Votulastkrant logo

'Hallo' tegen inbraken

Tegen de landelijke trend in, neemt in Utrecht het aantal woninginbraken af. Volgens politiemannen Edwin en Remi komt dit onder meer door voorlichting van de politie zoals de clinic 'Waarnemen en observeren'. Op een koude maandagavond in februari vond er in wijkbureau Oost/ Noord-Oost zo'n clinic plaats.


In de zaal zitten ruim twintig deelnemers, veelal grijs gekruind en vijftigplus. Ze zijn naar de bijeenkomst gekomen om te horen wat ze zelf kunnen doen om inbraken te voorkomen. Agent Remi belooft dat alle aspecten in zijn verhaal aan bod komen. Hij start met enkele feiten. Dertig seconden heeft een inbreker gemiddeld nodig om binnen te komen; slechts 1 procent van de inbraken vindt plaats door het breken van een ruit; en 90 procent van de inbrekers woont binnen een straal van drie kilometer van de plaats delict. De aanwezigen zijn duidelijk onder de indruk.

enkele minuten
Remi vervolgt het verhaal met de 'planningscyclus' van een inbreker. Eerst wordt het doel gekozen (een huis, een bedrijfspand, enz.), dan wordt er informatie verzameld (zijn de bewoners thuis?), vervolgens wordt de omgeving verkend, het gereedschap dat ergens in de buurt ligt erbij gepakt en een generale repetitie uitgevoerd (om de vluchtweg te verkennen). Na al deze stappen is het tijd voor de inbraak zelf en vervolgens de vlucht. De volledige cyclus doorloopt een inbreker in slechts enkele minuten tijd.

contact
Tijdens alle stappen voorafgaand aan de inbraak, kunnen buurtbewoners iets doen. Het belangrijkste middel dat ingezet kan worden, is het maken van contact. Zodra een inbreker wordt aangesproken, zal deze vaak zijn poging staken. De kans dat er na contact een goed signalement te geven is, maakt de grond onder zijn voeten te heet. Een aantal vrouwen in de zaal geeft aan contact maken met een verdachte best eng te vinden. Remi: "Je moet in ieder geval nooit dingen doen waar je bang voor bent." Later vult hij aan: "Mensen die bang zijn hebben de neiging hun wereld te verkleinen, maar juist door deze te vergroten kunnen ze hun angst verminderen. Ik vind het belangrijk dat burgers hun eigen aandeel oppakken in de strijd tegen inbraken."

de belangrijkste tips
- Observeer wie zich 'afwijkend' gedraagt. De afwijking wordt bepaald door de norm van een wijk, die voor iedere wijk anders is.
- Spreek de verdachte aan, maak contact. 'Weet u misschien hoe laat het is?' of 'Hallo' kan al voldoende zijn.
- Bel 112 als je iets verdachts ziet. Houd het bij een basisbeschrijving als je een signalement geeft (de beschrijving 'een donkere auto' is beter dan 'een donkerblauwe', want misschien is de auto in ander licht wel donkergrijs).
- Vertel aan de telefoon wat er is gebeurd, door wie, met welke vervoermiddelen zij er vandoor zijn en in welke richting.

Gebiedsmanager veiligheid Myrte Pfeifer organiseerde de bijeenkomst. "Het terugdringen van woninginbraken is een wijkprioriteit. Voorlichting is hierbij een belangrijk instrument. Waarschijnlijk zal er daarom later dit jaar nog een clinic plaatsvinden." GM

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2014 no. 2, maart 2014

'Hallo' tegen inbraken
lees artikel

Speelplek Check: Majoor Bosshardtplantsoen
lees artikel

Komt voor de bakker
lees artikel

Beschermde wijkgenoten
lees artikel

Het Ketelhuis
lees artikel

Stieltjesstraat en Dopplerhof opgeleukt met vogels
lees artikel

Behoud van Buurland
lees artikel

Biggen in de Griftsteede
lees artikel