Votulastkrant logo

Rubriek: Hennie vertelt...

Hoe was het vroeger in de wijk? In 2016 laten we in deze rubriek verschillende decennia langskomen. Een wijkbewoner vertelt. Deze keer: Hennie vertelt over de jaren 30.



Hennie werd in 1928 geboren in de Jan van den Doemstraat. “We konden kijken tot de Blauwkapelseweg, want de Pieter Nieuwlandstraat was nog niet gebouwd.”

Al 88 jaar vriendinnen
De Jan van den Doemstraat was nieuwbouw toen Hennies ouders het huis kregen. Een half jaar na Hennies geboorte kregen de buren ook een dochtertje: Ali en Hennie zijn inmiddels al 88 jaar vriendinnetjes! In de straat waren trappenhuizen waar je fijn verstoppertje kon spelen en van de leuningen kon glijden.



Fröbelschool
Hennie ging naar de fröbelschool in de Nieuwe Koekoekstraat. Daarachter lag een gymzaal en die grensde weer aan de basisschool, zo kon je van de ene naar de andere school. Ze ging naar de Openbare Basisschool in de Kievitstraat.

Er waren nog geen auto’s. Spelen deden ze op straat: een raadspelletje zoals ‘hoed, bril of pijp’, ‘putten’, een soort boompje verwisselen maar dan met putdeksels en touwtje springen. Door de wijk liep ook het Zwarte water: “De kinderen speelden ook vaak op de sluisjes, op de plek waar nu het Majoor Bosshardtplantsoen is.”

De was met de hand
Er was geen warm stromend water in huis: de was werd gedaan in een grote pan die op het gas werd gezet. ’s Avonds werd de pan helemaal ingepakt in doeken, het water was ’s morgens dan nog heet. De was werd met een borstel schoongeboend op een plank, en bewerkt met chloor, blauwsel en/of stijfsel.

Naar het badhuis
Badkamers waren er nog niet in die tijd. Hennie waste zich met warm water in de keuken. En ze ging naar het badhuis op het Willem van Noortplein. “Ja, niet iedere week, dat mocht niet.”

Melkboer aan huis
Er kwamen veel leveranciers aan huis: de bakker, de melkboer en de groenteboer. “En op zaterdag de bloemenman, Johan, en een visvrouw, hoe die heette weet ik niet meer. Op de hoek van de Jan van den Doemstraat was een drogisterij, en aan de overkant zat Albert Heijn, en een sigarenwinkeltje op de hoek, en er was een groenteboer.” Koffie haalde je bij de Gruijter op het Willem van Noortplein (waar nu de DIO drogisterij zit, red.) “Dat waren mooie winkels,“ herinnert Hennie zich. “Buiten hadden ze van die koperen stangen voor de ramen.” MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2016 no. 1, Januari

Hoe verder met de Josephkerk?
lees artikel

Te gast in Votulast
lees artikel

Rechtstreeks van de boer naar het Griftpark
lees artikel

Hennie vertelt...
lees artikel

Brinkers Tapijten stopt
lees artikel

Over de drempel in Votulast
lees artikel

Muziek proeven aan de Bemuurde Weerd
lees artikel

Marktplaats in de wijk
lees artikel