Votulastkrant logo

De oudste woongroep van Utrecht

De oudste woongroep voor ouderen in de gemeente Utrecht staat in Tuinwijk, aan het Willem van Abcoudeplein. De woongroep heeft 17 driekamerappartementen in het duurdere sociale-huursegment.

Met Toos van Impelen en Anna Zanger zit ik in één van de twee gezamenlijke ruimten van de woongroep Samuel Muller. Toos, de oudste bewoonster, woont er al vanaf het begin (eind 1990) en Anna heeft in 2020, net voor corona, een appartement gehuurd.

klik
Het initiatief voor de woongroep is destijds genomen door de gemeente. Die zocht naar een manier om ouderen (55+) een aantrekkelijk alternatief te bieden voor zelfstandig wonen in hun eigen vertrouwde buurt. Inmiddels komen de bewoners ook van buiten de buurt, of buiten Utrecht. Mensen kunnen zich aanmelden via de website en dan vinden er vervolgens kennismakingsgesprekken plaats om te kijken of er een wederzijdse klik is. Als dat zo is, kom je op de wachtlijst te staan.

samen
“In de gezamenlijke ruimtes was het altijd heel gezellig,” vertelt Toos. “Geregeld samen koffiedrinken, eten, boeken lezen, bordspellen doen.” Corona heeft dat behoorlijk overhoopgehaald, maar gelukkig komt nu alles weer op gang. Zoals iets leuks doen met Sinter- klaas, of een Nieuwjaarsborrel. “De buurt is wel veranderd,” vindt Toos. “Veel voorzieningen zoals buurtwinkels zijn uit de buurt verdwenen.” Nu is ze afhankelijk van anderen voor haar boodschappen, want lopen naar de supermarkt redt ze niet meer. Ze prijst zich gelukkig met het buurtcentrum om de hoek.

Foto: Jan van Hassel
Foto: Jan van Hassel


binnentuin
Anna en Toos vertellen met trots over de vergroening van de gezamenlijke tuin, achter het gebouw. Toen het complex net gebouwd was, lag er vooral veel bouwafval. Eerdere bewoners hebben de tuin zelf aangelegd: een volkstuintje, een vijvertje, een zitje en een fonteintje. En ook veel tegels. Eén van de huidige bewoners, Judy, nam het initiatief om de tuin nu klimaatbestendiger te maken. Er werd subsidie voor het project aangevraagd bij het Waterschap en die hebben ze gekregen. De helft van het benodigde geld leggen ze zelf bij.

tegelwippen
Zo kon het tegelwippen beginnen. Veel stenen zijn verwijderd, en het zand eronder wordt vervangen door aarde, zodat water veel beter wordt vastgehouden. Dit werk hebben de bewoners met familie gedaan, zodat de hovenier die half november komt gelijk aan de slag kan. De lijn is: zoveel mogelijk inheemse gewassen die goed zijn voor insecten en vogels. Het gaat nog even duren voordat de nieuwe tuin tot wasdom is gekomen, maar dit als groep te kunnen doen, is nu al van grote waarde.

woongroepsamuelmuller.jouwweb.nl RvP

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 6, December

Strijd tegen asfalt gaat door
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

Lichtpuntjes in de donkere maanden
lees artikel

Vijf vragen aan Susanne Schilderman
lees artikel

Wijk in de steigers
lees artikel

De oudste woongroep van Utrecht
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel