Votulastkrant logo

Het verhaal achter de muziek

Terwijl hij spreekt, spelen zijn vingers piano in de lucht. Zijn hoofd danst mee op zijn woorden en zijn enthousiasme vult de zaal. Zichtbaar geboeid beluisteren de deelnemers de muzikale verbanden die Leonard Leutscher ze laat horen. Een lesavond van het Luisterrijk voelt als een avond theater. Meegezogen in de passie en kennis van Leonard, reis je mee door de muziek.

Leonard: “Met het Luisterrijk wil ik klassieke muziek begrijpelijk maken, het verhaal erachter vertellen. Door de componist tot leven te brengen, het tijdsbeeld van toen te schetsen of door te laten horen hoe stukken op elkaar lijken. De klanken van ‘klassieke’ muziek zijn vaak complexer waardoor het wennen kan zijn om daar naar te luisteren. Door die verschillende lagen dichterbij te brengen, gaan mensen anders luisteren.”



Stoffig
“Ik vind klassieke muziek een rotwoord, het klinkt direct stoffig. Wat mij betreft zouden we die genres niet zo moeten benoemen. Net zoals ik vind dat niets heilig is. In de muziek moet alles kunnen. Het is ook niet zo dat moderne muziek minder mooi is, het is vaak minder gelaagd. Daardoor luistert het makkelijker. Ook omdat de teksten in een lied houvast geven bij het luisteren, je krijgt direct gevoel bij het nummer. Bij klassieke muziek ligt dat soms wat dieper verstopt. Maar als je het hoort, kun je ook daardoor geraakt worden.”

Divers publiek
Het publiek van het Luisterrijk is ook niet allemaal ‘gevorderde’ in de klassieke muziek. Pauline Terlouw, levenspartner van Leonard en organisatorisch brein achter de cursus: “De achtergrond van de cursisten is heel divers. Van professionele muzikanten tot mensen die nog nooit met klassieke muziek bezig zijn geweest. In alle groepen zijn de 50-plussers goed vertegenwoordigd. Maar er zijn ook altijd enkele jongere deelnemers.”

Wandelende encyclopedie
Naast Het Luisterrijk delen Pauline en Leonard hun passie voor muziek ook in hun Orion Ensemble. Daarin speelt hij piano en zij viool. Ook componeert en arrangeert Leonard stukken. Pauline: “Voor dat componeren heeft hij eigenlijk niet genoeg tijd. Zonde, want zijn werken zijn prachtig. Maar zijn lessen zijn dat ook en daar gaat veel tijd in zitten.”

De tijd die Leonard in zijn lessen steekt is onmeetbaar. Het verzamelen van ideeën stopt nooit. Iedere twee weken heeft hij nieuwe boeken gelezen, nieuwe stukken beluisterd, nieuwe rode draden ontdekt. De kennis die hij opdeed tijdens zijn studie muziektheorie vult hij aan met boeken uit de bieb en fragmenten van YouTube. Als ‘wandelende encyclopedie’ gaf Leonard in twintig jaar nog geen twee keer dezelfde les. Pauline: “Leonard maakt die cursus tot een feest. Als er meer avonden in een week zouden zitten, zouden we die ook kunnen vullen met het Luisterrijk. Er is zoveel interesse!”

De cursussen van Het Luisterrijk in Utrecht vinden plaats in De Zeven Linden aan de Lagenoord. In maart 2016 start er een korte cursus over Beethoven. Informatie of aanmelden? www.orionensemble.net. GM

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 6, December

Belastingkantoor gaat tegen de grond
lees artikel

Wijk als werkterrein
lees artikel

Plein met fleur
lees artikel

Over de grens
lees artikel

Schatzoeken in het park
lees artikel

Tweede leven voor een boom
lees artikel

Het verhaal achter de muziek
lees artikel

De rotonde aan de Weerdsingel
lees artikel