Votulastkrant logo

Bye Bye belastingkantoor

Het duurde even, maar het oude Belastingkantoor aan de Gerbrandystraat gaat dit jaar dan toch echt tegen de vlakte. Ervoor in de plaats komen 200 zelfstandige studentenwoningen en 287 huurappartementen. Niet alle buurtbewoners zijn gelukkig met de plannen; vooral de studentenwoningen baren zorgen.

Al tien jaar – sinds het vertrek van de Belastingdienst naar Papendorp - staat het voormalige kantoorgebouw van de Belastingdienst aan de Gerbrandystraat leeg. In 2013 waren de plannen voor sloop en nieuwbouw al in een vergevorderd stadium, toen één van de beoogde investeerders toch nog voortijdig afhaakte. Met TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep als ontwikkelaar lijkt het project nu dan toch echt te starten. Halverwege dit jaar start de sloop en halverwege 2019 wordt gestart met de nieuwbouw, is de planning.



Studenten
Het ontwerp lijkt sterk op de eerdere plannen. Belangrijkste wijziging: de hoogste woontoren wordt twee verdiepingen hoger dan in de eerdere versie. Deze telt straks 19 verdiepingen; twee meer dan het huidige kantoor. Er komen, net als in de eerdere versie, twee gebouwen naast: een van vijf bouwlagen en een van zeven bouwlagen. Die laatste komt langs het spoor en bestaat uit zelfstandige studentenwoningen van 21 vierkante meter. De andere twee gebouwen worden onderverdeeld in huurappartementen van tussen de 50 en 80 vierkante meter. De drie gebouwen vormen samen een soort driehoek, met daartussen parkeerplaatsen en groen. Daaroverheen wordt een ‘dek’ geplaatst, waar bewoners kunnen ontspannen.

Zorgen
Dat laatste is een bron van zorg, blijkt op de informatieavond op 7 februari. “Studenten gaan daar natuurlijk tot diep in de nacht feesten. Dat wordt echt een probleem,” zegt een omwonende. Strikte huisregels en een strak beleid van de beheerder moet dat voorkomen, meent de ontwikkelaar.

Ook over geluidsoverlast en windgevoeligheid worden zorgen geuit door bewoners, en over vervelende schitteringen die het oude Belastingkantoor soms veroorzaakt. De ontwikkelaar legt uit dat op het gebied van geluid en wind alles is onderzocht en binnen de grenzen blijft. Over mogelijke lichtweerkaatsingen is hem niets bekend.

Leven in de brouwerij
“Is er wel onderzocht of het oude gebouw niet hergebruikt kan worden?” wil iemand weten. Dat blijkt het geval, maar was niet haalbaar. Alleen de oude atoomkelder wordt hergebruikt als berging. Grootste zorg blijkt op de informatieavond echter de samenstelling van de buurt: veel bewoners vinden dat de buurt zich te veel op studenten richt. Toch zijn er ook positieve geluiden te horen. “Ik ben wel blij dat er eindelijk nieuwe woningen en bewoners komen,” zegt een jonge buurtbewoner. “Een beetje leven in de brouwerij is alleen maar goed.” AD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 2, Maart

Weer leerlingen op het plein
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

Bye Bye belastingkantoor
lees artikel

De tuin van...de buurt
lees artikel

Vitae Veste in Votulast
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Café Averechts viert 35-jarig bestaan
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel