Vele handen maken Robuust Groen
Waar de storm een paar weken terug nog een stokje stak voor het bezoek, konden de initiatiefnemers van project ‘Robuust Groen’ nu op een zonnige vrijdagmiddag burgemeester Sharon Dijksma welkom heten aan de Talmalaan. Daar bevindt zich een stukje niemandsland in de wijk dat volgens Kerstin Steinhart, lid van buurtcomit Stalau, alle potentie heeft om met meer groen dan alleen gras te worden heringericht. Het resultaat hiervan is zichtbaar op deze klusdag waar buurtbewoners samen met de Van der Hoeven Kliniek en de gemeente vijftien verschillende heesters waaronder de Weigelia in de grond poten.
De burgemeester vraagt Kerstin hoe ze dit project van de grond heeft gekregen. Kerstin: “Samen met actieve buurtbewoners en Fred Weergang, de hovenier van de Van der Hoeven Kliniek om de hoek, heb ik een plan gemaakt en dat hebben we voorgelegd aan de gemeente. Die gaf vervolgens aan wat wel en niet kon.”
Sociale cohesie
Kerstin vertelt Dijksma dat Robuust groen niet alleen helpt tegen hittestress in de stad maar ook voor sociale cohesie kan zorgen. Er zijn in de wijk weliswaar een aantal groene plekken maar die ogen over het algemeen vrij kaal en saai. Zoals bijvoorbeeld het Verdwenen Beeldplantsoen tegenover restaurant Hygge. Als dat aantrekkelijk verblijfsgroen wordt gemaakt, kunnen mensen er picknicken zonder dat er alleen maar hondenuitwerpselen liggen.
Foto: Marcel Venderbosch
Groen is belangrijk
Buurtbewoonster Fatos stapt voorbij met een schep. Ze woont aan de overkant en vond een flyer over de klusdag in haar brievenbus. “Ik vind groen belangrijk, het is goed voor de omgeving en goed voor mij.” Ze vindt dit soort initiatieven erg leuk, zo gaat ze ook elke maand naar Buurtcentrum de Leeuw, waar bewoners van 45 jaar en ouder samen kunnen koken en eten. Haar mening wordt gedeeld door studente Humanistiek Bonnie die sinds kort woonachtig is in het nieuwe appartementencomplex NOW en zich nu bekommert over een Toscaanse jasmijn. Peter loopt rond in een hesje van de gemeente en vertelt hoe ze vanuit de afdeling groenbeheer assisteren bij zogenoemde zelfbeheerprojecten. Bewoners kunnen zelf voor een stukje groen in hun wijk zorgen en de gemeente helpt door het geven van tips en door materiaal beschikbaar te stellen.
Groene vingers
Kerstin heeft voor de burgemeester ook nog een klein fietstochtje in petto. Ze wijst de plekken aan waar nog een groene slag qua biodiversiteit kan worden geslagen, zoals het redelijk kale plantsoen voor NOW en de speelplaats in het Pocketpark, waar overigens wel het plan is om binnenkort een paar fruitbomen te planten. Op de vraag of Dijksma zelf ook groene vingers heeft, wordt ontkennend geantwoord. “Wel heb ik twee planten die al twintig jaar oud zijn en elke verhuizing, ook richting Utrecht, overleefd hebben.” Het past wel bij de gemeenteslogan ‘Groen groeit mee’, waarin aandacht wordt gevraagd voor een goede balans van woninggroei en natuur. Kerstin vraagt Dijksma of dit in alle bouwplannen in de toekomst kan worden meegewogen. Ook buurtbewoonster Fatos grijpt haar kans, zij vraagt de burgemeester aan het eind van een geslaagde middag nog snel om een fotootje samen. ML
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2022 No. 2, April
Vele handen maken Robuust Groen
• lees artikel
Votulalalast
• lees artikel
De slimste mens in de wijk
• lees artikel
Nieuwe plekken voor rekken en strekken
• lees artikel
VerpakkingsLOOS
• lees artikel
Oud & Wijk
• lees artikel
Puzzel en win!
• lees artikel