Votulastkrant logo

Rubriek: Vroeger & vandaag

In onze wijk zijn veel winkels en andere ondernemingen gevestigd. In vroeger jaren was dit al zo. Veel ondernemers al dan niet met familie werden voor hun zaak op de gevoelige plaat vastgelegd. Dit jaar gaan we in iedere uitgave van de Votulastkrant zo’n foto belichten met daar tegenover hoe het bedrijfspand er tegenwoordig uitziet. Deze keer richten we onze blik op de kantoorboekhandel Slot.

In 1933 trouwt de 30-jarige Amsterdammer Carel Wilhelm Slot met de drie jaar jongere, uit IJsselstein afkomstige, Elisabeth Wilhelmina Blijenberg. Op het moment van de huwelijksvoltrekking is Carel kantoorbediende. Kort daarna begint het paar een kantoorboekhandel en leesbibliotheek in de Willem van Noortstraat.

Foto: Het Utrechts Archief
Foto: Het Utrechts Archief


Eerste en tweede winkelpand
Op de eerste foto (Utrechts Archief) uit 1934 staat Elisabeth in de deuropening van de winkel. Op de andere oude foto, uit hetzelfde jaar en ook afkomstig uit het Utrechts Archief, zien we Elisabeth samen met haar schoonzus Wilhelmina in de kantoorboekhandel. De zaak ‘voor zakenman en particulier’ met onder andere ‘School & Teekenbehoeften’. In 1937 is het pand gesloopt plaats te maken voor kruidenierswinkel De Gruyter. De winkel van Slot verhuisde naar de overkant van de straat. Later werd de zaak overgenomen door Carel Slot, een van de drie zonen van het echtpaar.

Foto: Het Utrechts Archief
Foto: Het Utrechts Archief


Leesbibliotheek
Om te voorzien in een groeiende leesbehoefte werden in de 18de eeuw door boekverkopers leesbibliotheken opgezet. Hier kon men tegen betaling van contributie of een bedrag per deel, boeken en lenen en soms ter plaatse lezen.

Einde tijdperk
De eerste openbare bibliotheek werd in 1899 in Dordrecht opgericht. Daarna volgden er meer. De oprichting van de Centrale Vereeniging voor Openbare Leeszalen en Bibliotheken in 1908 en structurele subsidies van de overheid vanaf 1910 zorgden verder voor een toename van het aantal voor iedereen toegankelijke bibliotheken en leeszalen in Nederland. Dit betekende langzaamaan wel het einde van de leesbibliotheken.

Foto: Marcel Venderbosch
Foto: Marcel Venderbosch

GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 5, September

Een fietsbrug over de Weerdsluis?
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Het badhuis wordt weer van de buurt
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Een mini-bos in tuin en buurt
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Van vermiste katten tot flauwe grappen
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel