boontjes
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Van grauwe kantoren naar groen wonen in Lauwerecht Noord
lees artikel

De tuin van...de pastorie
lees artikel

Terug van weggeweest
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel