Boksen tegen Parkinson
Eén voor één wandelen mannen in sporttenue de kantine van het rood-witte Olympia-pand op de Willem Arntszkade binnen. “Goedemorgen Bas, hoe is het met je?”, vraagt boksschooleigenaar en -trainer Ingmar Verbon. “Niet zo lang kunnen slapen,” begint Bas. “Mijn dochter is vannacht bevallen, maar ik dacht ‘ik ga toch maar even boksen’.” De mannen vervolgen hun weg naar de achterliggende ruime hal, voorzien van een grote grijze stevige mat, waar de bokshandschoenen worden aangetrokken en Ingmar de training start.
Foto: Marcel Venderbosch
Het is een bokstraining voor mensen met Parkinson, een ziekte in de hersenen die ervoor zorgt dat onder meer bewegen steeds lastiger wordt. Maar zoals één van de deelnemers achteraf aangeeft: “Juist bewegen wordt aanbevolen om het ziekteproces te vertragen. Daarbij blijkt boksen op meerdere vlakken effectief: het maakt je spieren sterker en verbetert ook vaardigheden als balans, coördinatie, concentratie en reactievermogen. “Mijn voornaamste doel is dit te faciliteren in een veilige omgeving en door te letten op een goede techniek,” licht Ingmar toe, die hiervoor ook een speciale opleiding via de Boksbond heeft afgerond.
Stoten en stretchen
De training zelf ziet er als volgt uit: een gewrichtswarming-up, een balspel om de hartslag te verhogen en uiteindelijk een combinatie van stoten. De oefeningen worden vooral in duo’s uitgevoerd, voor de hardere klappen komt er een stootkussen aan te pas. “Eén! Twee!”, roept Ingmar afwisselend, en voor een paar minuten wordt er alleen met links naar voren gestoten of van opzij met beide armen afgewisseld. Intussen krijgt iedereen tips over voetpositie of stand van de armen. De training wordt afgesloten met een serie squats, lunges en stretches aan de barre.
Beter dan somberen
Na afloop zet Ingmar altijd desgewenst een bak koffie en thee voor de deelnemers, die uit alle hoeken van Utrecht en omstreken blijken te komen. Op de vraag waarom ze meedoen, antwoordt de één: “Dat het om een vechtsport gaat, je voelt je even niet een patiënt,” en de ander: ”Ik ben eigenlijk geen sporter maar het verbaast me hoe lekker ik me steeds achteraf voel.” Jos: “Dubbele taken uitvoeren is lastig, dus de combinatie van voetenwerk en armbewegingen is een goede uitdaging.” Otto merkt tenslotte op: “Eerst hoefde ik niet perse contact met lotgenoten maar nu vind ik het toch wel fijn. Het boksen is onderdeel geworden van het besef dat je beter bij de dag kunt leven dan te zitten somberen. Telkens het beste ervan maken en dat gaat eigenlijk best aardig.”
Parkinson boksen aan de Willem Arntszkade 5 kan op dinsdag, donderdag en vrijdag van 10:00 tot 11:00 uur. Voor vragen of het volgen van een gratis proefles, kijk op www.verbon.biz of loop even binnen voor de mogelijkheden. ML
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2024 No. 4, Juni
Zomer in Votulast
• lees artikel
Clubbin' de wijk
• lees artikel
Straatstijl
• lees artikel
Herdenken en vieren
• lees artikel
Kiek!
• lees artikel
Verkeer verleden tijd
• lees artikel
Boksen tegen Parkinson
• lees artikel
Wat doet u hier?
• lees artikel