Weinig te besteden...en dan?
Het begon met de ‘rijdende straattafel’: versierd met bloemetjes en vlaggetjes, voorzien van koffie, thee en de nodige informatiefoldertjes reden ze Utrecht rond. Met vragen als: Kun je goed rondkomen? Ken je iemand met financiële problemen? Ben je bekend met de regelingen die Utrecht biedt voor lage inkomens? Het doel: Utrechters uitnodigen om in gesprek te gaan over hun leefsituatie. Dan weer op de markt in Kanaleneiland, dan weer in het winkelcentrum van Overvecht. Tonio Bozelie uit Tuinwijk-West was bij dit project betrokken vanuit de Armoedecoalitie. Nu wil ze onderzoeken hoe het gesteld is met de bewoners bij haar in de buurt.
Tonio begon ooit als maatschappelijk werkster bij het JAC (Jongeren Advies Centrum). Ook is ze jaren actief geweest als bemiddelaar voor mensen die hulp ontvingen vanuit Werk en Inkomen en Hulp en Ondersteuning van de gemeente. Ze staat, zegt ze zelf, bekend als een maatschappelijk werkster van de oude stempel. Tonio: “Het nieuwe uitgangspunt ‘op handen zitten en uitgaan van de eigen kracht van mensen’ is in mijn ogen een beetje doorgeschoten, juist dat eerste zetje geven kan ervoor zorgen dat ensen voortaan zelfstandig hun problemen kunnen aanpakken.”
U-Pas
In 2018 leefde 15,6% van de 178.764 huishoudens in Utrecht van een inkomen tot de Utrechtse armoedegrens (125% van het Wettelijk Sociaal Minimum)*. Maar niet iedereen is op de hoogte van de verschillende financiële regelingen voor lage inkomens die er bestaan.
Tonio Bozelie. Foto: Jan van Hassel
Een belangrijk instrument is de U-pas, waarmee je goedkoper kunt deelnemen aan tal van activiteiten. “Maar waarmee je bijvoorbeeld ook een fiets voor je kind of een wasmachine kunt aanschaffen,” vertelt Tonio. Als er eenmaal bij een organisatie aan de bel is getrokken, is het volgens haar vooral erg belangrijk dat er wordt meegedacht met de situatie van de persoon zelf en niet teveel vanuit het eigen protocol.
Schaamte
Vanuit het nieuwe buurtcomité Stalau is op initiatief van Tonio afgelopen najaar de ‘Werkgroep Armoedebestrijding’ opgericht. Tonio: “Het doel is om de lage inkomens in Staatslieden, Lauwerecht en Tuinwijk-West beter in kaart te brengen en regelingen meer onder de aandacht te brengen, ook bij bijvoorbeeld AOW’ers of studenten.” In bovengenoemde drie wijken had in 2018 tussen de 8,6% en 26% van de huishoudens een inkomen tot de Utrechtse armoedegrens. Tonio: “Het blijft lastig want dit thema is vaak omkleed met schaamte, mensen praten er niet graag over. Maar bijvoorbeeld een spreekuur in het buurthuis zou al een goede laagdrempelige uitkomst van de werkgroep kunnen zijn.”
Als je ervaring/interesse hebt en je je wilt aanmelden als vrijwilliger bij de werkgroep of als je zelf vragen hebt over de diverse regelingen die voor lage inkomens bestaan, mail dan naar toniobozelie@gmail.com.
* Cijfers afkomstig uit de online databank Utrecht in Cijfers van de website van de gemeente Utrecht ML
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2021 no. 1, Januari
Protest tegen herinrichting Weerdsingel
• lees artikel
Makers
• lees artikel
Nieuwe school, nieuw plein
• lees artikel
Puzzel en win!
• lees artikel
Weinig te besteden...en dan?
• lees artikel
Votulast in WO II
• lees artikel
Verwonderen tijdens het wandelen
• lees artikel
Estafette
• lees artikel