Votulastkrant logo

Fietsroute om de Noord

Tussen de Amsterdamsestraatweg en de Biltstraat werkt de gemeente aan een herkenbare ‘nieuwe’ fietsroute: Fietsroute om de Noord. Via deze route fiets je snel - aan de noordkant van de drukke binnenstad - van oost naar west. De nieuwe fietsroute loopt dwars door onze wijk, en vraagt om aanpassingen aan de betreffende straten. In het voorjaar van 2024 start de uitvoering van de werkzaamheden, nadat in het najaar van 2023 een definitief ontwerp wordt vastgesteld.

Door het creëren van prettige fietsroutes hoopt de gemeente dat steeds meer mensen de fiets verkiezen boven de auto voor een rit door de stad. Een mooi streven, maar hoe zien de bewoners van de betreffende straten dit plan? Inmiddels is een eerste bewonersavond geweest, onder leiding van Wout Schrier, die al meerdere fietsprojecten voor de gemeente begeleidde. “Dit is een al bestaande fietsroute, die de gemeente beter herkenbaar wil maken én verbeteren: groen en schaduwrijk, met weinig haakse bochten, betere voetpaden en veel doorfietsen.” Doordat er tegelijkertijd ook gewerkt wordt aan een verbod om rechtsaf te slaan vanaf de Oudenoord richting de Kaatstraat, zal er minder verkeer komen op een deel van de route en daardoor veiliger worden voor de fiets.

rood asfalt
In Votulast loopt de route via de Adelaarstraat, Johannes de Bekastraat, Van ‘s- Gravesandestraat en de Menno van Coehoornstraat naar het Griftpark. Rood asfalt moet ervoor zorgen dat de fietsers comfortabel kunnen rijden. Vooral dit punt stuit op verzet van bewoners: “Ik wil helemaal niet dat fietsers sneller langs mijn huis kunnen racen. De Menno van Coehoornstraat is een echte leefstraat, er spelen kinderen, mensen zitten in het zonnetje voor de deur, wordt daar aan gedacht?” Andere bewoners vinden het beoogde rode asfalt vooral erg lelijk: “Dat past totaal niet bij het karakter van deze straatjes.”

Foto: Marcel Venderbosch
Foto: Marcel Venderbosch


groen
Het weghalen van parkeerplaatsen ten behoeve van groen zien niet alle bewoners zitten. Een bewoner van de Van ‘s-Gravesandestraat: “Ik vind mijn straat eigenlijk wel groen genoeg zo…Er zijn nu al te weinig parkeerplekken, met de bezoekers van Guusjes. Ik vind bomen best leuk, maar niet als ik mijn auto eronder moet parkeren, haha.” Ook is er zorg over de plek waar de fiets- route een andere drukke route van en naar de binnenstad kruist, bij de Van Humboldtstraat. “Daar fietsen veel kinderen naar school.” Dat is een lastige, vindt ook Schrier: “Hier gaan we in de loop van het project goed over nadenken. We zijn nu bezig met het ophalen van de informatie en doen verschillende onderzoeken.”

sowieso
Kan de fietsroute ook gerealiseerd worden zonder herkenbaar rood asfalt en het extra groen? Schrier: “De fietsroute gaat er sowieso komen, de vraag is alleen hoe de route er precies uit gaat zien. Het beleid van de gemeente Utrecht is dat fietsroutes in rood asfalt worden aangelegd. Dit zorgt voor eenheid en duidelijkheid en draagt dus ook bij aan de herkenbaarheid. Maar we willen samen met bewoners kijken hoe we een zo goed mogelijk ontwerp maken dat past in de straat en binnen het beleid van de gemeente. We willen de straten leefbaar en veilig houden. Dit kan ook betekenen dat we een combinatie maken van asfalt en klinkers." FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 3, Mei

Fietsroute om de Noord
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

TBS on Tour
lees artikel

Wijk in de steigers
lees artikel

Hulp aan Oekraïners in onze wijk
lees artikel

Blub, tring, mag ik de Oudegracht in?
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel