Votulastkrant logo

100-jarig jubileum De Tuinwijk

De poort met het jaartal in de Melis Stokestraat wijst op een jubileum. In 1921 werden de eerste stenen gelegd van De Tuinwijk. Een feestelijke reden voor bewoners om nader tot elkaar te komen en samen het 100-jarig jubileum te vieren van deze bijzondere buurt.

‘De Tuinwijk’ wordt weleens verward met de gelijknamige wijk. Hoewel de buurt wel in Tuinwijk ligt, gaat het hier om 180 woningen en vier winkelpanden in de Melis Stokestraat, Van der Mondestraat, Gerard Noodtstraat, Willem Arntzkade, Burmanstraat en Bucheliusstraat. Je herkent de woningen van De Tuinwijk onder andere aan de opvallende bouwstijl, de steile rode pannendaken en het groen- en crèmekleurige houtwerk.



Spoorwegambtenaren
De Tuinwijk was de derde woningbouwvereniging van ambtenaren van de Nederlandse Spoorwegen. Utrecht werd in 1917 gekozen als nieuwe vestigingsstad van de NS, met een nieuw, groot bakstenen kantoorpand aan het Moreelsepark. De plannen van De Tuinwijk boden een goede oplossing om huisvesting te bieden aan de spoorwegambtenaren.

Dorps karakter
De gemeente had met de bouw een ‘dorps karakter’ voor ogen. Burgemeester J.P. Fockema Andreae was een voorstander van een ‘tuinstad’; een middenweg tussen stad en platteland. Architectenduo Kool en Van Rood maakte een wijkplan met verschillende typen eengezins-, bovenen benedenwoningen in lange rijen, tuinen met veel licht, winkelvoorzieningen en door de aanleg van de straten ‘interessante kijkjes’. In die tijd hadden de woningen nog geen badkamers. Bewoners zouden gebruikmaken van het Badhuis aan het Willem van Noortplein.

Bakstenen
Net als het NS-kantoor aan het Moreelsepark, oftewel ‘De Inktpot’, was deze wijk een ambitieus bakstenenproject in een crisistijd. Hoewel de gemeente De Tuinwijk geen toestemming gaf om bakstenen over te nemen van de bakstenenfabriek van de NS, lijken de stenen van De Tuinwijk verdacht veel op die van het huidige ProRail-kantoor. Ook de zogenaamde stenen ‘misbaksels’ zijn in beide projecten terug te vinden.

Tuinwijk van nu
Honderd jaar later is deze voormalige ‘NS-buurt’ bijna volledig onderdeel van Portaal. Inmiddels zijn slaapkamers omgebouwd en keukens uitgebouwd om daar een badkamer te maken. “Als bewoners bij elkaar in huis komen, wordt vaak nieuwsgierig gekeken waar de badkamer zit en of er nog originele elementen in het interieur te zien zijn,” vertelt één van de huidige bewoners. Het dorpse karakter is nog te herkennen. Elke vrijdag rond 12.00 uur stopt de groenteman al toeterend zijn busje op de hoek van de straat om producten te verkopen.

Jubileum
Een paar bewoners van de Bucheliusstraat hebben de handen ineengeslagen en roepen buurtbewoners op om het 100-jarig jubileum samen te vieren. “Het jubileum is een mooie aanleiding om buurtbewoners te verbinden en om mensen in omliggende wijken kennis te laten maken met De Tuinwijk,” vertelt een van de organisatoren.

Acitviteiten
De website is in ontwikkeling, flyers zijn bezorgd en de eerste activiteiten staan gepland. Eind mei worden de plantenbakken gevuld met nieuwe plantjes en wordt iedereen uitgenodigd de stoepen, boomspiegels en voortuinen op te knappen en een praatje met elkaar te maken. Vrolijke vlaggen, gemaakt van lapjes en oude lakens uit de buurt, gaan de wijk opfleuren. Er komt een foto-expositie in de etalage van de fietsenstalling op de Van de Mondestraat en in september volgt een kijk- en ontdekroute door de straten van De Tuinwijk. Deze is uiteraard ook voor bewoners uit andere wijken toegankelijk. MB

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 3, Mei

100-jarig jubileum De Tuinwijk
lees artikel

Makers
lees artikel

Van Koekoeksplein tot Kameleon-film
lees artikel

Mondkapjes voor het keukenraam
lees artikel

Puzzel en win!
lees artikel

Oma's soep
lees artikel

Votulast in WO II
lees artikel

Leuker kunnen we het maken!
lees artikel

Estafette
lees artikel