Votulastkrant logo

Rubriek: Toen en nu

Wat doen die letters op de gevel? Zat hier vroeger niet een winkel? Dat kantoorpand lijkt wel een fabriek! Wat een raar huis is dat eigenlijk…Dit jaar gaat de redactie op zoek naar de vorige functie(s) van panden en huizen in Votulast. Dit keer: Het de Gruyterpand op Bemuurde Weerd Oostzijde 3.

Eind 1911 opende filiaal nummer 26 van kruideniersconcern P. de Gruijter & Zoon zijn deuren aan de Bemuurde Weerd Oostzijde. De opening vond plaats na een rigoureuze verbouwing van het pand. Die verbouwing was zo ingrijpend dat het net zo goed nieuwbouw genoemd kon worden.

Tegeltableaus
Architect Welsing koos bij dit pand voor Jugendstil. De winkels van De Gruyter waren te herkennen aan opvallende, luxueuze in- en exterieurs, met veel koper, kristallen kroonluchters en tegeltableaus. In het pand aan de Bemuurde Weerd zijn de tegeltableaus tot de dag van vandaag bewaard gebleven. De tegeltableaus zijn ontworpen door Hermanus Oostveen en vervaardigd door Tegelfabriek Holland in Hoograven. In onze wijk zat trouwens nog een filiaal van de Gruyter, namelijk aan het Willem van Noortplein, in het pand waar tegenwoordig Dio Drogisterij is gevestigd.

Snoepje van de week

De Gruyter had verschillende acties om klanten te binden. Zo gaf het concern tegen inlevering van kassabonnen tien procent korting aan haar klanten. Daarnaast was er het ‘Snoepje van de Week’. Vanaf 1948 kreeg men bij aankopen snoep voor de kinderen mee, later werden de snoepjes door kleine cadeautjes vervangen. Op zijn hoogtepunt had het De Gruyter-concern meer dan 550 winkels en bijna 7500 personeelsleden.

In de jaren zestig van de vorige eeuw ging het met het eerder zo succesvolle bedrijf toch mis. Dit kwam omdat De Gruyter de omslag naar de moderne supermarkt (een breed assortiment merkartikelen en zelfbediening) miste. In de zomer van 1968 werd het pand aan de Bemuurde Weerd gesloten.

Vrijwilligerscentrale
Na het vertrek van De Gruyter heeft het pand verschillende functies gehad, zo was het een café, een ontmoetingsruimte voor Marokkaanse immigranten, een restaurant, een expositieruimte. Sinds een aantal jaren zit de Vrijwilligerscentrale in dit pand. Vier middagen per week is hier de vacaturebank te bezoeken, voor Utrechters die aan de slag willen als vrijwilliger.



Terugkeer belettering
In 2011, honderd jaar na de opening van de De Gruyterwinkel, werd de belettering uit 1911 op de voorgevel van het pand teruggebracht. Het bezoeken van het pand is zeker de moeite waard, de buitenkant is prachtig, hetzelfde kan gezegd worden van de tegeltableaus. En misschien hou je er nog een vrijwilligersfunctie aan over ook. GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 1, Januari

Einde aan overlast
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

Drie vrienden doppen hun eigen (koffie-)boontjes
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Van grauwe kantoren naar groen wonen in Lauwerecht Noord
lees artikel

De tuin van...de pastorie
lees artikel

Terug van weggeweest
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel