Votulastkrant logo

Opgeraapt staat netjes

Vijf jaar geleden stond Trudy (65) uit Wittevrouwen tijdens een vakantie tot aan haar knieën in de zee op Bali. Zwemmen bleek onmogelijk. Ze werd omringd door plastic. Het maakte haar treurig en boos. Terug in Nederland is ze begonnen met afval op te rapen. Samen met wijkgenoot Stans (69), voorheen woonachtig in de Vogelenbuurt, nodigt ze omwonenden van het Griftpark uit om elke tweede dinsdagmiddag van de maand samen in het park te wandelen en plastic (en ander zwerfafval) op te ruimen.

“Plandelen, zwandelen, het maakt me eigenlijk niet zoveel uit welke term ervoor gebruikt wordt,” vertelt Stans over hun initiatief, als ze even pauzeert op een bankje. “Eerst eindeloos erover praten hoefde voor mij ook niet; gewoon ergens beginnen alle rotzooi op te rapen. Maar in een groepje maakt het wel een stuk gezelliger!”

goede vangst
Deelneemsters Vicky en Ineke (foto) komen met hun knijpers en vuilniszakken net aangelopen in het zonnetje. “Hebben jullie nog een goede vangst? Wij kunnen wel een feestje geven met al die peuken en flesjes.” Ze hebben elkaar bij de vorige plandelmiddag leren kennen. “Het leuke eraan is,” zegt Vicky opgewekt, “Je bent bezig, kletst wat, we doen alsof we schatzoekers zijn.”

Foto: Jan van Hassel
Foto: Jan van Hassel


opgestoken duimpjes
Trudy speurt intussen wandelend de waterkade af. “Ik vind het fijn om met gelijkgestemden op pad te gaan en je krijgt het gevoel dat je goed bezig bent. Oh wacht, ik zie daar nog iets in het water, een e-sigaret denk ik.” Het werk wordt ook beloond, vertelt ze, met opgestoken duimpjes van voorbijgangers of een aangeboden kopje koffie door de schoonmaakploeg van de gemeente. De enkeling die spottend bedankt en vervolgens alsnog afval laat vallen, neemt Trudy maar voor lief.

schone stad coaches
“Neergelegde afvalzakken bij een volle container, daar sta ik toch ook altijd wel van te kijken,” merkt Stans op. “Juist omdat het in de gemeente Utrecht goed geregeld is. Je hebt als bewoner alle mogelijkheden om je rommel op te laten halen en weg te brengen op verschillende plekken.” Ook heeft de gemeente ‘Schone Stad Coaches’ in het leven geroepen die voor meer bewustwording over afval zorgen, bijvoorbeeld door voorlichting op school.

knijperhub
Bibliotheek Tuinwijk helpt alvast de beginnende plandelaar een handje met een eigen knijperhub. Medewerkster Mariska legt uit: “Kinderen en volwassenen kunnen bij ons een afvalknijper lenen, inclusief vuilniszak.” Om het opruimen nog iets uitdagender te maken, krijg je er ook een plandelbingokaart bij. Chipszak, plastic tasje en een blikje met je knijper te pakken? Bingo!

Meehelpen plandelen in het Griftpark? Elke tweede dinsdag van de maand om 14:00 uur. Verzamelpunt: Peter's Bistro.

Knijpers, vuilniszakken en handschoenen zijn onder andere verkrijgbaar bij Wijkbureau Noord-Oost. ML

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2023 No. 3, Mei

TBS'ers branden koffie in de wijk
lees artikel

Dit vind ik
lees artikel

Tweetakt strijkt weer neer in de stad
lees artikel

Kiek!
lees artikel

Opgeraapt staat netjes
lees artikel

Verdwenen gebouwen
lees artikel

Op de buurtkoffie bij gastvrouw Nelly
lees artikel

Natuurlijk!
lees artikel