Votulastkrant logo

Rubriek: Votulast in WO II

Met de inval van de Duitsers in Nederland op 10 mei 1940 begon voor ons land de Tweede Wereldoorlog. Wat betekende dit voor onze wijk? In deze rubriek gaan we dit jaar in op deze vraag. We richten onze blik dit keer op het dagelijks leven in de oorlog.

Tijdens de Duitse bezetting probeert iedereen met zijn dagelijkse leven verder te gaan. Maar het leven wordt wel steeds moeilijker gemaakt. Bestuurlijke functies komen in handen van NSB’ers.

NSB
De in 1932 door Anton Mussert opgerichte NSB (Nationaal-Socialistische Beweging) hing in de loop van de jaren ’30 steeds fanatieker de nazi-ideologie aan. Toen Duitsland ons land binnenviel koos de NSB dan ook gelijk de Duitse kant.

Frits Müller
Een vroeg lid van de NSB was F.E. (Frits) Müller. Hij was met zijn broer directeur van ‘De Benenkluif’ aan de Lauwerecht, de fabriek die bekend stond om de intense stank. In februari 1941 werd Müller Commissaris der Provincie Utrecht. Op de foto (Het Utrechts Archief) wordt hij gefeliciteerd door burgemeester Ter Pelkwijk, het ongemak straalt er vanaf. Een jaar later wordt onze burgemeester ontslagen. Müller is dan al vertrokken naar Rotterdam, waar hij burgemeester werd.

F.E. Müller en G.A.W. ter Pelkwijk. Foto: Het Utrechts Archief
F.E. Müller en G.A.W. ter Pelkwijk. Foto: Het Utrechts Archief



Centrale keuken
Begin 1941 wordt aan de Weerdsingel OZ (tegenwoordig Stieltjesstraat), pal naast Het Ketelhuis, de Centrale Keuken geopend. Vanuit hier worden gaarkeukens in de hele stad bevoorraad. Op de foto (Het Utrechts Archief) zijn werkzaamheden in de keuken en de uitgifte van eten te zien.

Centrale keuken. Foto: Het Utrechts Archief
Centrale keuken. Foto: Het Utrechts Archief


Honger en kou
Het wordt steeds moeilijker om aan voedsel te komen. Zo schrijft ook de op de Van Swindenstraat 134 wonende 15-jarige Jopie van der Veen in haar dagboek. Naast honger wordt er door een gebrek aan kolen zeker in de hongerwinter van 1944 ook kou geleden. De haat tegen Duitsers en NSB’ers groeit steeds meer, door bijvoorbeeld de avondklok en de beslaglegging op radio’s. Ingrijpender waren de deportaties van Joden, het oppakken van jongens en mannen als represaille tegen verzetsdaden en de oproepen tot dwangarbeid. Ook schrijft Jopie over luchtalarmen en het neerhalen van een Engels vliegtuig boven het aan onze wijk grenzende Wittevrouwen. GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 2, Maart

Buurt niet blij met nieuwbouwplannen Buurland
lees artikel

Makers
lees artikel

Het sprookje van de griftparkbacterie
lees artikel

Puzzel en win!
lees artikel

Een speeltuin voor iedereen
lees artikel

Votulast in WO II
lees artikel

Ondernemen in coronatijd
lees artikel

Estafette
lees artikel