Votulastkrant logo

Rubriek: Verdwenen gebouwen

Votulast heeft een rijke en ook lange geschiedenis. Er is in alle tijd heel veel gebouwd, maar er zijn ook weer heel wat gebouwen gesloopt. Hier zijn verschillende redenen voor. Dit jaar gaan we op zoek naar die gebouwen en de achtergronden. Deze eerste keer richt ik mijn blik op de beenzwartfabriek Wed. P. Smits & Zoon in Lauwerecht.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief

Vanaf 1827 zat er een beenzwartfabriek aan de Hogelanden O.Z. 3 (sinds 1973 Lauwerecht). De fabriek, die beter bekend was als “De Benenkluif”, produceerde beenzwart, een uit koolstof bestaand materiaal dat ontstaat door verkoling van beenderen van dode beesten. Het materiaal was nodig bij de raffinage van suiker. Later werd er ook beendermeel en beenderlijm gemaakt. De beenderen waren afkomstig van slagers, abattoirs, vleeswarenfabrieken en restaurants en werden met vrachtwagens en per spoor aangeleverd. Op de spoorlijn Utrecht – Amersfoort was een vertakking naar de fabriek aangelegd.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


fabrieksterrein
Het fabrieksterrein was grofweg gelegen tussen de Vecht en de huidige Schermerhornstraat en Willem Dreeslaan en strekte zich uit tot ongeveer de huidige Talmalaan. Op de luchtfoto (Het Utrechts Archief) van zo’n honderd jaar geleden zien we in het midden de fabriek. Wat opvalt is dat er omheen niets staat, de Staatsliedenbuurt en het grootste deel van Tuinwijk moeten nog worden gebouwd.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


overlast
De fabriek neemt ook een intense stank met zich mee en overlast door maden, vliegen en ratten. Met de toename van woningbouw nemen logischerwijs ook het aantal klachten hierover toe.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


verhuizing
De stank verdwijnt als het bedrijf in 1965 naar een locatie in het Gelderse plaatsje Vuren vertrekt. De meeste werknemers verhuizen niet mee. De gemeente neemt het fabrieksterrein over voor een bedrag van ruim vier miljoen gulden. Op 15 september 1965 vindt de officiële overdracht plaats, waarmee na bijna 140 jaar een einde komt aan de Utrechtse beenzwartfabriek. De buurt is opgelucht
met het verdwijnen van de stank, maar de ratten blijven nog even. In 1966 wordt de fabriek gesloopt. GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2023 No. 1, Februari

Monument slavernijverleden in Griftpark
lees artikel

Dit vind ik
lees artikel

Elvis is in de wijk
lees artikel

Kiek!
lees artikel

Moeder- en dochterbedrijf
lees artikel

Verdwenen gebouwen
lees artikel

Alstublieft, uw pakketje!
lees artikel

Natuurlijk!
lees artikel