Votulastkrant logo

Rubriek: Votulast in WO II

Met de inval van de Duitsers in Nederland op 10 mei 1940 begon voor ons land de Tweede Wereldoorlog. Wat betekende dit voor onze wijk? In deze rubriek gaan we dit jaar in op deze vraag. We beginnen met de mobilisatie en het begin van de bezetting.

Foto: Het Utrechts Archief
Foto: Het Utrechts Archief
Een niet-aanvalsverdrag tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie op 23 augustus 1939 was voor Nederland het moment om tot voormobilisatie over te gaan, gevolgd door een algehele mobilisatie een paar dagen later. Dit betekende dat binnen een paar dagen 280.000 soldaten op hun post waren.

Maatregelen
Ook werden er paarden en auto’s van burgers gevorderd en werden er andere voorzorgsmaatregelen getroffen.

Zo werd in onze wijk de centrale van de Gemeentelijke Radiodistributie aan de Menno van Coehoornstraat 40 (destijds viel dit deel van de straat nog onder de Weerdsingel O.Z.) met zandzakken beschermd. Ook kwam er voor het gebouw iemand van de Vrijwillige Burgerwacht te staan.
Foto: Het Utrechts Archief
Foto: Het Utrechts Archief


Burgerwacht
Door de Russische revolutie en andere opstanden in Europa werden in 1918 door de Nederlandse overheid lokale Burgerwachten gevormd. Deze uit gewone burgers samengestelde groepen handhaafden de openbare orde en veiligheid. Ze waren bewapend.

Inval
De periode van mobilisatie kwam tot een einde toen Duitsland op 10 mei 1940 ons land binnenviel. Na het bombardement op Rotterdam en de dreiging dat Utrecht snel hetzelfde lot zou treffen, capituleerde Nederland op 15 mei. Nog diezelfde dag trokken Duitse soldaten via de Biltstraat en de Wittevrouwenstraat de stad in, zoals op de foto is te zien.

Bezetting
De Duitsers namen hun intrek op vele plekken in de stad. In de garage aan de Weerdsingel O.Z. (waar tegenwoordig Autoweerd zit) werden bijvoorbeeld paarden gestald en tanks gerepareerd. Aanvankelijk waren de Duitse soldaten vriendelijk, ze speelden met kinderen, maakten vrolijke foto’s. Maar dit was schijn, het was onderdeel van een tactiek om het Nederlandse volk snel voor zich te winnen. Dit lukte niet. De sfeer begon grimmiger te worden. Joodse Nederlanders, dus ook de Utrechtse, kregen wel al vanaf het begin met treiterijen en uitsluiting te maken.

Foto: Het Utrechts Archief
Foto: Het Utrechts Archief

GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 1, Januari

Protest tegen herinrichting Weerdsingel
lees artikel

Makers
lees artikel

Nieuwe school, nieuw plein
lees artikel

Puzzel en win!
lees artikel

Weinig te besteden...en dan?
lees artikel

Votulast in WO II
lees artikel

Verwonderen tijdens het wandelen
lees artikel

Estafette
lees artikel