Votulastkrant logo

Doe het zelf!

Op de begane grond aan de Troelstralaan nummer 25 verwacht je, zoals elders in de flat, een berging. De ramen met aangeplakte folders verraden echter dat hier meer gebeurt dan het stallen van fietsen. Vanuit dit kantoor wordt door de Sociaal Makelaar druk gewerkt aan het verbeteren van de wijk. Maar wat doet een Sociaal Makelaar precies? Wies Kool en Dien van Strien vertellen. "De verantwoordelijkheid voor een fijne buurt komt meer bij de bewoners zelf te liggen."

Dien en Wies adviseren: doe het zelf!
Dien en Wies adviseren: doe het zelf!

Wies en Dien zijn Sociaal Makelaar. De Sociaal Makelaar ondersteunt wijkbewoners bij al die dingen die maken dat je fijn en prettig in je straat en wijk kunt wonen. Dien: "Eigenlijk kun je met alles waar je zelf geen raad mee weet, waar je zelf geen oplossing voor kunt verzinnen, bij de Sociaal Makelaar aankloppen. Die helpt je dan op weg." Wies vult aan: "Op het gebied van leefbaarheid en sociale cohesie, daar moet je dan wel vooral aan denken." De Sociaal Makelaar legt verbindingen tussen bewoners, organisaties en instanties, maar vooral: stimuleert bewoners om zélf initiatieven te nemen. Dat is nieuw. Een verandering in het welzijnswerk met zowel voor- als nadelen.

elkaar helpen
Wies: "Het initiatief blijft nu bij de bewoner zelf. Wij informeren en brengen mensen bij elkaar." Dien noemt een voorbeeld. "De bewoners van ouderenwoongroep Vista Vesta aan het Willem van Abcoudeplein worden steeds ouder en kunnen de tuin eigenlijk niet zo goed meer zelf bijhouden. Het snoeiwerk wordt bijvoorbeeld te zwaar. Dat signaal kreeg ik van een aantal ouderen daar. Toen heb ik gezegd, misschien is het slim om te kijken of we een vrijwilliger kunnen vinden die jullie daarbij kan helpen. Zo simpel kan het dus eigenlijk zijn." Mensen worden aangemoedigd om elkaar te helpen.

zelf aanpakken
De Sociaal Makelaar probeert de zelfredzaamheid van bewoners te vergroten. Dat is het mooie van de nieuwe manier van werken: dat bewoners leren hoe ze dingen zelf kunnen aanpakken. Wies: "Het nadeel: als er niemand opstaat om de kar te trekken en actie te ondernemen, zal er dus ook weinig gebeuren. Hierdoor kunnen activiteiten voor bijvoorbeeld ouderen verdwijnen, en dat is tragisch." Voorheen kregen Wies en Dien de ruimte om zelf activiteiten op te zetten. Ze namen initiatieven van bewoners over en droegen zorg voor de organisatie en uitvoering. Nu is het de bedoeling dat zij alleen nog maar ondersteuning bieden: uiteindelijk is het aan de bewoner zelf om het daadwerkelijk te doen.

gratis ruimte
Maar er is van alles mogelijk. Buurtcentrum De Leeuw biedt bijvoorbeeld gratis ruimte voor bewonersactiviteiten. Voor ondersteuning in de vorm van geld kan er een beroep worden gedaan op het leefbaarheidsbudget van de gemeente. Er zijn wel sterke mensen nodig: vrijwilligers die het leuk vinden om wat voor buurtbewoners te organiseren, vol energie en goede ideeën. Mensen die problemen aan willen pakken. De Sociaal Makelaar gaat ook nog steeds de wijk in en signaleert ook zelf probleemsituaties. En zullen bij acute problemen nog altijd zelf het voortouw nemen. Wat dat betreft is het welzijnswerk hetzelfde gebleven.

Heb je een initiatief of wil je iets aanpakken, neem dan contact op met de Sociaal Makelaar:
Dien van Strien, tel.: 06-23995058, mail d.vanstrien@cumuluswelzijn.nl FK

Lees meer over: Buurtcentrum De Leeuw

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 5, september oktober 2012

Sloop en nieuwbouw Troelstralaan op de tocht
lees artikel

KORFBAL
lees artikel

Geschiedenis schrijven
lees artikel

Wereldberoemd in eigen buurt: James Votulast Orchestra
lees artikel

Doe het zelf!
lees artikel

Kook eens voor je buren
lees artikel

Henny krijgt een metamorfose
lees artikel

Ondernemen aan het Van Noortplein
lees artikel