Wijkgroenplan voor Noord-Oost
Lopend of fietsend door de wijken van Votulast valt op dat op diverse plekken mooie groene stukken voorkomen. Er is natuurlijk het Griftpark, de grote blikvanger op groengebied, maar ook in de wijken is groen aanwezig. Wanneer Martine van Rijn, adviseur stedelijke ontwikkeling van de afdeling Stadsontwikkeling van de gemeente Utrecht er een kaart bij pakt, zie je dat die groene stukken netjes door de gemeente vastgelegd zijn.
"Voor de totale stad is er een Groenstructuurplan," vertelt Martine. "Dat is de grote groenstructuur die een stad moet hebben om een fijne leefbare stad te zijn. Je hebt deze grote structuren van de stad aan de ene kant en de kleine 'groene acupunctuur' in de wijken. Daartussen zitten nog plantsoenen die niet binnen die grote groenstructuur vallen en waar je met het leefbaarheidsbudget ook niet zo snel aan zou denken. Nu is er bedacht dat het goed zou zijn als bewoners zelf aan kunnen geven dat men op bepaalde plekken meer groen wil in de wijk en dat dat een substantiële bijdrage levert aan het woonplezier. Hier is het wijkgroenplan voor in het leven geroepen met een budget van 420.000 euro. Waarom willen we het van bewoners zelf weten? Het klinkt bijna als een cliché maar bewoners wonen in de wijk en die kunnen het vast veel beter aangeven dan mensen van de gemeente."
meer dan een geveltuintje
"Om te achterhalen wat de bewoners van een wijk aan groen willen hebben is een website opgezet, www.Utrecht.nl/wijkgroenplannen. Vanaf 1 juni is deze site operationeel en via deze site kunnen bewoners aangeven welke ideeën zij hebben over extra of anders groen in onze wijken. We hebben dit proces afgestemd met de wijkraad. Vaak hebben we ook al een idee wat mensen graag willen, onder andere door wat bewoners al aangegeven hebben bij het wijkbureau en wat we als gemeente al geïnventariseerd hebben. Het einddoel is om een projectenlijst te krijgen van een aantal projecten aangedragen door bewoners die uitgevoerd kunnen gaan worden in de wijk. En dan gaat het om wat groter groen dan bijvoorbeeld een geveltuintje."
groene idols
Alle ideeën zijn welkom maar een idee maakt meer kans wanneer het voldoet aan een aantal randvoorwaarden. Zo moet het idee betaalbaar zijn en ook technisch kunnen worden uitgevoerd. Voor een beter beeld hierbij kunt u kijken op de site. Het plan moet binnen drie jaar worden uitgevoerd. Buurtbewoners moeten het plan ondersteunen. Een idee maakt ook meer kans als het groen aangelegd en onderhouden wordt door u als bewoner. En de gemeente zou graag zien dat één van de plannen nog in 2011 uitgevoerd wordt.Zo als gezegd is er een budget van 420.000 euro. Als het totaal van de plannen die ingediend worden over dit budget heen gaat vindt er een verkiezing plaats. Een soort Idols op groengebied dus. In de jury zitten vertegenwoordigers van actieve buurtverenigingen uit de wijk.
Hierbij daarom een kleine oproep vanuit de Votulastkrant om nu uw plannen in te dienen via de site van de gemeente zodat onze wijk nog groener kan worden dan die al is. HJB
Lees meer over: Natuur in Votulast
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
no. 4, juni 2011
Kinderdagverblijf Nijntje viert feest
• lees artikel
De handwerkclub
• lees artikel
Thuis in Votulast
• lees artikel
Bezinning bij Ki Tov
• lees artikel
Wijkgroenplan voor Noord-Oost
• lees artikel
De Van der Mondestraat
• lees artikel
Programmaraad buurtcentrum De Leeuw
• lees artikel
De Votulastkrant online
• lees artikel