Votulastkrant logo

Einde buurland (nu echt) in zicht

In onze wijk bevindt zich een bijzondere, maar voor velen onbekende plek: Buurland. Een gemeenschap van gelijkgestemde (ex-)studenten in sloopflats die sinds 2010 elk jaar samen een creatief festival in hun achtertuinen organiseert: het Zwemfest. Dit jaar vond het festival - met het thema Buurmuda driehoek - voor de twaalfde én laatste keer plaats. Mits de planning voor de nieuwbouw niet opnieuw uitloopt.

De flats gaan tegen de grond, waarna nieuwbouw met de naam Nieuw Buurland zal verrijzen. “Blokkendozen”, vindt Corien (40) stiekem. Ze kwam 14 jaar geleden als een van de eerste studenten via de SSH in Buurland wonen, nadat de oorspronkelijke bewoners vertrokken waren. Voor een half jaartje, daarna zouden de woningen met de verwaarloosde tuinen tegen de vlakte gaan. Het werden er dertien. De schuttingen tussen de tuinen werden verwijderd, er werd opgeruimd en er werden plannen gesmeed voor een gezamenlijk feestje: het eerste Zwemfest.
Corien is inmiddels verhuisd. Toen de sloopplannen dichterbij kwamen, heeft ze eieren voor haar geld gekozen, zoals veel andere Buur- landbewoners van het eerste uur. Langzaam zien ze de hechte groep uit elkaar vallen. Corien: “Super treurig natuurlijk! De magie van het bij elkaar in de buurt wonen is weg, ook al kun je elkaar opzoeken.”

vertraging
Judith (35) zit nog in de ontkenningsfase, zegt ze lachend. Zij woont 12 jaar in Buurland en oriënteert zich op een nieuwe plek om te wonen. “Een paar jaar geleden ben ik geopereerd en had thuiszorg nodig. Elke avond bracht iemand anders me naar bed, er werden maaltijden geregeld. Het stond voor mij sym- bool voor wat voor moois er speelt in Buurland.”
Ze staat nu onder meer op een wachtlijst voor een woongroep. De sloopdatum die zij heeft doorgekregen is maart. “Maar ik hoop natuurlijk op uitstel.” Op de site van Mitros staat nog steeds vermeld dat er eind 2022/begin 2023 wordt gestart met de sloop en in 2023 gestart wordt met de bouw. Eind 2025 zouden dan de laatste nieuwe huizen worden opgeleverd.
Mitros: “Er is nu inderdaad niet veel meer info, de informatie op de site klopt tot nu toe nog. We blijven de komende maanden in overleg met de klankbordgroep en gaan nog buurtbijeenkomsten organiseren.”

Foto: Marcel Venderbosch
Foto: Marcel Venderbosch


einde van zwemfest
Het einde van Buurland betekent automatisch het einde van het fenomeen Zwemfest. Een festival met hippievibes, vol kostuums, creatieve bouwwerken, en jaarlijks terugkerende cocktailbar. Denk ‘Burning Man’ festival op postzegelformaat. Rondlopend kijk je je ogen uit, alleen al de entree deze keer via een heuse vortex was een belevenis.
Corien: “In maart begint het altijd te kriebelen en starten we met de organisatie in verschillende com- missies, waarna in augustus het Zwemfest is. Er is vanaf het begin in 2010 een harde kern, aangevuld met een nieuwe lichting studenten met enthousiasme en energie. Het is inmiddels best een geoliede machine.”

fotoboek
Votulastkrant fotograaf Marcel Vender- bosch presenteerde deze laatste edi- tie het fotoboek wat hij samen met zijn broer journalist Maarten Venderbosch over Buurland en het Zwemfest maakte: ‘Buurland, een verborgen paradijs in Utrecht’. Het is een mooi document geworden vol verhalen en beelden van deze verdwijnende plek met zijn bewoners en festival.

Het boek over Buurland is o.a. te koop bij Bakkerij Loaf, Samuel van Houtenstraat 22, tegenover Buurland. www.buurlandutrecht.nl FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 5, Oktober

Einde buurland (nu echt) in zicht
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

Struikelstenen doen stilstaan bij oorlogsslachtoffers
lees artikel

Kinderdagverblijf Nijntje 50 jaar
lees artikel

Wijk in de steigers
lees artikel

Rara wat komt er langs mijn raam?
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel