Votulastkrant logo

Rubriek: Makers

Wat wordt er allemaal gemaakt in onze wijk en door wie? Dit jaar gaan we daarnaar op zoek. Dit
keer: de Valkskrant.

De bewoners van de Valkstraat krijgen niet alleen de Votulastkrant in de brievenbus, maar ontvangen ook de Valkskrant. De jonge journalisten Finn (8), Olaf (9), Eems (10) en Ties (9) verzamelen maandelijks al het nieuws over deze straat in hun zelfgemaakte krant. Wie is de jongste Valk? Welke huisdieren wonener? En wie verblijven achter die ene voordeur? De jongens gaan met pen, papier en camera op pad en kennen inmiddels bijna alle bewoners. “En andere mensen leren elkaar door onze krant nu ook beter kennen,” vertelt Ties.

Taakverdeling
De Valkskrant kent veel diverse rubrieken. Eems: “‘Huisdier van de week’ zit er alleen niet meer in, want we hebben alle huisdieren al gehad.” De krant maken de jongens digitaal in dia’s die ze vervolgens printen en kopiëen. “We maken allemaal een dia en bespreken van tevoren wie welke dia maakt. Olaf en Finn doen vaak de interviews en Finn maakt de meeste foto’s,” vertelt Eems. “Ja, Finn is de fotograaf,” bevestigt de rest.

Finn, Olaf, Eems en Ties. Foto: Jan van Hassel
Finn, Olaf, Eems en Ties. Foto: Jan van Hassel


Nieuws verzamelen
Olaf vindt eigenlijk alles wel leuk aan het maken van de krant, maar Ties heeft wel een minpuntje: “Het wachten tot je nieuws hebt. Dat is frustrerend. Dan denk je echt: oh, wat moet ik nou gaan oen?” Gelukkig kregen de jongens na de eerste editie een enthousiaste lezersbrief van de buren, waarmee ze direct een interview regelden voor de rubriek ‘Achter de voordeur’.

Abonnement
De buurvrouw bracht hen nog op een ander idee: een abonnement. Eems: “Eerst dachten we niet dat
we er geld voor gingen vragen, maar nu kost het 50 cent per maand.” Hoe dat werkt? Ze bellen aan, krijgen het geld en overhandigen dan de nieuwe krant. Ties: “Als mensen niet thuis zijn doen we er een kaartje bij met ‘u moet nog betalen’.” Met deze inkomsten kunnen ze dan de prijs voor de maandelijkse winactie betalen. MB

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 4, Juli

In 52 kleine stapjes naar een duurzame leefstijl in één jaar
lees artikel

Makers
lees artikel

Alle dagen feest: lusten en lasten in het Griftpark
lees artikel

Willem Dreeslaan 55 op de schop
lees artikel

Votulast in WO II
lees artikel

Nolenslaan wordt schoolstraat
lees artikel

Estafette
lees artikel