Votulastkrant logo

Belastingkantoor gaat tegen de grond

“Gaat er gesloopt worden met explosieven?” vraagt iemand tijdens de informatieavond over de nieuwbouwplannen aan de Gerbrandystraat. Een medewerker van de gemeente lacht. “Die vraag heb ik vaker gehoord deze avond. Het lijkt wel de stiekeme wens van veel buurtbewoners, dat het gebouw in één klap wordt opgeblazen.” Het gebeurt dan wel niet met een ontploffing, maar het voormalig belastingkantoor aan de Gerbrandystraat gaat komende zomer wél volledig tegen de grond. Er komen ongeveer 450 huurappartementen voor in de plaats. Als alles meezit, is de nieuwbouw in 2018 klaar.

Niemand lijkt er rouwig om dat het kantoorgebouw niet behouden blijft. De betonnen kolos staat al jaren leeg, sinds het vertrek van de Belastingdienst in 2008 naar Papendorp. Eerder werd onderzocht of het - relatief nieuwe- gebouw uit 1980 verbouwd zou kunnen worden tot woningen, maar dit bleek om verschillende redenen niet haalbaar. Na de sloop verrijzen er drie nieuwe complexen: een woontoren met 16 woonlagen (die even hoog wordt als het huidige gebouw) met daarin 178 woningen, een lager schermgebouw langs het spoor met 190 studio’s en een lager gebouw langs de Gerbrandystraat met 83 woningen.



Tussen de gebouwen, die een soort driehoek vormen, komt een verhoogd binnenterrein met bankjes en groen, met daaronder parkeerplaatsen. De hoogbouw wordt opgetrokken uit donkere baksteen, voor de laagbouw worden lichte bakstenen gebruikt die worden afgestemd op de stenen die gebruikt worden voor de nieuwbouw van de nabijgelegen Van der Hoeven kliniek.

Laag voor laag afknabbelen
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het kantoorgebouw onder voorbehoud verkocht aan Koopmans Bouwgroep B.V uit Enschede, die er in opdracht van een pensioenfonds gaat bouwen. Het pensioenfonds zal de woningen binnen de vrije sector gaan verhuren aan voornamelijk starters en studenten.

Ontwikkelingsmanager Gerard Nijkamp: “Het hele pand gaat gesloopt worden, alleen een deel van de kelder moet worden hergebruikt. Dat is echt een soort atoomkelder, heel zwaar om te verwijderen. De sloop zal minimaal drie maanden duren. Het is een zwaar betonnen gebouw, waar laag voor laag aan de bovenkant af moet worden geknabbeld. Dat beton moet worden geknipt en verwerkt tot klein gruis.” De bouw zal ongeveer twee jaar duren.

Leuk koffietentje
Nijkamp: “De begane grond zal vrijwel overal bestaan uit woningen, iets opgetild uit het maaiveld. De geplande eenkamerwoningen langs het spoor worden voor studenten. We hebben eerst nog gedacht om een geluidsscherm voor de nieuwbouw te plaatsen, maar daardoor zou er juist misschien een onprettige plek tussen scherm en flat ontstaan. Daarom hebben we ervoor gekozen om de flat zelf als een soort scherm te gebruiken, met de galerijen aan de spoorkant.”

Op de hoek bij de rotonde is ruimte ingeruimd voor een commerciële functie. “Het mooiste voor de buurt zou een leuke koffiezaak zijn, maar er mag ook zoiets als een fietsenwinkel in. Het moet wel iets kleinschaligs zijn. De gemeente heeft al gezegd dat een supermarkt bijvoorbeeld niet mag.” FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 6, December

Belastingkantoor gaat tegen de grond
lees artikel

Wijk als werkterrein
lees artikel

Plein met fleur
lees artikel

Over de grens
lees artikel

Schatzoeken in het park
lees artikel

Tweede leven voor een boom
lees artikel

Het verhaal achter de muziek
lees artikel

De rotonde aan de Weerdsingel
lees artikel