Votulastkrant logo

Rubriek: Bij ons op de...

Gietershof
Doorgaande wegen, kleine straatjes, kades, steegjes, hofjes; Votulast heeft het allemaal. Hoe is het om daar te wonen? Wij gaan het vragen!

De Gietershof. Verstopt achter de Gruttersdijk liggen dertien woningen op deze voormalige fabrieksbinnenplaats. Aan de andere kant de Bemuurde Weerd Oostzijde. Aan weerszijden smalle doorgangen naar de wat kleurloze huizen die hier in 1993 werden opgeleverd. Grote kans dat je er nog nooit geweest bent of zal komen als je er niks te zoeken hebt. Jammer, want het is er heel gezellig. Gijs is één van de bewoners van dit hechte hof.

Nieuwe buren
“De eerste dag dat we hier in het huis gingen klussen, stonden er al mensen op de stoep die zich voorstelden als onze nieuwe buren. Maar nadat er zes keer was aangebeld door mensen die zich óók zo voorstelden dachten we toch: Hè? We hebben er toch maar twee? Dat is denk ik wel tekenend voor deze buurt, haha.”

Gijs en Erlijn (linksonder), John (tweede van rechts, boven) en hun buren van de Gietershof. De stenen zijn overblijfselen uit de tijd dat het nog een fabrieksterrein was. Foto: Wendeline van den Nagel
Gijs en Erlijn (linksonder), John (tweede van rechts, boven) en hun buren van de Gietershof. De stenen zijn overblijfselen uit de tijd dat het nog een fabrieksterrein was. Foto: Wendeline van den Nagel


Koopje
Gijs woont er sinds 2007 met vrouw Erlijn en kinderen Douwe (16), Rutger (14) en Elin (10). Buurman John schuift ook aan bij het gesprek. Hij is net als veel anderen hier bewoner van het eerste uur: acht van de dertien huizen worden nog bewoond door de oorspronkelijke bewoners, die deze huizen ooit met korting mochten kopen. John: “Premie c- woningen heetten dat. Om die woningen te mogen kopen moest je een bepaald inkomen hebben.” Gijs: “Daarom is het hier nog lekker gemêleerd wonen. Tegenwoordig zijn woningen in onze wijk niet meer te betalen voor de meeste mensen.”

Idyllisch
Ze zien de molen vanuit de achtertuin, de deuren staan in de zomer altijd open en er staat menig picknicktafel waar men regelmatig gezamenlijk gebruik van maakt. Het is hier één en al ‘ons kent ons’ en gezelligheid, zo lijkt het, met verschillende generaties en kinderen van alle leeftijden die samen leven. Is het er ook veilig wonen? Erlijn: “Nou, dat is dan weer een ander verhaal. Overdag is het heel gezellig. Maar aan de randen van de dag gebeurt er van alles. Drugsdealers die drugs verhandelen op de parkeerplaats bijvoorbeeld.” Het blijft natuurlijk een dorpspleintje in een grote stad, uit het zicht maar niet afgesloten. FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 5, Oktober

Sparen voor aanpassingen verkeersroute Votulast
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Een nieuwe start
lees artikel

Bij ons op de...
lees artikel

Samen met tbs’ers op de planken
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Op jezelf, met een beetje hulp
lees artikel

Koffie met...
lees artikel