Votulastkrant logo

Rubriek: Estafette

Naar wie in de buurt ben jij nieuwsgierig? In deze reeks estafetteinterviews bevraagt de ene buurtbewoner de volgende. Deze keer: Laura (36) en Ditmar (37) en de studenten in onze wijk.

Foto: Raymond Dekker
Foto: Raymond Dekker


Op 12 maart 2020 heeft Julius (22, vierdejaars Media en Cultuur) voor het laatst een collegezaal van binnen gezien. Nu neemt hij met drie medestudenten deel aan dit (online) interview. Studenten wonen in de regel op een klein aantal vierkante meters. Voor Laura en Ditmar reden om na een jaar corona eens bij hen (deels hun bovenburen) te informeren: wat is er allemaal voor ze veranderd en hoe gaan zij met deze situatie om?

Groene kneusjes
Lisette (22, vierdejaars Sociale Geografie) heeft in elk geval een veel schonere kamer. “Vroeger liet ik troep nog wel een weekje liggen maar nu is het eerst opruimen en dan beginnen met de dag.” Ook verzorgt ze inmiddels vijftien via internet bestelde ‘Groene Kneusjes’. “Ja, ik ben obsessief planten gaan kopen,” lacht ze.

Huisgenoot Sybren (21, vierdejaars Sociale Geografie) heeft een sta-bureau aangeschaft. “Dat is fijn voor de afwisseling omdat ik nu eigenlijk de hele dag binnen ben.” Wel gaat hij tegenwoordig geregeld met huisgenoten hardlopen of wandelen. Carolien (23, eerstejaars, International Development) voegt hieraan toe: “Ik luister veel podcasts maar dat mag ik van mezelf alleen doen als ik buiten ga wandelen.”

De online docent
Op de vraag of docenten het op afstand lesgeven een beetje in de vingers hebben, volgt gegrinnik. Julius: “Afgelopen jaar viel mijn filosofie vak redelijk in het water. Online debat voeren met tien mensen werkte gewoon niet.” Volgens Carolien moeten docenten de fysieke lesmethode loslaten. “In plaats van anderhalf uur lang praten, kun je studenten ook sneller in groepjes wat laten bespreken. Door toetsing aan te passen hoef je studenten niet via een webcam te gaan observeren. Met een essay of openboektentamen zonder kennisvragen bereik je volgens mij hetzelfde.”

Foto: Raymond Dekker
Foto: Raymond Dekker


Shotjesbingo
De avonden worden nu vooral gevuld met thuis samen eten en spelletjes doen (“shotjesbingo op de spreekwoorden van Hugo”), wat zorgt voor een hechte band. De coronaregels worden gerespecteerd. Het leenstelsel en het laten betalen van (al dan niet verlaagd) collegegeld, met alle niet verlengde oproepcontracten, een stuk minder. Julius: “Veel eerstejaars maken ontzettend lastig nieuwe vrienden. Verenigingen hebben veel moeite succesvolle online activiteiten te organiseren. Ik ga met de verkiezingen wel opletten wat partijen voor jongeren doen.” ML

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 2, Maart

Buurt niet blij met nieuwbouwplannen Buurland
lees artikel

Makers
lees artikel

Het sprookje van de griftparkbacterie
lees artikel

Puzzel en win!
lees artikel

Een speeltuin voor iedereen
lees artikel

Votulast in WO II
lees artikel

Ondernemen in coronatijd
lees artikel

Estafette
lees artikel