Rubriek: Natuurlijk!
Mens en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat blijkt steeds duidelijker. Hoe is dat in onze wijk? Dat gaan we dit jaar onderzoeken. Dit keer zijn we getipt door Margot Westermann uit de Vogelenbuurt, illustrator van het dit jaar uitgebrachte boek ‘De Bionische Vogel’. Schrijfster Annemarit van Broekhoven (46) legt hierin aan jong en oud uit van welke vogeltechnieken wij als mens iets kunnen leren.
Illustraties: Margot Westermann
Je hebt ze vast wel eens gezien aan de waterkant in het Griftpark: die zwarte vogels met enorm grote tenen. Dat zijn in feite kleine flippertjes die ervoor zorgen dat ze niet snel wegzakken in modderige grond en die kunnen tevens als peddel in het water fungeren. Weer net anders dan de grote aaneengesloten zwemvliezen van een eend, die zijn eten vooral uit het water haalt. “Dat is het leuke aan vogels,” vertelt Annemarit, “de diversiteit en het unieke dat elk van hen brengt en voor inspiratie kan zorgen.”
Vliegen als een vogel
Leonardo da Vinci deed het 500 jaar geleden al en uitvinders van deze tijd ook nog steeds: nieuwsgierig zijn naar het leven om ons heen en het proberen (op een duurzame manier) te imiteren (biomimicry). Hoe kan een vogel vliegen? En kunnen wij de vleugels van onze vliegtuigen niet beweeglijker maken om optimaal van de wind te profiteren? Zoals vogels met hun veren allang doen.
Illustratie: Margot Westermann
Overleven
Annemarit: “Eigenlijk lijken wij veel op vogels: we zoeken constant naar voedsel, veiligheid en bouwen ‘nestjes’, en dat doen zij al 3,8 miljard jaar.” Niet zo gek dus om ook wat van hun overlevingsstrategieën op te schrijven. “Het mooie is dat de natuur altijd meerdere oplossingen voor een uitdaging heeft. Nu het winter wordt, legt de ene vogel een warm verenpak aan, de ander verstopt noten en de derde vertrekt. Deze strategie zouden wij ook kunnen toepassen: als iedereen bij sneeuw gaat hamsteren, hebben we een probleem maar een deel kan ook een dikke jas kopen, eten laten bezorgen of winterbanden aanschaffen.”
WIJ ZIJN NATUUR
Wat hoopt de schrijfster dat dit boek gaat opleveren? “Verwondering en herkenning. We zijn toch een beetje opgevoed met het idee ‘je hebt mens en je hebt natuur' maar wij zijn onderdeel van die natuur. Ik denk dat hoe meer je jezelf daarin herkent, hoe meer verbinding er ontstaat en hoe meer liefde je ervoor gaat voelen. En de praktijk leert: waar we van houden, daar zorgen we voor.”
Illustratie: Margot Westermann
ML
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2023 No. 6, December
Nieuwe koper voor de kerk
• lees artikel
Dit vind ik
• lees artikel
Kiek!
• lees artikel
Al 40 jaar Averechts en 100 keer DJ Jacob
• lees artikel
Zeelandschap aan de Willem Arntszkade?
• lees artikel
Van filmhelden tot buurtbarista's
• lees artikel
Natuurlijk!
• lees artikel