Rubriek: Pleisterplaats
Wat zijn de gezellige hangplekken in onze wijk? Welke bekende en minder bekende pleinen, plaatsjes, bankjes en verzamelpunten zijn er eigenlijk, wie komen daar graag en wat is er te beleven? Dit keer: het jeu-de-boules-baantje in het Willem van Noortplantsoen.
Iedereen die we er spreken is het erover eens. Het baantje is sfeervol gelegen, onder de overhangende takken van drie acaciabomen, en voorzien van houten bielzen, wat prettiger klinkt dan een betonnen rand. Het spelletje zorgt voor ontspanning, het verstand kan op nul, en bij voorkeur wordt er niet té fanatiek gespeeld (hoewel het meetlintje bij de meesten niet ontbreekt).
Jeu de boules...
Hans (58) en Harry (53) gooien hier nu al zo’n zeven jaar een balletje. Ze wonen allebei in de Vogelenbuurt en speelden als vrienden regelmatig een potje tafeltennis op het Koekoeksplein. Harry: “Het balletje woei steeds weg, daarom besloten we over te gaan op jeu de boules.”
Hans (l) en Harry (r)
Kamal (33) speelt geregeld een balletje met buurman Arno (30) in hun binnentuin aan de rand van de Vogelenbuurt. “Ik zie dit baantje altijd liggen als ik met de auto van werk kom dus daagde ik Arno uit om hier eens een potje te spelen.”
De vriendengroep van Rens (34), zelf woonachtig in Tuinwijk, zat voorheen in een zaalvolleybalteam. Op zoek naar iets laagdrempeligers, kwamen ze uit op deze jeu de boules baan. Waarbij, zeker in tijden van Corona, de naastgelegen picknicktafel prima dienst doet als bar.
...of pétanque?
Waar het voor Harry ‘gewoon een ballenspel’ is, noemt de vriendengroep van Rens het beslist pétanque. Hoe zit het nu eigenlijk? Jeu de boules blijkt een verzamelterm voor alle spellen met metalen ballen. Petanque is de Provençaalse variant, dat op zijn beurt een afgeleide is van het oorspronkelijke La boule Lyonnaise. Volgens de verhalen ontstond de huidige vorm van pétanque in 1907 toen een kampioen in de Provence wegens zijn reuma besloot een cirkel te tekenen en vanuit daar de bal te gooien in plaats van een aanloop te neme(zoals gebruikelijk bij de andere varianten).
Ultiem vakantiegevoel
Het opmerkelijkste wat ze hebben meegemaakt? Harry: “Het viel ons op dat de baan steeds keurig was aangeharkt. Wat bleek? Een vrijwilliger uit Utrecht, zelf een goede speler, fietst langs de elf bestaande buitenbanen in Utrecht om ze bij te houden.Het enige waar het volgens sommigen nog aan ontbreekt is verlichting, zodat er op warme avonden doorgespeeld kan worden, en lavendel langs de bielzen, voor het ultieme vakantiegevoel. ML
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2020 no. 4, Juli
Ervaringen van de nieuwe wijkagent
• lees artikel
Woorden in de wijk
• lees artikel
Naar de brugklas! (met een steuntje in de rug)
• lees artikel
Verzameld werk
• lees artikel
Leven in tijden van corona
• lees artikel
Vroeger & vandaag
• lees artikel
25 jaar gezelligheid
• lees artikel
Pleisterplaats
• lees artikel