Votulastkrant logo

Rubriek: Wijkwater

Langs en door onze wijk stroomt heel wat water. Dan zijn er nog vaarten, kanaaltjes en stroompjes die er vroeger waren, maar alweer lange tijd zijn gedempt. Dit jaar gaat de redactie opzoek naar de geschiedenis van al dit water. Deze keer verdiepen we ons in de vijver in het Griftpark.

Nadat de Gemeentelijke Gasfabriek (1959), de vuilnisbelt (1969) en andere gemeentelijke diensten (1976) waren vertrokken, ontstond het plan voor de aanleg van een park op het terrein aan de Blauwkapelseweg.

Gif in de grond
In 1979 werd begonnen met de aanleg daarvan, tot men in het voorjaar van 1980 stuitte op een vat zwavelzuur. Niet veel later bleek het hele terrein sterk verontreinigd te zijn. Om er iets mee te kunnen moest de hele bodem gesaneerd worden. Maar hoe? En wie ging dat betalen? Het terrein werd intussen afgesloten.

Ingepakt
Nadat de verschillende overheden er uit waren, en door de inzet van omwonenden, werd in 1993 begonnen met een grootschalige sanering. Het gif werd ingepakt door de plaatsing van een vijftig meter diepe damwand, waarmee het gif op zijn plek gehouden wordt. Een bemalingssysteem pompt constant het vuile grondwater op. Op de foto (Fotodienst GAU/Het Utrechts Archief) uit 1997 zien we het terrein tijdens de saneringswerkzaamheden.

Het Griftparkterrein in 1997. Foto: GAU/Het Utrechts Archief
Het Griftparkterrein in 1997. Foto: GAU/Het Utrechts Archief


Een nieuw park
Na deze werkzaamheden werd het park aangelegd, wat samen met omwonenden ontworpen was. Toen kwam ook de vijver. De vijver ligt 3,5 meter boven de Biltsche Grift, waarmee hij via een waterval en een kanaal dat Vaalthaven heet, en vervolgens een pomp, een gesloten circuit vormt, strikt gescheiden van het vieze grondwater. Op de foto (GAU/Het Utrechts Archief) uit 1999 het park rondom de opening. Zowel mens als dier weet de weg naar de vijver sindsdien goed te vinden.

Het Griftparkterrein in 1999. Foto: GAU/Het Utrechts Archief
Het Griftparkterrein in 1999. Foto: GAU/Het Utrechts Archief


Schone toekomst
Dit jaar wordt er onderzoek gedaan naar een bacterie die het afval afbreekt; hierdoor verdwijnt de verontreiniging sneller dan gedacht. Wellicht is in de toekomst constante controle van het Griftpark niet meer nodig. GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 5, Oktober

Sparen voor aanpassingen verkeersroute Votulast
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Een nieuwe start
lees artikel

Bij ons op de...
lees artikel

Samen met tbs’ers op de planken
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Op jezelf, met een beetje hulp
lees artikel

Koffie met...
lees artikel