Votulastkrant logo

Een goede buur is...online!

Gereedschap lenen van elkaar, buren die willen helpen met klussen, een oproep voor een wandelmaatje: ook online kunnen buren elkaar vinden. Onze buurt kent inmiddels meerdere online platforms waarop buurtgenoten elkaar kunnen helpen, zoals die van BuurtWelzijn. Met een nieuw project wil deze stichting het netwerk van senioren blijvend versterken.

BuurtWelzijn is enkele jaren geleden opgestart om de sociale samenhang in de buurt te vergroten. Dat loopt al aardig; mensen weten elkaar online te vinden voor bijvoorbeeld een goede timmerman of oppas of bieden zichzelf aan als wandelmaatje of chauffeur om mensen bijvoorbeeld naar het ziekenhuis te brengen. Er is ook een oproep te vinden van een vrouw die niet alle televisiezenders kan ontvangen; ze biedt een lekker bakje koffie aan als dank voor de hulp.

Seniorennetwerk versterken
Voor al die zaken is BuurtWelzijn ook opgezet, zeggen projectmedewerkers Anne ter Vrugt en Anne van Leeuwen. Maar, geven zij aan, de mensen die actief zijn op het platform zijn nu wel vrij jong, zo tussen de 25 en 55 jaar. BuurtWelzijn wil juist ook graag het netwerk van kwetsbare senioren blijvend helpen versterken. Anne ter Vrugt: “Mensen zijn steeds meer op zichzelf, buren kennen elkaar vaak niet meer goed en bellen niet zo makkelijk bij elkaar aan voor hulp. En dat terwijl ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen en vaak hulp kunnen gebruiken.”

De wijk in
Daarom is BuurtWelzijn in drie Utrechtse wijken, waaronder Noordoost, een nieuw project gestart: ‘Online meedoen in de buurt’. Hiermee wil de stichting kwetsbare ouderen meer betrekken bij het platform – en daarmee bij de buurt. Eerste conclusie: de website van de stichting – www.mijnbuurtwelzijn.nl – was voor ouderen veel te moeilijk en druk, zeggen de projectmedewerkers. Die site is de afgelopen tijd dan ook flink aangepast. Daarnaast wil de stichting niet alleen een online platform zijn, maar ook echt ‘de wijk in’. Dit gebeurt door bijvoorbeeld bij activiteiten, informatieavonden en computercursussen aan te haken of deze zelf te organiseren. Zo organiseert BuurtWelzijn vanaf eind april op dinsdagochtend in Buurtcentrum De Leeuw bijeenkomsten voor senioren over filosoferen, in samenwerking met Monica Smits van ‘DoorDenken WijzerWorden’.

Andere platforms
De beide Annes zijn zich ervan bewust dat BuurtWelzijn niet het enige online platform in de buurt is dat diensten en producten aanbiedt. Zo zijn er, naast (inter)nationale websites als Peerby en spullendelen.nl, ook Samen Noordoost, Wijkconnect en Wederzijds. Die laatste richt zich specifiek op Utrecht Noordoost. Deze buurtcoöperatie werd enkele jaren geleden opgericht als netwerk van mensen die ‘iets mét en voor elkaar willen doen en zo het leven in de wijk prettiger, gezonder, gezelliger en veiliger maken’, zoals Wederzijds het zelf noemt.

BuurtWelzijn werkt graag samen met deze platforms, zeggen de projectmedewerkers, net als met bijvoorbeeld zorgcentra, Buurtcentrum De Leeuw, Wijk & Co en sociaal makelaars. “Over tien jaar hebben we hopelijk één platform. We moeten onze krachten bundelen,” aldus Anne van Leeuwen. Mogen ze ten slotte nog even een oproepje doen? Zowel ouderen die hulp kunnen gebruiken als andere buurtbewoners, jong of oud, die iets voor een ander willen betekenen: de stichting ondersteunt hen graag waar mogelijk.

Meer informatie: www.mijnbuurtwelzijn.nl of mail naar: info@mijnbuurtwelzijn.nl.


AD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2017 no. 2, Maart

Een goede buur is...online!
lees artikel

Buurtbaasjes
lees artikel

Op ontdekkingstocht door de wijk
lees artikel

Straatpraat
lees artikel

Een garage voor de buurt
lees artikel

Oud en Nu
lees artikel

Fietsen voor fietsen
lees artikel

Check m'n plek
lees artikel

De muziekdoosjes van Rob de Looff
lees artikel