Votulastkrant logo

Het sprookje van de griftparkbacterie

Voor inwoners van Votulast is het Griftpark een groene oase. Maar nog niet zo heel lang geleden bevonden zich op deze plek een gasfabriek en een vuilstortplaats. In 1960 werd de gasfabriek gesloten en gesloopt. De gemeente wilde woningen bouwen op de vrijgekomen 6 hectaren, maar in de 70’er jaren kwam de buurt in opstand: het zou een park moeten worden.

Toen in 1979 werd begonnen met de aanleg daarvan, was het al snel foute boel: kinderen vonden vaten met zwavelzuur, nog afkomstig van de gasfabriek; enkelen van hen liepen zelfs verwondingen op. De grond bleek ernstig verontreinigd, en het Griftpark kreeg als bijnaam het Gifpark.

Sanering
“De buurt was in rep en roer,” vertelt Gert Leurink, sinds 1993 als gemeentelijk projectleider betrokken bij de sanering van het Griftpark. Omwonenden maakten zich grote zorgen, maar de gemeente wimpelde die eerst weg. ‘Het Gifkomitee’ werd opgericht, en jaren van onderzoek volgden.

Omdat het onmogelijk was om de vervuilde grond te verwijderen, werd de grond in 1993 in een terrein ter grootte van 8 hectare geïsoleerd door damwanden aan te leggen, die 64 meter diep in de grond zitten. Daarna werd er een laag schone grond over uitgestort waarop het huidige Griftpark is aangelegd. Daarnaast was ook grondwatersanering nodig: het vervuilde grondwater wordt sindsdien permanent opgepompt en gezuiverd.

Wonderlijke ontdekking
In 2006 ging de grondwatersanering ineens veel sneller dan verwacht. Het grondwater leek vanzelf schoner te worden. De oorzaak bleken bacteriën die zich voeden met de verontreiniging. Het leek wel een sprookje. Er werden veel testen uitgevoerd en tussen 2013 en 2016 zijn er veel workshops georganiseerd met kennisinstituten en universiteiten. In 2017 kreeg de gemeente 1,5 miljoen aan subsidie en gingen de Wageningen University & Research, Onderzoeksbureau Deltares en de Universiteit Utrecht aan het project meedoen.

Foto: Jan van Hassel
Foto: Jan van Hassel


Extra geld voor onderzoek
Nu stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 2,8 miljoen euro beschikbaar voor aanvullend onderzoek naar de bacterie. Dit voorjaar worden boringen tot negentig meter diepte gedaan naast het park, om te kijken of de bacterie ook op deze diepte voorkomt, en hoe het staat met de natuurlijke afbraak door deze bacterie.

Tim Grotenhuis van de WUR vertelt dat hij de gemeente graag wil helpen om de bodem zo in te richten dat het wegpompen van het verontreinigde grondwater onder het Griftpark niet meer nodig is. Naar verwachting duurt het onderzoek tot minimaal begin 2023.

De omwonenden gaan niet veel merken van de werkzaamheden: veel gebeurt ondergronds. RvP

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 2, Maart

Buurt niet blij met nieuwbouwplannen Buurland
lees artikel

Makers
lees artikel

Het sprookje van de griftparkbacterie
lees artikel

Puzzel en win!
lees artikel

Een speeltuin voor iedereen
lees artikel

Votulast in WO II
lees artikel

Ondernemen in coronatijd
lees artikel

Estafette
lees artikel