Votulastkrant logo

Rubriek: Votulast in WO II

De bevrijding

Met de inval van de Duitsers in Nederland op 10 mei 1940 begon voor ons land de Tweede Wereldoorlog. Wat betekende dit voor onze wijk? In deze rubriek gaan we dit jaar in op deze vraag. We richten onze blik dit keer op de bevrijding.

Bevrijders in Utrecht. Bron: Het Utrechts Archief.
Bevrijders in Utrecht. Bron: Het Utrechts Archief.



Op 2 mei 1945 wordt bekend dat Hitler dood is. Diezelfde dag merkt de Utrechtse bevolking iets wat duidt op de aanstaande bevrijding. Toch duurde het nog vijf dagen voordat de geallieerden op 7 mei door de Biltstraat de stad in kwamen. Dit waren de militairen van de 49e Britse Infanterie Divisie en die van de 146e Infanterie Brigade van het eerste Canadese legerkorps, beter bekend als de Polar Bears.

Eerste bevrijder
Toch waren dat niet de eerste bevrijders die de stad binnenkwamen. Dit was een dag eerder de Canadese majoor Dunn. Toen hij, gereden door zijn Nederlandse chauffeur, bij de Museumbrug aan het begin van de Biltstraat aankwam, vroeg hij twee meisjes hem de weg te wijzen. Zij wezen hem de weg, maar als tegenprestatie vroegen ze hen naar huis te brengen. Na een bespreking in het stadhuis bracht hij hen inderdaad naar huis. Dit was in de Koekoekstraat.

Majoor Dunn op huwelijksfeest. Bron: Het Utrechts Archief.
Majoor Dunn op huwelijksfeest. Bron: Het Utrechts Archief.



Feest in de straat
Toen Dunn en zijn chauffeur de wijk inkwamen, leidde dat gelijk tot een grote feestelijke oploop. In de Koekoekstraat 48 was ook om een andere reden feest, het echtpaar Jansen, van de gelijknamige drogisterij, vierde namelijk hun 25-jarig huwelijksfeest. De majoor werd gelijk de belangrijkste gast, even later verscheen hij met de familie op het balkon van de woning, zie de foto hierboven (Het Utrechts Archief). De chauffeur ging op de foto, hier zien we hem op het Koekoeksplein.

Bron: Het Utrechts Archief
Bron: Het Utrechts Archief



Hogelanden
Via de Biltstraat waren onze bevrijders dus de stad binnen gekomen, die dag en de dagen daarna zag je ze overal in de stad. Zoals op de eerste foto (FF van der Werf) een Canadese motorrijder op het Janskerkhof met achterop de zusjes Koetsier. Zij woonden op de Hogelanden O.Z. (de tegenwoordige Lauwerecht). Op de Hogelanden O.Z. zelf verschenen Sherman tanks en militairen van het 173e Ontario Tank Regiment (Black Cats), foto hieronder. Het was een feestelijk schouwspel.

Sherman tank. Bron: Het Utrechts Archief
Sherman tank. Bron: Het Utrechts Archief

GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 5, Oktober

Na 120 jaar: kaarsen nu definitief uitgeblazen in Sint Josephkerk
lees artikel

De drie mannen van 'Man man man, de podcast'
lees artikel

Magisch Borduren
lees artikel

De bevrijding
lees artikel

Buurtmoestuin Midland
lees artikel

Een konijnenheuvel en een nieuw schoolplein
lees artikel

Estafette
lees artikel

Woordzoeker
lees artikel